Waarom het een goed idee is om je tuinmeubels juist nu wat aandacht te geven

Nadat je vele zomeravonden luierend op die verstelbare tuinstoel of loungeset hebt doorgebracht, al genietend van die zwoele zomeravonden en tijd met vrienden en familie … is het nu tijd om je tuinmeubels wat liefde terug te geven. Wanneer je dit seizoen de tijd neemt om je tuinmeubels goed schoon te maken en te onderhouden, heb je er veel langer plezier van. Hier volgen wat tips en tricks + een budgettip voor de aanschaf van nieuwe tuinmeubels op een rij.

Scoor de beste deals in de herfst en winter

Allereerst een budgettip voor de aanschaf van nieuwe meubels. Is het tijd om je tuinmeubels te vervangen? Je kán natuurlijk sparen voor een mooie set en hopen dat deze binnenkort in de aanbieding is. Maar beter nog in strategisch shoppen. Dat betekent – wanneer mogelijk – een aankoop buiten het seizoen doen. In de lente en zomer zijn de tuinsets nou eenmaal het duurst omdat ze erg in trek zijn.

Het hangt er van af waar je de meubels koopt, maar je kan weleens flink geluk hebben in deze periode! Shop je in een fysieke winkel? Dan gaat tuinmeubilair meestal in de vroege herfst in de uitverkoop, met uitloop tot ongeveer halverwege het seizoen. Winkel je online? Dan kan je flink hoge kortingen scoren wanneer je tot de winter wacht. Niemand denkt in de late herfst of winter aan tuinmeubilair en de meeste winkels zijn gericht op de verkoop van kerstbomen en sneeuwschuivers in plaats van tuinmeubilair. Zoek maar eens op ‘tuinbank hout‘ in de hersft/winter en je zult zien dat er buiten het seizoen hoge kortingen worden gegeven.

Gaan je tuinmeubels met gemak nog een seizoen mee? Besteed een paar uurtjes in het weekend aan het verzorgen en onderhouden ervan. Zo geniet je er zo lang mogelijk van. Dát is pas budgetproof. Zo doe je dat …

Goed voor je tuinmeubels zorgen – de basics 

Misschien wel de belangrijkste tip om te onthouden voordat je het tuinmeubilair voor de winter opbergt: maak het eerst schoon. Al het vuil, modder of eten dat op tuinmeubels blijft zitten, kan in schimmel of meeldauw veranderen.

Voor elk meubel geldt:

  • Verwijder vuil met een droge of iets vochtige doek.
  • Reinig de meubels met reinigingsmiddelen die geschikt zijn voor het materiaal van jouw meubels.
  • Laat meubels volledig drogen voordat je er weer in gaat loungen of ze afdekt tot het voorjaar.
  • Deze eenvoudige stappen zijn misschien voor de hand liggend, maar je zult merken dat je twee keer zoveel werk hebt als je je direct op een grondige reiniging stort.

Houten meubels schoonmaken kan heel goed met een zelfgemaakt schoonmaakmiddel van 1 kopje ammoniak, 1/2 kopje azijn, 1/4 kopje bakpoeder en circa 3,5 liter water. Daar kan je voorzichtig mee schrobben zonder dat het ’t hout aantast. Boen in de richting van de houtnerf. Verwijder lastige vlekken door het oppervlak licht te schuren (opnieuw in de richting van de nerf) en af te spoelen. Laat het hout altijd aan de lucht drogen voordat je de meubels opbergt. Tip: als je het hout er als nieuw wilt laten uitzien, kan je het behandelen met was of beits om de kleur te behouden en extra bescherming te bieden. 

In tegenstelling tot houten meubels, hebben plastic meubels geen problemen met vocht. Door de koudere temperaturen kan het plastic echter wel zo broos worden dat het barst. Een beetje zoals een plastic bakje dat je invriest, maar daar niet geschikt voor is. Dat hebben we allemaal weleens gedaan, toch? Gebruik een mengsel van afwasmiddel en water om plastic meubels schoon te maken voordat je ze opbergt voor de winter, spoel de meubels af ​​en laat ze aan de lucht drogen.

Heb je tuinmeubels van metaal? Inspecteer dan alle oppervlakken op oxidatie of roest. Tref je roest aan? Behandel het met een roestneutraliserende primer. Gebruik indien nodig staalwol en breng een laagje spuitverf aan om de beschadiging te verdoezelen.

Kussens klaarmaken voor een nieuw seizoen

Heeft jouw tuinmeubilair kussens met afneembare hoezen? Gooi ze in de wasmachine op een programma voor de fijne was. Wel eerst even checken of dit kan. Controleer het etiket om te zien of je veilig bleekmiddel kunt toevoegen om schimmels te doden. Wanneer je kussens niet in de wasmachine mogen: gebruik een droge doek en een stevige borstel waarmee je een mild schoonmaakmiddel in de kussens boent. Vermijd in zo’n geval het wassen van de kussens, omdat dit de naden kan breken of het materiaal kan beschadigen.

Al kan de hoes in de wasmachine, het is altijd ’t beste om hem aan de lucht te laten dragen. Zo behoudt hij zeker zijn vorm. Doe de gewassen hoezen terug om de kussens en bewaar ze binnen, bij voorkeur in een weerbestendige opbergzak of plastic opbergbox.

Simpele tips voor budgetproof onderhoud van tuinmeubels op een rij:

  • Verwijder eerst vuil met een doek of borstel voordat je de meubels door de wasstraat haalt. Soms is een uitgebreide schoonmaakbeurt helemaal niet nodig en is het wegvegen van vuil voldoende.
  • Let goed op welke zeep je gebruikt. Maak een natuurlijk sopje of gebruik bijvoorbeeld afwasmiddel. Dat reinigt de meubels, maar beschadigt ze niet. Gebruik water en witte azijn voor hardnekkige vlekken en schimmel.
  • Lees altijd de handleiding om er zeker van te zijn dat je de meubels niet naar hun grootje helpt.
  • Zonnebrand en vogelpoep kan je het best zo snel mogelijk van meubels verwijderen. Ze kunnen bijzonder schadelijk zijn en permanente vlekken en corrosie veroorzaken.
  • Overweeg om meubels binnen te zetten of af te dekken als je ze lange tijd niet gebruikt (en tijdens lange periodes van slecht weer). Zelfs al zijn ze bestand tegen de elementen, zal ze afdekken de levensduur verlengen en het onderhoud vergemakkelijken. Tip: gebruik een ademende hoes zodat het niet gaat schimmelen. Je kan bijvoorbeeld ook zelf een hoes maken van afdekzeil. Een goedkope maar praktische oplossing.