Hoeveel geld bespaar je nu écht met ledverlichting?

Tijdens een gezellig ontbijt op het terras van m’n schoonouders liet mijn schoonvader nonchalant vallen dat ze een shedload aan geld hadden bespaard door de oude lampen te vervangen voor ledverlichting. Dat, en de ketel op minder hoge temperatuur zetten. Bespaar je nou écht met ledverlichting? Simpel antwoord: zeker. Vooral als je nu nog deels andere lampen gebruikt.

Uit onderzoek blijkt dat een gemiddelde ledlamp ongeveer €100 aan stroom verbruikt tijdens zijn levensduur van zo’n 20 jaar. Ze zijn zelfs zuiniger dan de CFL-lamp, een ander energiezuinig alternatief.

Een standaard gloeilamp (of een andere niet-energiezuinige lamp) vervangen voor een ledlamp bespaart je simpelweg geld. Uiteraard zijn al die bespaarcijfers die je in dikke letters en schreeuwende lettertypes op alle sites voorbij ziet komen gebaseerd op gemiddelden en aannames. Maar je kunt zelf ook makkelijk uitrekenen hoeveel je goedkoper uit bent.

Hoe ledlampen je geld besparen

Je kostenbesparing hangt af van 2 factoren;

  1. Ledlampen gebruiken veel minder elektriciteit dan traditionele gloei- en halogeenlampen en de energiezuinige gloeilampen (CFL’s).
  2. Ze gaan veel langer mee dan hun gloei-, halogeen- en CFL-concurrenten.

Een halogeenlamp van 60 watt kan bijvoorbeeld prima vervangen worden voor een ledlamp van 9 watt. Als je een beetje kunt rekenen, zie je al snel dat dit een vermindering is van 85% van het energieverbruik. Een ledlamp gaat daarbij mega lang mee, tot wel 20.000 uur. Een halogeenlamp stelt met zijn 2.000 uur ineens niets meer voor.

Bereken de kostenbesparingen van led

Nu weet je dat ledlampen goedkoper zijn, maar je bent natuurlijk ook benieuwd hoeveel het jou oplevert als je overstapt op ledverlichting. Wat je nodig hebt om dit te kunnen berekenen, is;

  • Het vermogen van de lampen die je momenteel gebruikt.
  • De gemiddelde tijd dat je de verschillende lampen thuis aan hebt staan.
  • Je elektriciteitstarief per kilowattuur. De gemiddelde kosten daarvan zijn nu ongeveer 21 cent per kWh.
  • De kosten van het vervangen van elke lamp (led is iets duurder in de aanschaf).

Je huidige kosten per maand = (huidig wattage : 1.000) x gebruik in uren per dag x kosten per kWh x 30 dagen.

Je huidige kosten per maand = (huidig wattage : 1.000) x gebruik in uren per dag x kosten per kWh x 30 dagen.

Je nieuwe kosten per maand = (nieuwe wattage : 1.000) x gebruik in uren per dag x kosten per kWh x 30 dagen.

Logischerwijs bereken je de maandelijkse besparing door de huidige kosten per maand nemen en daar de nieuwe kosten per maand vanaf te trekken. De terugverdientijd (maanden) = de totale kosten van de nieuwe lampen : maandelijkse besparing.

Hoeveel bespaar jij door alle lampen in huis te vervangen voor led?  

Dit is een samenwerking.