De juiste aanpak om met een klein budget een heerlijke buitenruimte te maken

Of je nu een kleine tuin, een simpel terras of een balkon hebt, er zijn tal van goedkope tuinideeën (of zelfs doe-het-zelf-trucs) om elke buitenruimte een boost te geven. Je hebt soms misschien het geval dat je niet kan met een kleine tuin of en klein budget, maar met de juiste aanpak maak je van je tuin of balkon een heerlijke plek om te zijn.

Maak altijd eerst een plan

Droom je bijvoorbeeld van een blokhut met overkapping in de tuin zodat je ook van je tuin kan genieten wanneer je niet wordt getrakteerd op een stralende zon en helderblauwe lucht? Of altijd al een border vol vrolijk gekleurde bloemen willen hebben? Zorg ervoor dat je een goed plan maakt voor de make-over van je buitenruimte. En kijk altijd wat je al hebt, kunt behouden en wat je wilt hergebruiken qua materiaal, plantjes en tuinmeubels.

Maak voordat je aan de slag gaat een tekening van je plannen en doe het gelijk goed. Dat betekent: meet alles op voordat je begint te tekenen. Zo bespaar je uiteindelijk geld en tijd doordat je het maar één keer hoeft te doen en miskopen voorkomt. Tip: besteed het grootste deel van je budget aan goede materialen, want die gaan langer mee en besparen je vaak op de lange termijn geld.

Schakel hulp in voor de uitvoering

Geef een tuinfeestje met een barbecue en drankjes in ruil voor hulp van je vrienden. Bijvoorbeeld bij het schoonmaken van de tuin, de blokhut in elkaar zetten, een nieuwe hek bouwen, terras aanleggen of plantjes te planten. Is er een bestaand hek dat wel een frisse look kan gebruiken? Geef ‘m een lik verf. Staat er een pad in de tuin op de planning? Overweeg grind in plaats van luxe stenen of bakstenen. Het is niet alleen goedkoper in de aanschaf, maar ook veel makkelijker om een pad van grind te maken.

Vergelijk verschillende aanbieders

Is het toch natuursteen dat je hart sneller laat kloppen? Gun jezelf dan een tuin met deze populaire steen, maar vergelijk wel verschillende aanbieders. Zo weet je zeker dat je niet teveel betaalt. Wanneer je niet gebonden bent aan een specifieke kleur of type steen, ben je vaak ook goedkoper uit. Tip: breng een bezoek aan de bouwkringloop voordat je een hoop geld uitgeeft aan stenen die je misschien wel voor een prikkie kan vinden. Vaak bieden mensen ook stenen gratis aan omdat ze bijvoorbeeld zelf hun tuin renoveren. De (bouw)kringloop is trouwens ook een goede tip voor gereedschap en plantenpotten.

Zie je planten zelf opgroeien

Plantjes en potten gesproken: kweek je plantjes zelf uit zaden of stekken, ruil planten met vrienden en buren, maak je eigen compost en plant voedsel. Niet alleen goedkoper, maar ook heel erg leuk om te doen. Zo had ik dit jaar voor het eerst een moestuin (eh, moesbalkon) waar ik urenlang met plezier heb gewerkt. 

Kies ook voor kruidachtige vaste planten of struiken in plaats van eenjarige planten. Zo hoef je niet elk jaar nieuwe planten te kopen. En doe natuurlijk inkopen op het slimste moment: bollen zijn bijvoorbeeld in de herfst erg goedkoop. Kale wortelplanten zijn ook goedkoper in de herfst of winter dan in de lente of zomer. Laat je ook niet afschrikken door kleinere struiken dan je in eerste instantie zou willen. Je hoeft alleen geduld te hebben en ze worden vanzelf groot. Scheelt vaak toch weer een flinke duit!