Heb je vakantiegeld gehad maar ga je niet op vakantie? Je kunt het natuurlijk op de bank zetten, maar de rente is momenteel heel erg laag. Je krijgt nu bij de meeste banken ongeveer 0,05% rente, terwijl de inflatie momenteel op jaarbasis nog 2% is. Dit betekent dus dat je spaargeld er niet meer op wordt. Heb je er weleens over nagedacht om te investeren? Samen met Bitvavo deel ik verschillende investeringsopties waarmee je kunt zorgen dat je geld juist meer waard wordt.
Gastartikel.
Tip: het is belangrijk dat je goed nadenkt over hoeveel je hiervoor te besteden hebt, want als je geld eenmaal geïnvesteerd is, ben je natuurlijk afhankelijk van externe factoren.
Beleggen in crypto
Investeren in online geld, ook wel cryptomunten of cryptocurrencies genoemd, wordt steeds populairder. Deze digitale munten worden op online platformen aangekocht en hierna bewaard in ‘wallets’. Er bestaan meer dan 1.500 digitale munten waardoor je ruime keuze hebt voor je investering. Zo kun je jouw investering makkelijk spreiden bijvoorbeeld, waardoor je ook minder risico loopt. Denk jij dat cryptocurrency het nieuwe goud is? Dan kun je bijvoorbeeld investeren op de website van Bitvavo. Het beleggen in cryptomunten kan al vanaf een paar euro, waardoor dit een aantrekkelijke methode is om kleine bedragen te vergroten. Zo zorg je ervoor dat je ook met een minimaal kapitaal langzaam maar zeker uit kunt breiden. En door je winst opnieuw te investeren, wordt jouw vermogen hopelijk groter en groter. Het schijnt nu een goede tijd te zijn om in te kopen, want de diverse digitale valuta’s wachten op een nieuwe opmars om wellicht weer het oude niveau te halen van toen ze €19.000,- waard waren.
De beurs op
Een andere optie is het beleggen in aandelen. Deze optie is wel risicovol, want de koers van een aandeel wordt door veel verschillende factoren beïnvloed. Zelfs politieke zaken spelen natuurlijk mee bij het stijgen of dalen van de koers. Je kunt dit voor jezelf doen, maar ook laten doen door een bank of een andere maatschappij zoals een beleggingsfonds. Zeker bij beleggen geldt hoe hoger het risico van de belegging, hoe meer rendement er te behalen valt.
Je koopt hierbij als het ware een klein stukje van het bedrijf. Als het bedrijf groeit en er winst wordt gemaakt, dan wordt dit voor een gedeelte aan het einde van het jaar uitgekeerd, dit noemen we dividend. Hoeveel er wordt uitgekeerd hangt af van de winst en wat er in de plannen van het bedrijf is opgenomen. Je kunt ook bij verschillende banken terecht voor vermogensbeheer Je betaalt per jaar een bedrag om je geld te laten beheren door beleggers die dagelijks voor je in de gaten houden waar je het meest rendement kunt behalen en welke risico’s dit met zich meebrengt.
(Staats-)obligaties
Obligaties is een andere investeringsvorm. Dit zijn leningen uitgegeven door bedrijven en landen om te kunnen blijven investeren. Zo’n lening kan een looptijd hebben van 1 jaar, maar ook van wel 30 jaar. Hierop zijn verschillende begrippen van toepassing. Je hebt allereerst de nominale waarde; dit is het bedrag wat opgehaald moet worden door de onderneming of de overheid. Dit bedrag wordt in verschillende kleine stukjes verdeeld, ook wel ‘coupures’. Deze coupures hebben ook een beurskoers. Deze koers stijgt of daalt naarmate er meer of minder vertrouwen is in het terugbetalen van de lening. Als de koers gelijk is aan de nominale waarde wordt dit ‘a pari’ genoemd. Gaat de koers onder de nominale waarde van de obligatie, dan wordt dit ‘onder pari’ genoemd en boven de nominale waarde heet ‘boven pari’. Bij de obligatie wordt ook altijd een rente uitgegeven. Deze wordt elk jaar uitbetaald naar de nominale waarde van het aandeel.
Crowdfundingactie
Tegenwoordig proberen meer en meer mensen een bedrijf of plan te financieren met crowdfunding. Dit houdt in dat ze een bepaald bedrag aan donaties of investeringen willen ophalen waarmee ze kunnen gaan ondernemen. Als je voor crowdfunding kiest, kun je helemaal zelf kiezen aan wie je jouw geld uitleent en wat de hoogte van het bedrag is. Het rendement bij deze beleggingen kan oplopen tot wel 9%. Echter is er ook het risico dat de onderneming waarin je geïnvesteerd hebt faalt en je niets meer terugziet van de investering. Het is van belang dat je de risico’s ervan goed op een rijtje zet voordat je start met het investeren in crowdfundingacties. Klinkt een onderneming of verwacht winstpercentage te mooi om waar te zijn? Dan is dat in de meeste gevallen ook zo!
Investeren in bakstenen
Heb je een groot kapitaal ‘over’? Dan kun je er ook voor kiezen om te investeren in vastgoed. Je koopt hierbij een woning of een bedrijfspand om dit bijvoorbeeld te gaan verhuren. Je hoopt natuurlijk dat de waarde van het pand zal stijgen, zodat je dit over een paar jaar voor meer geld kunt verkopen. Echter is de woningmarkt momenteel ietsje overspannen. De huizenprijzen zijn weer terug op op het peil van voor de crisis. Dit betekent dus dat je wel flink wat vermogen moet hebben om in vastgoed te kunnen investeren.
Investeer jij het geld dat anders toch maar op de bank staat ergens in?