Zo overleeft je tuin de hittegolf

Hoe heerlijk het ook is om iedere dag na werk in de tuin te kunnen vertoeven met een koel drankje … je ziet je tuin om je heen het misschien wel nog zwaarder hebben dan jij met deze hittegolf. De bloemenzee op mijn moeders balkon bezwijkt bijna onder het constant schijnende zonnetje. Hoe houd je je tuin in leven tijdens deze hete zomer? Hup, aan de slag met je tuingereedschap en rol die tuinslang maar alvast af …

Houd bloempotten koel

Potplanten, vooral die in terracotta potten, zijn kwetsbaar voor oververhitting. Bedek de bodem rondom de planten licht met organisch materiaal zodat ze minder snel uitdrogen en plaats ze niet in de warme zon. Planten in potten en bakken moeten vaker worden bewaterd dan die in de grond. Bij warm weer kunnen ze wel 2 keer per dag om water vragen. Vergeet niet dat de wortels van potplanten op schoteltjes weleens zouden kunnen gaan rotten omdat ze altijd (te) nat blijven. Plaats ze in plaats daarvan in schoteltjes gevuld met zand en houd het zand vochtig. Dit zorgt ervoor dat wortels koel blijven en planten gezond blijven. Als potplanten zo erg uitdrogen dat water geven geen zin meer heeft laat ze dan 30 minuten in een emmer water weken en vervolgens uitlekken. Reddingspoging geslaagd!

Alleen ’s ochtends en ’s avonds water geven

Planten in potten kun je ’t beste ‘s morgens vroeg of ’s avonds water geven om beschadiging van je planten te voorkomen. Wanneer de zon op water schijnt, kan het als een vergrootglas fungeren en de bladeren verbranden.

Schimmel voorkomen

Geef het liefst water in de koele morgen. De beste tijd is ’s morgens, maar als je’ s middags water geeft, geef de plant dan voldoende tijd om te drogen vóór zonsondergang. Dit vermindert het risico op meeldauw en andere schimmels.

Train je planten

Wist je dat je je planten kunt trainen? Wanneer planten jong zijn, passen ze zich sneller aan de hoeveelheid water aan die ze krijgen. Ze kunnen zo wennen aan onregelmatig water.

Zorg voor schaduw

Zelfs hittebestendige planten hebben soms behoefte aan een pauze van de non-stop zon, dus een andere manier om je tuin te beschermen is om ervoor te zorgen dat je bloemen en planten even kunnen uitpuffen. Bloempotten en bloembakken kunnen worden verplaatst in de schaduw van een grote boom of zelfs naar binnen worden gehaald tijdens de ergste hitte. Voor de rest van de tuin is een schaduwdoek een oplossing.

De moestuin

Bij warm weer heeft je moestuin natuurlijk extra aandacht nodig. Vooral als je hoopt op zomerse salades uit eigen tuin. Stel geen grote delen van je moestuin bloot, maar geef ze groene mest en plant metgezelplanten.

Sommige planten groeien gewoon niet bij bepaalde temperaturen, dus het is belangrijk om de groenten in je moestuin slim te kiezen. Tomaten, maïs en pompoen zijn geweldige groenten voor de zomermaanden. Ze gedijen zelfs bij hogere temperaturen. Ze hebben nog steeds schaduw, water en algemeen onderhoud nodig, maar deze groenten zijn gewend aan zomerse hitte.

Planten met worstel aan de oppervlakte, zoals sla en tomaten, zullen snel verwelken en hebben meer water nodig, terwijl wortels, pastinaak en aardappelen beter tegen zomerse temperaturen kunnen omdat de wortels dieper liggen.

Gras niet te vaak maaien

Maai je gazon niet korter dan 5 cm bij warm weer. Het heeft zo minder water nodig en blijft langer groen. Raak niet in paniek dat je gras het niet gaat overleven. Gras kan goed omgaan met een gebrek aan water. Zelfs als het bruin wordt, zal het weer goedkomen als de regen weer van zich laat horen.