Verhuisupdate | Waarom ik na 3 maanden nog steeds geen zonwering heb kunnen kiezen

Inmiddels woon ik 1,5e maand in mijn nieuwe huis en leef ik nog steeds met verhuisdozen voor de ramen. Wat een armoe. Licht is een grote sfeermaker en binnenzonwering wil ik dan ook niet zomaar bestellen zonder er – samen met mijn vriend – goed over nagedacht te hebben. Aangezien vriendlief pas eind augustus weer in het land is … ga ik voorlopig gordijnloos door het leven. Maar tegen die tijd wil ik wel een aantal opties kunnen voorstellen. Help, welke zonwering past bij mijn huis?

De zoektocht naar betaalbare en stijlvolle binnenzonwering

Echt nooit verwacht dat ik zo moeilijk zou doen over zoiets ‘simpels’ als gordijnen, shutters, lamellen of luxaflex. Vriendje heeft zat aan zijn hoofd momenteel, dus die wil ik niet lastigvallen met zoiets sufs als gordijnen … maar toch irriteer ik me mateloos aan die verhuisdozen voor het raam en de gordijnrails die al maanden in de woonkamer op de grond liggen. Je snapt waarom die dozen er hangen, toch? Anders schijnt er veel te veel licht naar binnen als ik onder de wol kruip. Lang verhaal kort. Straks als ik hier al een heel kwartaal woon, heb ik nog steeds verhuisdozen voor de ramen. De buren zullen ook wel denken … wat is dat voor stel?

Naast de gestijlde Instagram-kiekjes is dit ook gewoon mijn huis. #reallife

Maar hoe bepaal je in godsnaam welke raambekleding bij je huis past?

Ik heb al heel wat sites vol betaalbare raambekleding – zoals doehetbudget.nl – doorgeklikt. Probleem is: ik vind heel veel verschillende opties mooi, maar staat het ook bij het huis? We hebben een hele strakke nieuwbouwwoning van 6 jaar oud en ik wil niet dat het te kil en strak wordt. Natuurlijke kleuren en materialen vind ik dus een pro. Maar zou een naturelkleurig, linnen gordijn mooi staan in zo’n strak huis? Of velours? Ik heb me in ieder geval een beetje verdiept in de trends en dit is wat ik mooi vind (onafhankelijk van of het bij ons huis en interieur past).

Zo heb je een idee wat voor rolgordijnen ik had. Deze sneue foto is gemaakt op de dag dat ik mijn studio in Haarlem leeghaalde en de sleutel inleverde. Ik was nog wel even aan het werk, want: freelancerleven!

Rolgordijnen zijn geëlimineerd

Ik weet wel wat ik niet wil, en dat zijn rolgordijnen. Ik heb in mijn vorige huis vier jaar lang tegen lelijke rolgordijnen aangekeken. Of nou ja, lelijk … ze waren gewoon heel neutraal – lekker wit – en een tikkie onhandig. Nee, dat voegde zeker niets toe aan het interieur. Rolgordijnen komen dus onderaan m’n lijstje.

Velours of fluwelen gordijnen

Velours of fluweel, stiekem is het gewoon een andere naam voor hetzelfde. Die rijke stof die direct zo luxe voelt. Ik speel al lang met het idee om fluwelen gordijnen te kiezen voor ons huis. Maar raak je daar niet snel op uitgekeken? Velours gordijnen zijn niet alleen maar ook mooi, ze dempen geluid, brengen warmte in huis en zorgen voor veel meer sfeer. Dat is dus in ’t kort wat ik zoek. De warme, donkereroze tint Heart Wood is de trendkleur van 2018 volgens Flexa en vind ik prachtig, maar staat het mooi bij onze metallic groene muur? Of moeten we maar gewoon voor veilig gaan en grijze gordijnen kiezen? We moeten ze immers op maat laten maken (3,24 meter hoog) en dat kost een flinke duit.

Hoe het huis was voordat wij het kochten. Zo zie je dat er een combi van verschillende gordijnen hangt.

Mix van verschillende gordijnen

Blijkbaar had degene van wie we dit huis hebben gekocht kaas gegeten van gordijntrends. Er hingen namelijk 3 verschillende soorten gordijnen achter elkaar. De gordijnen vond ik niet zo mooi, maar de gordijnrails heb ik overgenomen. Dit is wel wat het gaat worden in de woonkamer. Maar met welk type gordijnen dan? Ik vind het bijvoorbeeld ook wel handig om lichtdoorlatende gordijnen te combineren met thermogordijnen zodat je kunt kiezen. Zijn we nog hip bezig ook!

Raambekleding in houttinten

Omdat het huis zo strak en ‘nieuwbouw’ is, probeer ik op allerlei manieren wat meer warmte in huis te brengen. Voornamelijk met kleur en materiaalkeuze. Luxaflex of shutters in houttinten zijn helemaal je-van-het tegenwoordig en dat lijkt mij ook wel wat. Misschien voor de slaapkamer?

Zoals je merkt heb ik wel een idee van wat ik mooi vind, maar totaal geen idee wat ik moet kiezen. Misschien toch maar eens een specialist aan zijn of haar jasje trekken? Ik had niet gedacht dat ik een huis aankleden zo lastig zou vinden.

Help, welke raambekleding heb jij en wat zou je adviseren?