Zo kick je in 7 dagen af van je telefoonverslaving

Ja, die telefoon. Heb jij er ook zo’n haat-liefde-relatie mee? Heerlijk om je vriendinnen in een paar minuten op te kunnen trommelen of ff snel bij te kletsen via de app, maar reuze irritant als je maar doelloos door je Instagram-tijdlijn blijft scrollen of op je home-button blíjft klikken om te kijken of je nog iets gemist heb. Niet. Nodig.

Ik deed vorig jaar aan een smartphone-detox-challenge mee, en dat ging me best goed af. Werkgerelateerde zaken daargelaten… Maar toch is het ook voor mij weer tijd om af te kicken van die slechte telefoongewoonten. Het sluipt er gewoon in zonder dat je er erg in hebt. Wil jij ook wat minder met je telefoon vergroeid zijn? Samen met Belwinkel.nl ging ik aan de slag met een stappenplan. Volg deze supersimpele tips op en binnen een week kun je veel makkelijker afstand nemen van je digitale vriend. En nee, je hoeft niet direct cold turkey.

Maandag: ontvolgen maar

Ontvolg iedereen op social media (Facebook, Instagram én alle andere kanalen die je regelmatig gebruikt) waar je niet blij van wordt. Dus ontvolgen die hap van Instagramplaatjes die je onzeker maken of vrienden die je zou proberen te ontwijken als je ze in de supermarkt tegen het lijf zou lopen. We kennen allemaal de awkward gangpaden-dans. O, en als je dan toch lekker bezig bent… Meld je dan ook af van nieuwsbrieven die je niet leest. Apps op je telefoon die je nooit gebruikt? Weg ermee!

Dinsdag: geen notificaties

Van deze had ik al snel in de smiezen dat het super werkt: je gaat als een retteketet wanneer je niet steeds wordt afgeleid door meldingen en berichtjes. Alle pushnotificaties uit. Yup. AL-LE-MAAL!

Woensdag: wakker worden zonder telefoon

Grijp jij ’s ochtends ook direct naar je telefoon? Niet alleen om de wekker uit te schakelen, maar ook om even te checken wat je allemaal gemist hebt. Doe het niet! Probeer vandaag (en de dagen die volgen) rustig wakker te worden zonder telefoon aan je zijde.

Donderdag: naar bed zonder telefoon

Bij mij ligt m’n telefoon op te laden in m’n bed. Slecht. Weg met die telefoons in de buurt van je bed. Stop de oplader (met je telefoon eraan ja) een uur voor je bedtijd in een andere kamer in het stopcontact en haal je telefoon pas de volgende ochtend weer op.

Vrijdag: ga op stap zonder telefoon

Oke. Oke. Dit is een uitdaging! Maar ga iets leuks doen en laat je telefoon thuis. Spreek af met een vriendin, ga uit eten of naar de bios. Telefoonloos. Zul je ‘m missen? Waarschijnlijk maar weinig. En anders moet je op zoek naar een andere date ;).

Zaterdag: socialmedialoos

Lukt het je om een dag niet op social media te posten? En sterker nog: geen social media te openen? Je kunt het! Grote kans namelijk dat die social media deels verantwoordelijk zijn voor je telefoonverslaving, dus pak het aan bij de kern!

Zondag: rustdag

Zondag rustdag. Dat betekent dat ook je telefoon een dagje rust krijg. Uit ermee. Belangrijke werkgerelateerde belletjes krijgen de meeste mensen niet op zondag en je echte vrienden weten je ook te vinden zonder telefoon. Wedden dan het – nadat je eenmaal aan het gevoel gewend bent – eigenlijk best lekker rustig is?

Heb jij nog tips om af te kicken van een onnodige telefoonobsessie? Deel ze met me!