Zo kies je beddengoed dat aanvoelt als een droom

Wist je dat je ongeveer een derde van je leven slaapt? Logisch dus om te investeren in beddengoed dat niet alleen comfortabel is, maar ook de tand des tijds doorstaat. Maar met zoveel opties – draaddichtheid, stof, patronen en seizoen kan de keuzestress toeslaan. Samen met Yumeko.nl zet ik een aantal tips op een rij zodat je geen miskoop doet wat betreft beddengoed. Zo blijft ook luxe beddengoed budgetproof.

Wat is belangrijk voor jou?

Lange tijd werd gedacht dat draaddichtheid de belangrijkste factor was bij de keuze voor beddengoed. Vergeet dat! Houd bij je keuze juist rekening met hoé je slaapt, want je bed moet de meest comfortabele plek in huis zijn.

Als je het snel warm krijgt, wil je materiaal en een weefsel dat beter ademt zodat je lichaamswarmte weg kan. Als je het snel koud hebt, wil je misschien zwaarder geweven beddengoed dat helpt om je lichaamswarmte vast te houden – zoals jersey, breisels of flanel.

Het is bijvoorbeeld ook geen budgetproof keuze om kinderbedden te dekken met Egyptisch katoen: kostbaar én kwetsbaarder dan veel synthetische stoffen. Gebruik bijvoorbeeld linnen, katoen of polyester voor de kinder- en logeerkamer en investeer in beddengoed voor de ‘master bedroom’.

Ook goed om te overwegen, zijn de volgende punten:

Draaddichtheid

Draaddichtheid is al lang geen indicatie van kwaliteit meer. Tenzij het een verbazingwekkende en zeer dure stof is, is een hoge draaddichte slechts nummertje. Zo word je al snel gefopt met een hoog cijfer qua draaddichtheid in een goedkopere stof.

Materiaal

Het soort materiaal dat je kiest heeft alles te maken met je persoonlijke voorkeur. Waar wil je je het liefst 8 uur lang in hullen? Kies je bijvoorbeeld voor katoen? Dan is 100% Egyptisch katoen de beste kwaliteit, maar ook de duurste. Pima-katoen is een iets goedkopere variant en staat bekend om zijn zachtheid en glans. Linnen is ideaal voor warme dagen: 100% linnen lakens zijn wel duur, maar gaan lang mee. Ze zijn zacht, duurzaam en worden alleen maar beter. Let op: kreukt wel! Poly-blend beddengoed is juist weer heerlijk makkelijk en handig voor wie geen zin heeft om beddengoed te strijken.

Weeftechniek

De manier waarop lakens geweven zijn, heeft direct invloed op hoe ze aanvoelen. Percale is een groot favoriet bij velen: lichtgewicht en strak geweven – fris, koel beddengoed. Microfiber is strak en dicht geweven én kreukbestendig. En laten we niet vergeten hoe zacht en waterbestendig het is. Andere mooie materialen om te overwegen en in te investeren zijn satijn en flanel.

Dessin

Net als elk ander element in de slaapkamer, spelen lakens een rol in de sfeer van de kamer. Durf een beetje te variëren met je beddengoed. Alleen maar leuk! Ga voor een mix van patronen in dezelfde kleurenfamilie en verschillende afmetingen qua print. Zo kun je makkelijk experimenteren en past het al snel bij elkaar.

Seizoen

Hoeveel lakens of dekbedovertreksets je nodig hebt hangt er natuurlijk van af hoe vaak je het bed verschoont. En vergeet ook niet dat je lakens die je zomers gebruikt ook prima het hele jaar door kunnen werken wanneer je ze combineert met een sprei of deken.