Stoppen met roken, afvallen, gezonder eten, een beter mens zijn, minder geld uitgeven, meer sparen, beter voor je lichaam zorgen, tijd vrijmaken voor persoonlijke groei, meer van het leven genieten … je kent ze wel. Een van de belangrijkste dingen die je helpt je doelen gemakkelijker te bereiken, ontbreekt juist op deze lijst met goede voornemens. Het is een fijne activiteit die geen lidmaatschap van een sportschool of dure uitrusting vereist. Heel simpel: een goede nachtrust. Dat heeft namelijk zo zijn voordelen.
Een dieet is makkelijker vol te houden
Gezonder en niet teveel eten is een veel gehoord voornemen. Toch is het moeilijk om nee te zeggen tegen een taartje of een zak chips. Wist je dat je deze verleiding veel beter kan weerstaan wanneer je goed hebt geslapen? Wanneer je slaapgebrek hebt, heb je niet alleen meer trek, maar ook meer zin in calorierijk eten.
Je wordt minder snel ziek
Het verband tussen slaap en talloze ziekten is algemeen bekend. Onderzoekt toont aan dat er een verband is tussen gebrek aan slaap en hartaandoeningen, hoge bloeddruk, diabetes, obesitas en zelfs bepaalde soorten kanker. Elk belangrijk systeem, weefsel en orgaan lijdt als je te weinig slaapt.
Je maakt betere financiële beslissingen
Uit onderzoek blijkt dat mensen meer risico’s nemen wanneer ze minder hebben geslapen en minder inzitten over verlies. Slaapgebrek is dus eigenlijk een dubbele bedreiging wanneer het op je financiën aankomt.
Je bent je meer bewust van hoe mensen zich voelen
Heb jij ook als voornemen ‘een beter mens te zijn’ en je meer te bekommeren om de mensen om je heen? Een goede nachtrust kan daarbij helpen. Slechts één nachtje slaapgebrek heeft al een negatief effect op de herkenning van subtiele gezichtssignalen zoals geluk en verdriet. Minder uitgeruste mensen zijn net zo goed in het herkennen van de oeremoties (verrassing, angst, walging en woede), maar zijn minder goed in minder urgente sociaal-emotionele herkenningsprocessen bij empathie en verbondenheid bijvoorbeeld.
Je voelt je relaxter
Heb je jezelf beloofd dit jaar toch écht zen te worden? Hoe ontspannen je je voelt, hangt grotendeels af van de hoeveelheid slaap die je krijgt. Ben je ooit in paniek geraakt over iets waarvan je later besefte dat het de ophef niet waard was? Grote kans dat dit gebeurde na een kort nachtje. Tijdens een volledig nacht slaap resetten je hersenen als het ware en verwerk je negatieve emoties. Zo maak je je minder onnodig druk.
Verduisterende (over)gordijnen helpen je beter te slapen
De juiste raambekleding speelt een belangrijke bijdrage bij een goede nachtrust. De meeste mensen slapen het lekkerst wanneer het (helemaal) donker is in de slaapkamer, zoals met een verduisterend of black-out gordijn. Maar wat is het verschil eigenlijk? Een zoekopdracht naar ‘overgordijnen verduisterend’ leert ons dat zowel verduisterende als black-out gordijnen voor privacy zorgen, maar dat een verduisterend gordijn nog wel licht doorlaat en een black-out exemplaar niet. Pikkedonker dus. Verduisterende gordijnen lijken vaak op normale gordijnen, maar hebben een dim-out voering in dezelfde kleur als het gordijn. Black-out gordijnen hebben een acrylaat coating en zijn hierdoor wat stugger en stijver. Slaap jij het liefst met verduisterende gordijnen of vind je het juist wel fijn als er wat licht de slaapkamer binnenvalt?