13 tips voor een bewust groener leven in 2019

Is groener door het leven gaan een van jouw voornemens voor 2019? Go you! Lekker bezig. Zelf heb ik al jaren groene stroom en probeer ik steeds bewustere keuzes te maken; minder vlees, geen plastic tasjes, etc. Maar er zijn nog heel veel simpele dingen die je kunt doen om je leven net dat beetje meer groen te maken. Samen met Greenchoice deel ik 13 tips voor een 2019 vol groene keuzes.

1. Groene energie

De tip waarvan je wist dat ‘ie ging komen: overstappen op groene energie. Groene energie (duurzaam dichtbij opgewekt uit zon, wind, water en biomassa) is anno 2019 echt de meest logische keuze. Vind je niet? Grijze stroom kan toch écht niet meer? Heb je al groene stroom maar wil je het in 2019 extra goed aanpakken? Word mede-eigenaar van een windmolen of zonnepanelen, of koop een aandeel in een wind- of zonnepark bijvoorbeeld.

2. Thermostaat

Hier had ik het toevallig met mijn moeder over onlangs. Uit ons mini-onderzoek blijkt namelijk dat niet iedereen de verwarming laag zet wanneer hij of zij het huis verlaat. Say what?! Ja, echt. Zo gebruik je veel meer energie waar je zelf helemaal geen gebruik van maakt. Eeuwig zonde. Slecht voor het milieu én je portemonnee. Met een thermosstaat kun je bijvoorbeeld heel eenvoudig een programma instellen dat de verwarming automatisch uit (of laag) gaat op je werkdagen.

3. Recyclen

Het klinkt misschien supersimpel, maar recycle zoveel mogelijk! Wist je dat het recyclen van een aluminium verpakking voldoende elektriciteit bespaart om een tv 3 uur aan te zetten? Gekkenhuis! Is het tijd om je sneakers te laten gaan? Recyclen die hap! Nike heeft bijvoorbeeld een recyclingprogramma dat oude schoenen omzet in materialen die worden gebruikt voor het maken van sportvelden en speelplaatsen.

4. Geen wegwerpartikelen

De massale consumptie van plastic produceert een enorme hoeveelheid afval. Dat is je vast niet onbekend. Ik neem bijvoorbeeld nooit meer plastic tasjes aan in winkels (en liefst ook geen papieren) en neem mijn eigen tasje mee. En wist je dat je voor circa 60 cent een herbruikbaar verszakje bij Albert Heijn kunt kopen? Qua verzorging vind ik het nog wel even lastig, ik kan nog geen afscheid nemen van wattenschijfjes, maar er bestaan ook voldoende alternatieven. En wist je dat er ook wattenstaafjes zijn zonder plastic maar met een kartonnen stokje? Kun je echt niet onder wegwerpproducten uit? Vermijd piepschuim dan zoveel mogelijk. Piepschuim is niet biologisch afbreekbaar, wat betekent dat er genoeg van in de plasticsoep drijft.

5. Lampen en licht

Ze zijn niet alleen 90% energiezuiniger dan traditionele gloeilampen, ze gaan ook tot 10 keer langer mee. Het zal je verbazen hoeveel je ermee bespaart; zowel qua energie als geld. Ik schreef er een artikel over: Hoeveel geld bespaar je nu écht met ledverlichting? Een open deur: doe het licht uit als je de kamer verlaat. Lekker budgetproof en beter voor het milieu. Je kunt tegenwoordig trouwens ook voor in huis (bijvoorbeeld voor de zolder of de gang) lampen met bewegingssensor kopen. Kun je ook niet meer vergeten de lamp uit te doen.

6. Papierloos kantoor

De voordelen van een papierloos kantoor: het zijn er veel. Denk aan het besparen van papier, inkt en de pijnlijkste: een papercut. Mocht je toch moeten printen, print dan dubbelzijdig en hergebruik papier zoveel mogelijk. Het produceren van 10 miljoen pagina’s papier kost namelijk 2.500 bomen en 595.000 KW energie.

7. Stekkerdozen

Gebruik stekkerdozen met een aan-uitschakelaar. Schakel de stekkerdoos ’s nachts uit om onnodig gebruik van energie te voorkomen. Ook al is je energie nog zo groen. Veel elektrische apparaten verbruiken namelijk nog steeds stroom wanneer ze zijn uitgeschakeld.

8. Water

Laat jij het water stromen wanneer je je tanden poetst? Stop! Je kunt tot 5 liter water per dag besparen door de kraan uit te zetten. En, tip: de gemiddelde familie kan duizenden liters water per jaar besparen door een low-flow douchekop te gebruiken. Mijn schoonouders hebben er eentje en ik vind ‘m héél fijn douchen.

9. Oplaadbare batterijen

Ik heb een hekel aan batterijen. Ze zijn slecht voor het milieu, en altijd op onhandige moment leeg. Zover ik weet, gebruik ik alleen batterijen voor de muis van mijn computer. Hiervoor prober ik altijd oplaadbare batterijen te kopen. Oplaadbare batterijen zijn beter dan alkalinebatterijen. Ze verbruiken minder niet-hernieuwbare natuurlijke bronnen en hebben een kleinere negatieve impact op het milieu.

10. Auto

Open deur: gebruik je auto zo min mogelijk. Ik woon in de stad, dus kan gelukkig veel te voet doen. Gemiddeld gebruik ik mijn auto 2 tot 3 dagen per week. En, mooi voordeel: hij heeft cruisecontrol. Ik moest er niets van weten, maar m’n vriend heeft het voor me ingebouwd. Mooi voordeel: met cruisecontrol kun je tot 15% zuiniger rijden. Zorg ook dat je je auto regelmatig onderhoudt. Een voertuig met schone luchtfilters, opgepompte banden en volledig functionerende onderdelen zullen de prestaties verbeteren, brandstof besparen en minder vervuiling veroorzaken.

11. Wassen en drogen

Sinds kort ben ik de eigenaar van een wasmachine én een droger. Superdeluxe. Dat besef ik me. En slechter voor het milieu dan een droogrek. Maar eerlijk; in de winter droogt kleding en textiel te langzaam waardoor het muf gaat ruiken. Niet oke. In de zomer gebruik ik de droger minder. Beloofd! En wassen doe ik pas als de wasmachine helemaal vol is en bij voorkeur koud. Het grootste deel van de energie die door een wasmachine wordt verbruikt, wordt gebruikt om het water te verwarmen. Verminder energieverbruik en kosten door vaker koud te wassen.

12. Minder vlees

Vlees eten is zielig voor de diertjes. Dat is een heel ander verhaal waar ik me nu niet aan ga wagen, dat zou hypocriet zijn. Ik eet namelijk zeker niet altijd vegetarisch. Als ik gewoon thuis eet, eet ik de helft van de week vegetarisch. Maar vlees eten is ook slecht voor het milieu. Er is 2.500 liter water nodig om slechts één pond rundvlees te produceren. Dus wissel een paar maaltijden met vlees af met vegetarisch om het waterverbruik te verminderen. Nog een weetje: het fokken van dieren om te consumeren genereert meer broeikassen dan alle auto’s en vrachtwagens samen.

13. Koken

Meningen zijn erover verdeeld; eten opwarmen in de magnetron kost minder energie dan op het fornuis, maar het is niet ieders favoriet. Tipje: dek potten en pannen tijdens het koken af met een deksel om de opwarmtijd te verkorten. Opgesloten stoom zorgt ervoor dat gerechten sneller koken en de warmte gaat niet verloren.

Wat doe jij voor een groener 2019?