Wat kost het om motor te rijden?

Het voorjaar komt eraan en de zon schijnt: geen beter moment om uit te kijken naar het halen van je motorrijbewijs en te onderzoeken wat motorrijden eigenlijk kost. Met welke eenmalige en terugkerende kosten moet je rekening houden? We zetten het voor je op een rij.

Je motorrijbewijs halen: € 1.500 (eenmalig)

Je rijbewijs halen is een flinke investering, maar gelukkig een eenmalige. De meeste motormuizen hebben gemiddeld 25 lessen nodig voordat ze dat felbegeerde rijbewijs op hun roze pasje kunnen laten (bij)schrijven. Een motorrijles kost tussen de € 35 en € 55: die prijs is vaak afhankelijk van waar je lessen volgt. Bij de meeste rijscholen boek je een dubbele les van 120 minuten en ben je dus al snel gemiddeld € 90 per les kwijt. En vergeet de examens niet. Het motorexamen voertuigbeheersing bij het CBR kost dit jaar € 71 en het motorexamen verkeersdeelneming € 126. Als je zo’n € 1.500 voor je motorrijbewijs reserveert, komt het meestal wel goed.

Motor kopen: vanaf € 5.000 (eenmalig)

De kosten van een motor zijn natuurlijk erg afhankelijk van welke motor je kunt of wilt rijden. Is het je eerste motor? Kijk dan eens naar een tweedehands exemplaar om kosten te besparen. Stel je koopt een motor van 10 jaar oud, met een maximum van 50 duizend kilometers op de teller, dan slaag je in de meeste gevallen wel voor zo’n €2.500 á € 5.000. 

Motorkleding en accessoires: € 1.500

Beschermende kleding is absoluut noodzakelijk en kan je leven redden. Ook deze kosten zijn natuurlijk afhankelijk van wat je mooi vindt en lekker vindt zitten. Veel mensen willen ook graag motorrijden omdat ze verliefd zijn op de stijl en de cultuur, en niet noodzakelijkerwijs op het praktische aspect. Ben jij zo iemand, laat dan je baard groeien en zet je zonnebril op. Maar pas op met je pinpas. Je kunt makkelijk duizenden euro’s uitgeven aan motorkleding.

Neem de tijd om de goede motoruitrusting te vinden die bij je past. Je motorhelm, motorkleding en motorlaarzen moeten zeker weten lekker zitten én je goed beschermen. En ja, dat kan allebei. Reken zo’n €1.500 voor je complete uitrusting, dan zit je goed.

Tip: pas wat spullen in de winkel en bestel eventueel online. Online vindt je precies dezelfde producten vaak voor minder. En vergeet ook andere accessoires niet, zoals een goed slot, kettingspray en een hoes om je motor te beschermen tegen weersinvloeden en stof en vuil.

Brandstof: € 2,20 per 20 kilometer

De bezineprijs is momenteel historisch hoog. Maar tenzij je denkt dat je de volgende Valentino Rossi bent, is de brandstofefficiëntie van een motor groter dan van een auto. Moderne motoren verbruiken zo’n 1 liter per 20 kilometer en de benzineprijs schommelt momenteel rond de € 2,20 per liter.

Verzekering en wegenbelasting: € 25 per maand

Wat je verzekering kost, is natuurlijk afhankelijk van welke verzekering en modules je kiest. Gemiddeld zit je met zo’n 15 euro per maand goed. Motorrijtuigenbelasting is ongeveer een tientje per jaar. Dat valt mee, toch?

Onderhoud: € 500 per jaar

Een kleine reparatie hier en daar, nieuwe banden … ook onderhoud hoort bij motorrijden. Wat je jaarlijks kwijt bent aan onderhoud ligt natuurlijk aan wat voor type motor je rijdt en hoe oud deze is. Gemiddeld is € 500 per jaar een realistisch bedrag. Kan natuurlijk altijd goedkoper, maar je wilt niet te weinig budgetteren.