Zo maak je gratis back-ups van je telefoon via Google One

Een back-up is erg belangrijk in het geval dat je smartphone beschadigd raakt. Veel mensen gebruiken voor back-ups hun pc of een betaalde, software zoals Google Drive. Door gebruik te maken van Google One kun je echter voor helemaal niets tot wel 15 GB cloud-opslag gebruiken voor jouw back-ups. Zo hoef je niet te vrezen voor schade aan je telefoon, omdat je data toch al veilig is opgeslagen.

Toch blijft het natuurlijk altijd verstandig je smartphone te beschermen tegen schade, zodat ook de hardware intact blijft. Dat kun je goed doen met een van de vele telefoonhoesjes en screenprotectors van hoesjesdirect.nl. Op die manier bescherm je namelijk ook de hardware van het toestel. Hoe dan ook zijn gratis back-ups natuurlijk altijd handig. Wil je daar meer over weten? Lees dan vooral verder!

Waarom een back-up maken?

Als je toestel eens valt of andere schade oploopt, kan het zijn dat de software ook beschadigd raakt. Op deze manier raak je heel snel veel gegevens kwijt die vaker dan niet onherstelbaar zijn. Daarom is het verstandig om eens in de zoveel tijd een back-up maken. Dit is als het ware een digitale kopie van je smartphone die je na reparatie of aanschaf van een nieuw toestel weer kunt downloaden. Zo verlies je niets aan data na schade.

Google One gebruiken voor een back-up

Google heeft een goede, gratis oplossing hiervoor. Google One is een applicatie die te vinden is in de Play Store en die je zonder te betalen tot wel 15 GB aan opslag biedt. Als dit niet genoeg is, heb je ook de mogelijkheid om slechts een klein bedrag neer te leggen voor 100 GB opslag. Dat is genoeg voor de meeste gebruikers. Dit is hoe je Google One gebruikt:

  1. Installeer Google One via de Play Store op je toestel;
  2. Log in op je Google-account;
  3. Tik op “Opslag”;
  4. Kies hier waar je allemaal een back-up van wilt creëren;
  5. Tik op “Nu back-up maken” om een nieuwe back-up te maken.

De grootte van je bestanden en je internetsnelheid zijn bepalend voor hoe snel de back-up wordt voltooid. Het wordt aangeraden pas een back-up te maken wanneer je toegang hebt tot wifi, omdat Google One tijdens dit proces anders een groot deel van je databundel verbruikt. 

Een oudere back-up herstellen

Als je al eerder gebruik hebt gemaakt van Google One is het mogelijk deze back-ups weer op te halen. Dit doe je op de volgende manier:

  1. Installeer Google One via de Play Store op je (nieuwe) toestel;
  2. Log in op je Google-account;
  3. Tik op “Opslag”;
  4. Scrol totdat je de optie “Herstellen uit je back-up” ziet;
  5. Tik op “Herstellen” naast de gegevens die je terug wilt zetten.

Als je deze instructies goed hebt gevolgd, zal binnen enkele seconden of minuten jouw back-up worden hersteld op je smartphone. Na aanschaf van een nieuw toestel of reparatie van een oude telefoon kun je dus gelijk gebruikmaken van je opgeslagen gegevens. Hoe handig is dat!