4 simpele tips om goedkoop met posters te decoreren en het er fantastisch uit te laten zien

Een van de gemakkelijkste manieren om elke woonruimte een upgrade te geven, is door kunst toe te voegen. En in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, hoef je geen fortuin uit te geven om je witte muren smaakvol te transformeren in een zelf samengestelde galerij. Doe het met posters. 

Bijvoorbeeld die van Dear Sam: een van mijn favoriete online posterwinkels met een fantastische selectie betaalbare, trendy posters en lijsten voor iedere stijl. Goed voor je portemonnee, én het milieu. De prints worden namelijk met een klimaatneutrale printer gedrukt op op papier dat is gecertificeerd door de FSC voor verantwoord bosbeheer.

Tip: gebruik de kortingscode BUDGETPROOF voor 35% korting op alle posters.

Heb je al een poster gevonden waar je blij van wordt? Dan is het moeilijkste deel van je interieur upgraden met posters al achter de rug. Nu kun je deze poster (of een ander kunststuk) gebruiken om de rest mee ‘aan te kleden’. Hoe je dat doet? Samen met Dear Sam geef ik 4 simpele tips om goedkoop met posters te decoreren én het er fantastisch uit te laten zien.

Neem een maat groter

De meest gemaakte fout bij het aanschaffen van kunst? Het onderschatten van hoe groot een poster moet zijn om op te vallen in het interieur. In de meeste gevallen kan je het beste een maat groter nemen. Ongeacht de grootte die je denkt nodig te hebben voor een lege muur. Tenzij je natuurlijk een leeg plekje in de gallery wall wilt opvullen of een kleine muur aan het decoreren bent. Een kunstwerk lijkt misschien van dichtbij groot, maar bedenk dat je er niet altijd met je neus bovenop zit. Een kunstwerk bewonder je meestal in het voorbijgaan of op een afstandje. En dan wil je niet dat je kunstwerk net zo klein lijkt als een post-it. Durf dus voor lekker groot te gaan.

Heb je de afmeting bepaald? Voeg dan kleurdetails en accessoires aan de kamer toe die terugkomen in de kunst aan de muur.

Kies een kleurenpalet

Wil je er een gezellig geheel van maken? Dan is het belangrijk om eerst een kleurenpalet visualiseren. Idealiter heb je natuurlijk al een voorkeur voor een kleur en heb je je poster(s) op die kleur aangepast, maar vaak doen mensen het andersom. Kies daarom 2 á 3 kleuren uit de poster(s) en gebruik deze kleuren voor je kleurenpalet waarmee je de kamer verder gaat aankleden. Deze techniek is dus vooral handig als je om te beginnen nog geen kleurenthema in je kamer hebt. En dat is trouwens helemaal oké.

Bij het inrichten van een kamer kiezen de meeste mensen voor meubels in een neutrale kleur, omdat dat de veiligste keuze is. Dat is een goed uitgangspunt, want als je eenmaal een beslissing hebt genomen op basis van je kleurenpalet, hoef je alleen maar een paar accentstukken toe te voegen. Zoek leuke, bijpassende woonaccessoires zoals kussentjes, vazen en kaarsen uit in de kleuren die voorkomen in je gekozen kleurenpalet. Zo kan je met een klein budget de hele kamer een andere look en feel geven. Probeer ook af te wisselen met texturen en patronen. Kies bijvoorbeeld voor fluweel in combinatie met jute en wol of ga voor strepen, ruiten, bloemendessin of een strak geometrisch ontwerp. Zo zorg je ervoor dat het bij elkaar past, maar niet teveel matcht.

Zet een sfeer neer

Het is makkelijk om accessoires in een bepaalde kleur te vinden, maar vergeet niet om ook aan de sfeer te denken. Hoe wil je dat iemand zich voelt wanneer hij of zij de kamer binnenkomt? Denk dus naast de juiste accessoires en kleuren ook eens aan een thema. Bijvoorbeeld Bali-vibes, Hollywood in de 50’s, bekende kunstenaars, etc. Wanneer je een thema in je hoofd hebt, is de rest van de kamer in dat thema aankleden en een sfeer neerzetten een fluitje van een cent.

Ga voor de juiste lijst

Een lijst met brede randen is vaak standaard, maar niet altijd de beste optie voor jouw stijl. Een te brede lijst kan juist de aandacht van de poster afleiden en komt de look ervan niet ten goede. Een brede lijst is wél een goed idee als je kunstwerk veel (wit)ruimte eromheen heeft bijvoorbeeld. De eenvoudigste keuze die bij bijna elk interieur past, is een zwart houten lijst met een matte afwerking en randbreedte van maximaal 3 cm. Deze look is tijdloos en elegant, en past vooral goed bij posters in retrostijl.

Reminder: gebruik de kortingscode BUDGETPROOF voor 35% korting op alle posters.