Zorgverzekering kiezen voor 2021 – zo kies je de beste verzekering voor jou

Het jaar 2020 is alweer heel ver gevorderd. Nog een ruime twee maanden, dan kunnen we de champagnekurken alweer laten knallen om te vieren dat dit coronajaar voorbij is… in de hoop dat het virus niet meegaat 2021 in. Hoe fijn zou het zijn om dan direct ook te vieren dat je volgend jaar goedkoper uit bent voor je zorgverzekering?

Wanneer heb jij voor het laatst serieus naar je zorgpolis gekeken? Er even goed ingedoken wat voor dekking je hebt en wat je nu echt nodig hebt? En of die dekking bij jouw huidige zorgverzekeraar wel zo voordelig mogelijk geregeld is? 

Overstappen voor de jaarwisseling

Er is één moment per jaar waarop je kunt overstappen naar een andere zorgverzekering: op 1 januari. Dat moet je dus vóór de jaarwisseling geregeld hebben.

Premies bekend op 12 november

De zorgverzekeraars hebben een deadline voor het bekendmaken van hun premies voor het nieuwe jaar – die ligt op 12 november. Vanaf dat moment kun je alle verzekeringen vergelijken en jouw zorgpolis voor 2021 kiezen. Anderhalve maand de tijd, dat moet toch genoeg zijn?

Tijd genoeg door corona

Dit jaar heb je waarschijnlijk meer tijd om je met je zorgverzekering bezig te houden dan anders. Door de corona maatregelen zijn we meer thuis, en zo kun je die tijd nuttig besteden. Het kan je een mooie besparing op je zorgpremie opleveren – fijn meegenomen voor het nieuwe jaar. De premies zijn nu nog niet bekend maar je kunt wel alvast je een aantal keuzes maken.

Keuzes voor je zorgverzekering

Voordat je begint met het vergelijken van zorgverzekeringen is het belangrijk om wat beslissingen te nemen:

  • De dekking die je nodig hebt
  • De vrije keuze die je wilt hebben
  • Het eigen risico dat je wilt nemen

Dekking in je zorgpolis

Een zorgverzekering bestaat uit twee delen:

  • Basisverzekering (wettelijk verplicht)
  • Aanvullende dekkingen (naar keuze)

De basisverzekering is simpel: de dekking is bepaald door de overheid, daarin heb je niets te kiezen. Deze polis is verplicht – als je geen basis zorgverzekering hebt krijg je forse problemen. Verzekeraars zijn ook verplicht om jouw aanvraag te accepteren. Je bent dus volledig vrij in jouw keuze voor de basisverzekering.

De keuze voor een aanvullende zorgverzekering is lastiger. Er zijn veel verschillende mogelijkheden, elke verzekeraar heeft weer andere pakketten. Hier is het belangrijk om éérst te besluiten welke dekkingen je wilt voor de kosten van de tandarts, fysiotherapeut, brillen/contactlenzen, alternatieve genezers. Daarna pas heeft het zin om naar specifieke verzekeringen te kijken. Een aanvraag voor deze polissen kan een verzekeraar trouwens wél weigeren.

Vrije keuze voor zorgverleners

Ook al is de dekking bij basisverzekeringen overal hetzelfde, de uitvoering is dat niet. Het verschil zit (naast de premie) in de vrije keuze voor zorgverleners. Je hebt hele goedkope polissen waarbij de keuze heel beperkt is en je voor een behandeling in een ziekenhuis met volledige vergoeding verder weg moet. Of waar je voor medicijnen verplicht gebruik moet maken van een specifieke online apotheek. Om geen onplezierige verrassingen tegen te komen wil je dit soort dingen goed bekijken voordat je gaat overstappen.

Eigen risico in je basisverzekering

De basisverzekering bevat een standaard eigen risico van € 385. Dat is wettelijk verplicht, je kunt er niet onderuit. Je kunt ervoor kiezen om dat bedrag vrijwillig te verhogen naar maximaal € 885. Dat is een manier om tot een lagere zorgpremie te komen: hoe hoger het eigen risico, hoe lager de premie.

Een hoger eigen risico neem je alleen als je niet verwacht hoge zorgkosten te maken in 2021. Het is niet erg als die iets boven de € 385 uitkomen – je bespaart immers op je premie. Wordt het bedrag dat je zelf moet betalen hoger dan € 385 plus je premiebesparing, dan lever je er geld op in. 

Ook is het van belang dat je het geld voor het betalen van dat hogere eigen risico wel beschikbaar hebt. Kiezen voor de laagst mogelijke zorgpremie is aantrekkelijk, maar je moet er niet door in financiële problemen komen.

Zorgverzekeringen vergelijken en overstappen

Als je al je keuzes hebt gemaakt kun je starten met zorgverzekeringen vergelijken. Omdat je precies weet wat je wilt is dat dan zo gepiept. Na een zorgvuldige vergelijking weet je of je goed zit bij je huidige zorgverzekeraar of dat overstappen een goed idee is. 

Overstappen is simpel

Overstappen gaat heel eenvoudig: je vraagt de zorgpolis van jouw keuze aan bij de nieuwe verzekeraar – die zorgt ervoor dat je huidige verzekering opgezegd wordt. Zo weet je ook zeker dat je geen aanvullende dekkingen opzegt voordat je zeker weet dat de nieuwe polis geaccepteerd is.

Op tijd regelen

Regel dit ruim voor de jaarwisseling, zodat je niet eind december nog met zorgverzekeringsstress zit. Of het dan alsnog maar laat zitten omdat je wel wat anders te doen hebt in je kerstvakantie.