Waar moet je op letten bij het afsluiten van een autoverzekering?

In Nederland mag je de weg niet op met je auto wanneer hij niet WA-verzekerd is. WA-dekking is het minimale waarmee je onbezorgd op pad kunt in je BFF op vier wielen. Natuurlijk kun je nog heel veel bijverzekeren, maar heb je dat nou écht nodig? Of kun je beter voor de budgetproof variant gaan? Samen met autoverzekering.nl geef ik antwoord op de vraag ‘Waar moet je op letten bij het afsluiten van een autoverzekering?’

Verschillende autoverzekering dekkingen

Voor welke dekking ga je? Die keuze hangt af van het bouwjaar en de waarde van je auto.

  • Bij een WA-verzekering (wettelijke aansprakelijkheid) heb je beperkte dekking en daardoor de goedkoopste autoverzekering. De schade die je met je auto veroorzaakt wordt wel vergoed, maar eigen schade wordt niet gedekt.
  • De WA beperkt casco (ook wel de WA-plus-verzekering genoemd) autoverzekering verzekert net iets meer. Naast de WA-dekking voor schade die je met je auto veroorzaakt, wordt ook schade aan je eigen auto vergoed bij onder andere brand, diefstal, storm en ruitbreuk. Schade aan je auto die je zelf hebt veroorzaakt, bijvoorbeeld bij een aanrijding, wordt niet vergoed.
  • De allrisk verzekering (WA volledig casco) dekt schade die je met je auto veroorzaakt aan anderen én schade die onder beperkte casco valt. Daarnaast wordt alle schade aan je eigen auto vergoed.

Om je een idee te geven: auto’s jonger dan 4 jaar worden meestal allrisk verzekerd. Tussen 4 en 8 jaar is beperkt casco de meest gemaakte keuze. Auto’s ouder dan 8 jaar worden vaak alleen WA verzekerd.

Kosten (premie) van je autoverzekering

De hoogte van de premie is natuurlijk niet geheel onbelangrijk. Hoeveel premie je betaalt, is onder meer afhankelijk van:

  • je leeftijd
  • het type auto
  • waar je woont
  • hoeveel kilometers je jaarlijks rijdt
  • het aantal jaar dat je schadevrij hebt gereden
  • de gewenste dekking (WA, WA beperkt casco of WA volledig casco)

Als jongere of senior ben je vaak duurder uit. Dit komt omdat je dan als risicovol wordt gezien door autoverzekeraars. Daarom geldt soms een eigen risico of premietoeslag, of kan het zijn dat een autoverzekeraar je niet accepteert. Let hier altijd goed op.

Tip! Heeft jouw gezin meer dan 1 auto? Dan kun je een tweede gezinsauto vaak meeverzekeren zodat je profiteert van dezelfde kortingen (bijvoorbeeld no-claim of premiekorting) als de eerste auto. Informeer daar altijd even naar.

De voorwaarden van je autoverzekering

Niet alleen de prijs en dekking zijn belangrijk bij het afsluiten van een autoverzekering. Vergeet ook zeker niet naar de voorwaarden te kijken! Check altijd het eigen risico waar je voor moet opdraaien bij schade. En allrisk verzekerd is niet altijd zonder risico. Zo krijg je bij verschillende verzekeraars een ander bedrag (van dagwaarde tot nieuwwaarde of aanschafwaarde) wanneer je je auto total loss rijdt en allrisk verzekerd bent. Wordt je auto gestolen? Dan kan je bij sommige verzekeraars naar je geld fluiten als je je auto niet aan de juiste beveiligingsklasse voldeed.

Welke gegevens heb je nodig?

Als je een autoverzekering wilt afsluiten heb je je kenteken, meldcode en persoonlijke gegevens nodig. Je krijgt na het afsluiten thuis een groene kaart toegestuurd. Dit is in het buitenland het bewijs dat de auto verzekerd is. Kijk ook eens bij de tips voor autoverzekeringen om jezelf in te lezen over het afsluiten van een autoverzekering.

Autoverzekering voor de laagste prijs

Heb je voor het eerst een auto gekocht en wil je nu een autoverzekering afsluiten? Of juist een goedkopere autoverzekering? Op autoverzekering.nl kun je gemakkelijk autoverzekeringen met elkaar vergelijken om zo tot de autoverzekering te komen die het beste bij jou past. Als je overstapt kun je profiteren van welkomstkortingen, waardoor je alvast bespaart op je vaste lasten.