Heb je financiële doelen die je zo snel en efficiënt mogelijk wil bereiken? Dan kan je voor vermogensbeheer kiezen om je daarbij te helpen. Een professionele vermogensbeheerder zorgt bijvoorbeeld voor alle financiële aspecten van een beleggingsportefeuille, zoals het marktconform kopen en verkopen van effecten of aandelen en het plannen en uitvoeren van beleggingsactiviteiten.
Wat is vermogensbeheer precies?
Vermogensbeheer is het proces van het beheren van de financiële aspecten van iemands leven om een grotere persoonlijke veiligheid en/of monetair evenwicht te creëren. Het is een beroep waarin de beoefenaars klanten helpen hun vermogens- en financiële doelen te bereiken, zoals pensioenplanning, studiefinanciering en beheer van liquide middelen. Het belangrijkste doel van de vermogensbeheerders is om hun klanten zo goed mogelijk te adviseren, zodat zij hun doelen kunnen bereiken. ‘Vermogensbeheer’ wordt soms ook wel ‘financiële planning’ genoemd,, maar financiële planning is breder van opzet.
Het is natuurlijk belangrijk voor een persoon of organisatie om een gediversifieerde portefeuille aan te houden die verschillende soorten effecten omvat. Denk aan aandelen, obligaties, derivaten, goud, onroerend goed, enz. Het risico dat aan elk type effect is verbonden, moet in aanmerking worden genomen bij het kiezen van activa voor hun portefeuille.
Een vermogensbeheerder bepaalt bijvoorbeeld een beleggingsstrategie, kan helpen bij het beheren van een beleggingsproces en jou ondersteunen bij het begrijpen van een gedegen beleggingsfilosofie.
Hoe helpt vermogensbeheer jou bij het opbouwen van financiële zekerheid?
De financiële dienstverlening wordt steeds competitiever. Banken en intermediairs willen ons allemaal als klant. De juiste vermogensbeheerder kan jou helpen financiële zekerheid op te bouwen voor jezelf en jouw omgeving. Bijvoorbeeld door belastingvoordelen te gebruiken, specialisten jouw beleggingen efficiënt te laten beheren en je te helpen geld te besparen op bijvoorbeeld successierechten.
Financiële planning: waar begin je en hoe helpt een financieel adviseur?
De eerste stap naar het bereiken van je financieel doelen is het bedenken van deze financiële doelen en ze op papier zetten. Denk aan een huis kopen, het starten van een bedrijf, sparen voor je pensioen of er gewoon voor zorgen dat je elke maand de rekeningen op tijd kunt betalen.
Heb je je doelen helder? Dan kan het handig zijn om iemand erbij te betrekken die je kan helpen met het opzetten van een strategie. Een financieel adviseur kan je helpen jouw doelen te bereiken door jou de beste beleggingsproducten en -diensten te laten zien die aansluiten bij jouw behoeften en wensen. Houd er rekening mee dat de beste vermogensbeheerder vaak meer kost dan de doorsnee financieel adviseur. Simpelweg omdat de beste vermogensbeheerder vaak een hoger rendement haalt.
Goed om te weten: vermogensbeheerders hanteren verschillende tariefstructuren. Je portefeuilleomvang, handelsfrequentie en doelstellingen bepalen uiteindelijk wat je betaalt.