Visum Vietnam aanvragen? Een e-visum is sneller én goedkoper!

Vietnam is helemaal hot en happening. Ik hoor steeds meer mensen over een betaalbare, lange vakantie naar dit Aziatische paradijs. Droom jij ook van een vakantie in dit budgetwalhalla? Houd er dan rekening mee dat je hiervoor een visum Vietnam nodig hebt, in tegenstelling tot veel andere Aziatische landen. Gelukkig kun je een e-visum voor Vietnam heel eenvoudig aanvragen. Samen met visumbuitenland.nl verzamelde ik een aantal belangrijke dingen die je moet weten…

Wil je een droomreis maken naar Vietnam, dan moet je rekening houden met een aantal voorwaarden. Denk aan:

  • Zorg dat je vóór je reis al over een visum beschikt.
  • Je paspoort moet minimaal 30 dagen langer geldig zijn dan je visum/verblijf.
  • Je gehele verblijf in Vietnam (inclusief reisdagen) moet binnen de geldigheidstermijn van 30 dagen vallen.
  • Je hoeft bij het aanvragen van je visum nog geen exacte aankomst- of vertrekdata te hebben, maar moet wel minimaal 1 overnachtingsplaats hebben vastgelegd.
  • Je mag geen ziektes hebben (lichamelijk of geestelijk) die een gevaar vormen voor je omgeving.
  • Je mag Vietnam niet in wanneer je er in de afgelopen 3 jaar bent uitgezet.
  • Je mag Vietnam een keer in- en uitreizen op de (geselecteerde) locaties die je invult in het visumformulier.

Regels visum Vietnam veranderd sinds 2018

Sinds januari 2018 zijn de regels voor een visum Vietnam gewijzigd en op internet vind je nog veel onjuiste informatie. Gelukkig is het er alleen maar makkelijker op geworden, maar er zijn wel een paar dingetjes die je simpelweg even moet weten. Met een visum on arrival ben je niet altijd zeker meer van een zorgeloze reis of vakantie. De Vietnamese ambassade raadt deze visumvorm af, en je kunt het veel eenvoudiger regelen vanuit je luie stoel. Daar komt geen bezoekje aan de ambassade of het consulaat meer aan te pas.

Digitaal e-visum Vietnam is sneller en goedkoper

Sinds vorig jaar kun je als Nederlander een e-visum Vietnam aanvragen. Dit visum voor Vietnam wordt voorafgaand aan je reis goedgekeurd en toegekend. Je kunt zo na aankomst in Vietnam de lange wachtrij voor het betalen van de stamping fee overslaan – hoe fijn is dát na een lange reis – én alle kosten zijn al bij de prijs inbegrepen. Wat kost dat dan? €39,95 per persoon (prijs in maart 2019).

Mooie bijkomstigheid: het nieuwe digitale visum is sneller én goedkoper. Vroeger moest je namelijk een approval letter kopen voor €20 én bij aankomst een stamping fee (tussen de €20 en €50) betalen.

Hoe vraag je een visum voor Vietnam aan?

Een visum voor 30 dagen of minder vraag je heel eenvoudig aan via een visumbureau zoals visumbuitenland.nl. Maar, let goed op! Sommige visumbureaus zeggen het visum Vietnam voor je te kunnen regelen, maar leveren alleen een approval letter voor ‘het visum on arrival’. Check dus goed of je daadwerkelijk een compleet e-visum ontvangt.

In een paar minuten vul je bij visumbuitenland.nl het digitale aanvraagformulier in en betaal je met iDeal voor je e-visum Vietnam. Je uploadt een pasfoto en een scan van je paspoort, en klaar is Kees! Al je gegevens worden daarna eerst gecontroleerd op veelgemaakte foutjes om het proces zo soepel mogelijk te laten verlopen. Heb je iets onvolledig of verkeerd ingevuld? Dan hoor je dat vanzelf. Wel zo fijn dat je niet voor verrassingen komt te staan op het Vietnamese vliegveld. Gemiddeld ontvang je jouw visum 7 dagen na je aanvraag per mail en ben je ready to go! Maak er wel even een printje van en stop ‘m bij de belangrijke reisdocumenten in je handbagage.

Langer dan 30 dagen in Vietnam blijven

Heb je een reis gepland die langer dan 30 dagen duurt? Dan heb je een ‘stickervisum’ in je paspoort nodig en kun je geen e-visum Vietnam aanvragen. Zo’n visum in je paspoort vraag je aan bij de Vietnamese ambassade in Nederland.