Heb je een auto, scooter, motor of ander motorrijtuig? Dan is een WA-verzekering (een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering) verplicht. Deze verzekering dekt namelijk (een deel van) de kosten als je motorrijtuig schade veroorzaakt. Hoe scoor je een goede deal en hoe bespaar je op deze verzekering? Samen met WA.nl zet ik een paar handige tips op een rij om te besparen op de WA-verzekering. Wist jij bijvoorbeeld dat je niet alleen kan besparen bij het afsluiten, maar ook tijdens de looptijd ervan?
WA-verzekering vergelijken + besparen: waar let je op voor je de verzekering afsluit?
Tip 1. Wie en wat is er precies gedekt?
Check altijd wat er precies onder de dekking valt. De ene verzekeraar is de ander niet. Je krijgt niet altijd dezelfde dekking voor hetzelfde bedrag. Je wilt natuurlijk een zo hoog mogelijke dekking voor een zo laag mogelijke premie. En zijn accessoires bijvoorbeeld meeverzekerd? Alles wat nadat je auto de fabriek heeft verlaten is ingebouwd, telt als een accessoire. Denk aan een andere trekhaak, nieuwe velgen of een navigatiesysteem dat er nog niet in zat toen je de auto kocht.
Tip 2. Wat zijn de poliskosten?
Niet alle maatschappijen rekenen ze, maar je kan te maken hebben met (eenmalige) poliskosten bij het afsluiten van een WA-verzekering. Kijk dus goed of een verzekeraar deze kosten rekent en wat de kosten zijn. Het kan natuurlijk altijd zo zijn dat dit nog altijd de beste keuze is, ondanks de poliskosten.
Tip 3. Kan je de polis elke dag opzeggen?
Je hebt er misschien nooit bij stilgestaan, maar het is fijn om de polis na het eerste jaar elke dag op te kunnen zeggen. Zo ben je flexibeler. De meeste verzekeringen sluit je af voor minimaal een jaar, dus per dag opzeggen geldt in dat geval pas na het eerste jaar. In het eerste jaar kan je meestal niet wisselen.
Tip 4. Krijg je korting als je voor een heel jaar betaalt?
Je verzekering betaal je standaard per maand. Maar wat veel mensen niet weten, is dat je geregeld korting krijgt wanneer je kiest om je WA-verzekering per kwartaal of jaar te betalen. Elk tientje is mooi meegenomen toch? Betaal het relatief grote bedrag alleen in één keer als je het kan missen natuurlijk.
Tip 5. Kan je schade 24/7 melden?
Schade is altijd vervelend. In zo’n geval wil je meteen geholpen worden. Kies daarom een verzekeraar die 24/7 voor je klaarstaat. Dekt je verzekering bijvoorbeeld ook een leenauto? Dan kan je er met 24/7-service snel voor zorgen dat je mobiel blijft.
Tip 6. Kan je zelf de reparateur kiezen?
Check altijd of je zelf de keuze hebt voor wie de schade herstelt. Zo kan je altijd de goedkoopste reparateur kiezen. Scroll naar beneden om te ontdekken waarom het soms ook hartstikke handig kan zijn om gebruik te maken van de reparateur die aangesloten is bij jouw verzekering.
Tip 7. Is de prijs inclusief belasting?
Houd rekening met 21% assurantiebelasting op verzekeringen. Wordt de prijs weergegeven inclusief of exclusief die belasting? Zorg dat je altijd premies vergelijkt inclusief belasting, want anders ben je appels met peren aan het vergelijken.
Besparen op je WA-verzekering nadat je een WA-verzekering afgesloten hebt
Tip 8. Vergelijk ieder jaar opnieuw
Ieder jaar ontvang je een nieuw aanbod van je verzekeraar. Leg dat aanbod altijd even naast de prijzen en voorwaarden van andere verzekeraars voor dat jaar. Zo weet je elk jaar dat de verzekering nog precies past bij jouw wensen en situatie én betaal je nooit meer dan nodig. Goed om te weten: het eerste jaar kan je nooit overstappen.
Tip 9. Claim kleine schades niet
Wist je dat je kleine schades beter niet kunt verhalen op je verzekeraar? Dat klinkt misschien een beetje krom omdat je juist een verzekering hebt om schades te dekken. Maar als je kleine schades zelf betaalt, gaat je verzekeringspremie niet omhoog. Het kan namelijk jaren duren voordat je weer op je huidige kortingsniveau zit. Zelf betalen kan door het aantal schadevrije jaren juist voordeliger zijn.
Tip 10. Kies bij schade voor een aangesloten reparateur
Claim je schade wel? Kies dan voor een reparateur die is aangesloten bij je verzekering. Vaak zijn er genoeg in de buurt om uit te kiezen. Zo hoef je vaak minder of zelfs geen eigen risico te betalen, kan je in veel gevallen gebruikmaken van een leenauto en hoef je eventuele kosten meestal niet voor te schieten.
Tip 11. Schroef je eigen risico op
Heb je het geld om schades eventueel zelf te betalen? Verhoog je eigen risico dan. In zo’n geval wordt je premie lager, maar ben je natuurlijk wel zelf verantwoordelijk om een groter schadebedrag te dekken voordat de verzekeraar de rest vergoedt.
Tip 12. Regel je verzekeringszaken online
Het mag je dan misschien geen geld besparen, maar door je verzekeringszaken online te regelen houd je uiteindelijk wel tijd over. En we weten allemaal: tijd = geld. Of het betekent gewoon dat je meer tijd over hebt voor dingen die je leuk of belangrijk vindt. En dat is ook wat waard.
Benieuwd naar meer tips om te besparen op je WA-verzekering? Lees ook: 7 tips om te besparen op een WA-verzekering