Ben je toe aan een nieuwe jas? Hoe zorg je er dan voor dat je een goede keuze maakt en een miskoop voorkomt? En wat zijn de beste tips en trucs om ervoor te zorgen dat je ook na een paar seizoenen nog blij bent met je keuze? Wanneer is het beste moment om een jas te kopen? Deze en meer tips om te besparen op de aankoop van een jas heb ik samen met Lisanne van Jas.nl voor je op een rij gezet.
1. Ga voor klassiekers
Trendy kleding kost meer en gaat minder lang mee omdat je er sneller op uitgekeken raakt. Wanneer je de modebladen wilt bijhouden, smijt je zomaar honderden euro’s over de balk voor items waar je misschien na zes maanden nog maar maar lauwwarm voor loopt. Wat jassen betreft: blijf bij voorkeur bij de klassieke stijlen en basisstijlen die altijd werken. Denk aan een mooie peacoat, een trenchcoat, puffer jacket of mooie wollen jas. Ga voor klassieke stoffen, vormen en kleuren en gebruik accessoires zoals sjaals, riemen en handtassen om mee te doen met de trends. Zo geef je niet elk seizoen weer opnieuw bakken met geld uit aan een nieuwe jas.
2. Investeer in een jas van goede kwaliteit
Het klinkt misschien tegenstrijdig om een hoogwaardige winterjas te kopen, maar geloof mij: daar ben je op de lange termijn het meest blij mee. Hoe goed je ook voor je jas zorgt, op den duur raak je er op uitgekeken óf zal hij slijten. Een winterjas van goede kwaliteit gaat altijd langer mee. Vaak wel tien jaar of meer. Ik ben zelf al goed op weg met m’n all time favoriete wollen winterjas die ik vijf jaar geleden kocht. Hij ziet er nog picobello uit en ik wil geen winter zonder hem.
Heb je een jas gevonden die je hart sneller laat kloppen maar is hij eigenlijk boven je budget? Bedenk dan hoe lang hij meegaat en hoe vaak je ‘m zult dragen. Door de kosten per keer dat je ‘m draagt uit te rekenen, wordt het makkelijker om een goede beslissing te nemen. Het is beter om meer geld uit te geven aan een item dat je veel draagt, dan meer goedkopere dingen te kopen die zelden uit de kast komen.
3. Maak een eisenlijstje
Neem de tijd om na te denken over wat je zoekt in een jas. Moet hij waterdicht zijn? Is een capuchon een must? Waar draag je ‘m het meest? Zo voorkom je een miskoop. Denk bijvoorbeeld ook na over de kledingstukken die je onder je jas gaat dragen, zodat je weet hoe lang hij moet zijn. En is hij groot genoeg om er truien onder te dragen? Overweeg daarom misschien om een winterjas in een maatje groter te nemen.
4. Wat hangt er al in je kast?
De duurzaamste en goedkoopste winterjas hangt al in je kast. We vinden het heel normaal om elk jaar een nieuwe jas te kopen, maar is dat eigenlijk wel nodig? Voordat je geld uitgeeft aan een nieuwe jas, werp eens een blik in je kast. Kun je de jas bijvoorbeeld aanpassen of opleuken met accessoires op hem weer nieuw leven in te blazen?
5. Koop met korting
Je kan natuurlijk bij elke webshop afzonderlijk je favorieten opslaan, maar bij een verzamelsite als Jas.nl zie je in één oogopslag de aanbiedingen en kortingen van meerdere shops op een rij. Dat vergroot de kans dat je jouw droomjas voor een mooie prijs vindt. De beste tip om een nieuwe winter- of zomerjas met flinke korting te shoppen? Koop na het seizoen. Na de feestdagen start de wintersale bijvoorbeeld. Shop je dan een nieuwe winterjas, dan draag je ‘m nog een paar maanden voordat hij de kast in gaat. Natuurlijk draag je ‘m volgende winter met net zo veel plezier. Meer nog wel misschien, omdat je zo’n goede deal hebt gescoord.
6. Check het label
Lees het label/etiket voordat je een jas koopt. Koop je bijvoorbeeld een jas die niet gewassen mag worden maar alleen naar de stomerij mag, dan blijf je elke keer weer opnieuw betalen. Wanneer je een jas koopt die machinewasbaar is, bespaar je niet alleen op de aankoop, maar ook op het onderhoud.
7. Onderhoud de jas op de juiste manier
Hoe zorg je ervoor dat je jas langer meegaat? Door ‘m op de juiste manier schoon te maken en op te bergen. Zo voorkom je dat je vroegtijdig je portemonnee moet trekken voor een nieuwe jas. Maar wat houdt dat in, goed reinigen en opbergen?
Meestal heeft elke winterjas een onderhoudslabel met gedetailleerde informatie over het schoonmaken ervan. Mag je ‘m in de wasmachine wassen? Op welke temperatuur en met welk wasmiddel? Je vindt het terug op dit label. Veel mensen hebben de neiging om deze instructies als suggesties te beschouwen, terwijl dit in werkelijkheid regels zijn waaraan je je moet houden om je winterjas goed te onderhouden.
Heeft je jas een vlek? Dat betekent niet dat hij direct de wasmachine in moet. Behandel vlekken met een mild afwasmiddel. Klaart de klus en is lekker goedkoop. Breng de zeep rechtstreeks op de vlek aan en laat 10-15 minuten intrekken. Schrobben maar en je jas kan er weer tegenaan.
Het op de juiste manier opbergen van je winterjas kent vele regels. Doe toch maar je best om ze allemaal te volgen als je de levensduur en het uiterlijk van je (winter)jas wilt verlengen. Bewaar jassen bijvoorbeeld altijd op een donkere, droge en koele plaats – een plek waar schimmel geen kans heeft en de zon de jas niet kan verkleuren. En prop niet teveel jassen in een krappe ruimte, ze moeten kunnen ademen.
8. Ruil met vrienden
Start een nieuwe traditie en houd een swap party met vriendinnen aan het begin van elk seizoen. Wat jij niet draagt kan in iemand anders’ garderobe heel goed tot zijn recht komen. Dat betekent ook niet dat je definitief afscheid van items hoeft te nemen, je kan een jas gewoon een seizoen uitlenen om te zien of je ‘m mist.
9. Kijk ook eens naar tweedehands
Overweeg tweedehands te kopen, vooral als je op zoek bent naar een wollen jas. Vaak blijven deze jassen jarenlang mooi en kun je ze prima tweedehands op de kop tikken. Misschien vind je wel een geweldige nieuwe jas die nauwelijks is gedragen voor een klein prijsje. Tip: de beste deals scoor je online via verkoopplatforms, op markten of in de kringloop. Vintage kledingwinkels zijn vaak wat duurder.
10. Verkoop jassen die je niet meer draagt
Ga eens per jaar door je kast. Heb je die jas een heel jaar niet gedragen? Dan heb je ‘m niet meer nodig. Geef ‘m af bij de kringloop, maak er een vriendin of familielid blij mee of verkoop ‘m online. Via Vinted of Marktplaats bijvoorbeeld. Vooral de bekende merken en luxe materialen gaan daar als warme broodjes over de toonbank. Zonde om zo’n jas achterin de kast te laten hangen.