2 maanden vrij in 2018 als je vakantiedagen, vrije dagen en feestdagen slim gebruikt

Toen ik nog voor een baas werkte, stortte ik me aan het begin van het jaar altijd op de kalender met feestdagen, vrije dagen en (verplichte) verlofdagen. Niet alleen omdat ik zo’n vrij dagje natuurlijk heerlijk vind, maar ook omdat je – als je een beetje slim plant en oplet – zo véél meer uit je vrije dagen kunt halen. Zo kon/kun je in 2018 maar liefst (bijna) 2 maanden vrij hebben. Meer tijd voor weekendjes weg in Nederland, een vakantie naar een bounty-eiland of meer tijd voor jezelf!

doetips hotspots rotterdam
Weekendje Rotterdam? Doen!

Hoe dat dan precies werkt? Het is heel simpel. Je puzzelt en stoeit wat met verlofdagen, vrije dagen en feestdagen: dat wil zeggen dat je eigenlijk goed moet kijken wat de slimste dagen zijn om vrij te nemen tussen de dagen die je al (verplicht) vrij hebt. En voor díe dagen gebruik je je vakantiedagen. Nu moet ik wel zeggen dat je in december-januari al veel winst had kunnen behalen, maar dan had ik je natuurlijk eerder deze tip moeten geven.

Als je bijvoorbeeld in die kerstperiode 3 dagen extra vrij had genomen, had je ineens 9 dagen achter elkaar om weg te gaan. Of als je 2 tot en met 5 januari nog even met vakantiedagen had gestrooid, had je ineens ook tussen oud en nieuw en 7 januari vrij: en dus een week de tijd om lekker uit te rusten! Goed, die extra vrije dagen heb je misschien gemist, maar als je jouw vakantiedagen op de volgende manier slim plant, heb je ineens meerdere weken dit jaar vrij!

Extra vrije dagen plakken aan Goede Vrijdag en Pasen – 9 dagen vrij

Opletten geblazen. Hier ben je nog op tijd voor! Neem van 3 tot en met 6 april vrij. Dan ben je in totaal 9 dagen achter elkaar helemaal ready om op reis te gaan. Op 30 maart is het namelijk Goede Vrijdag. De 31e is vanzelfsprekend een zaterdag en die 2 dagen daarna is het Pasen.

Slim plannen met Konings-, Bevrijdings- en Hemelvaartsdag – 17 dagen vrij

Oeeee, dit is een fijn! Je moet er wel 9 vakantiedagen voor inleveren, maar dan heb je wel maar liefst 17(!) dagen voor een vakantie of om eens niets te hoeven. Welke dagen moet je vrij nemen? Die van 30 april tot en met 4 mei, dan 7 tot en met 9 mei en vrijdag 11 mei.

Extra vrije dagen met Pinksteren – 9 dagen vrij

Lekker vrij zijn tussen 19 en 27 mei? Ik zou ervoor tekenen als ik nog in loondienst was. Dan zou ik die 4 dagen tussen 22 mei en 25 mei nog vrij nemen. Dan heb je namelijk in totaal in die periode 9 vrije dagen. Wéér meer dan een week dus.

dagje uit amersfoort
Ja, Amersfoort. Leuk! En dan hoop ik dat je net zulk lekker weer hebt als ik had: blote benen!

Vrije dagen in de zomervakantie

Voor de zomervakantie heb ik niet echt tips, aangezien er dan weinig te puzzelen valt met feestdagen. Stel dat je verplicht vrije dagen moet nemen in de Bouwvak of dat er verplichte ADV-dagen zijn bij het bedrijf waar je werkt: plan er dan omheen zoals bovenstaande voorbeelden. Maar, eerlijk is eerlijk: bij de meeste banen heb je weinig of geen vakantiedagen meer voor de zomervakantie als je al mijn tips volgt. Natuurlijk kun je nog altijd vrije dagen kopen. Bij sommige bedrijven is dat hetzelfde als onbetaald verlof (en dus niet per se gunstig) maar bij sommige bedrijven kan extra vakantiedagen gunstig uitpakken. Informeer daar dus altijd even naar.

Een langere kerstvakantie – 9 dagen vrij

Zijn we alweer bij het einde van 2018 aangekomen. Als je tussen 22 en 30 december vrij wilt (en kunt) zijn, dan neem je 3 extra dagen op: de dag voor Kerstmis (24 december) en de 2 dagen na kerst (27 en 28 december. In totaal kun je dan 9 daagjes weg. Heerlijk!

Heb jij nog andere tips voor mij hoe je slim met vakantiedagen omgaat? Laat het me weten in een reactie!

One thought on “2 maanden vrij in 2018 als je vakantiedagen, vrije dagen en feestdagen slim gebruikt

  1. Wat een goede tips! Ik had er zelf nooit echt zo over nagedacht bij het indelen van vakantiedagen, maar dit is wel een heel efficiënte wijze om veel uit je vrije dagen te halen!

Comments are closed.