Met gezellige verlichting tóch besparen in huis: energiezuinige ledlampen

Als je vaker op Budgetproof.nl komt, dan weet je dat mijn vriend en ik dit jaar dan toch écht dat huis hopen te kopen. Ik droom alvast weg bij de prachtigste inrichtingen en mijn vriend denkt vooral na over de praktische zaken. Bijvoorbeeld dat hij alleen ledlampen wil omdat dit de enige lampen zijn waar hij geen hoofdpijn van krijgt.

Beeld: Karwei.

Ik vroeg me dus af hoe dat komt en ging op onderzoek uit. Blijkt dat ledverlichting op zo’n frequentie knippert dat je ogen het niet kunnen waarnemen. Maar dat is niet het enige voordeel van deze lampsoort. Samen met Karwei deel ik vandaag een aantal voordelen van energiezuinige ledlampen en neem ik ouderwetse vooroordelen weg. Zo hoeven ledlampen écht niet kil meer te zijn en kun je er ook nog eens mee besparen in huis. Nog geen ledlampen in huis? Zonde! Voor je portemonnee en het milieu.

Ze flikkeren niet

Oke, nog even kort dan. Want misschien heb jij hier ook wel onbewust last van. Lampen gaan talloze keren per seconde aan en uit. Vooral bij oude tl-verlichting en spaarlampen kun je dat duidelijk zien. Ledlampen zijn veel rustiger voor je ogen.

Energiezuinig en liever voor het milieu

Vergeleken met gloei- en halogeenlampen bespaar je met ledlampen wel 80 tot 90% energie. Say what? Echt veel dus! Daarbij is een ledlamp ook veel vriendelijker voor het milieu. Niet alleen omdat ze langer meegaan, maar ook omdat ze beter te recyclen zijn. Wist je dat ledlampen dan ook geen chemisch afval zijn maar gewoon in de prullie kunnen?

Besparen op stroom

Een van de belangrijkste redenen waarom steeds meer mensen ledverlichting wel zien zitten, is dat je enorm bespaart op stroomkosten. Het stroomverbruik is een stuk lager – zo’n 10x – en dat zie je ongetwijfeld op je energierekening. Per lamp kan dat al snel tientallen euro’s schelen. Had je niet verwacht he? Ik wist zelf ook niet dat het zoveel was.

Ledlampen worden steeds goedkoper

Steeds meer mensen stappen over naar ledverlichting. Geen wonder met al die voordelen. Er worden er dus meer gefabriceerd en de prijs kan daardoor dalen. Hoe meer mensen overstappen naar led, hoe goedkoper je die lampjes in de winkel vindt.

Ook in mooi warm licht

Denk jij ook aan kil, blauw of felwit licht bij ledlampen? Oeps. Dat is al héél lang niet meer zo. Ook ledlampen zijn er in gezellig warm licht. Dus je bespaart op stroom en je energierekening, maar hoeft echt niet in te leveren op sfeer. Én, ledverlichting is met de juiste dimmer zelfs dimbaar. O, en die hippe neon signs, die worden tegenwoordig vaak ook met ledlampjes gemaakt. Yes!

Led gaat langer mee

Hoe irritant is het als je lamp het begeeft en je in het donker moet koken bijvoorbeeld? Ik heb het weleens meegemaakt. Haha. Ledverlichting gaat veel langer mee dan andere lampen. Gemiddeld gaat een ledlamp zo’n 20.000 tot 30.000 (!) uur mee. Een gloeilamp overleeft maar 1.000 uur, een halogeenlamp zo’n 3.000 uur en een spaarlamp gemiddeld 7.500 uur. Wat een verschil! Om je een idee te geven, zo’n lamp gaat dus tussen de 5 en 10 jaar mee. En dat is niet alleen handig, maar scheelt ook in kosten.

Beeld: Karwei – hoe leuk is deze DIY?!

Ledlampen worden minder heet

Sommige lampen worden heel heet. Dat vind ik best scary. Vooral met stoffen lampenkappen en lampen dichtbij het plafond enzo. Of wat dacht je van die ingebouwde spotjes in het plafond die superheet worden en helemaal niet kunnen koelen? Je moet er toch niet aan denken dat de boel in de hens vliegt. Ledlampen worden een stuk minder warm. Ze worden wel warm, want ze moeten die warmte ook kwijt. Een ledlamp zet minder energie om in warmte, en meer in licht. Een gloeilamp zet bijvoorbeeld maar zo’n 10% van de energie om in licht en een ledlamp ongeveer 80%.

Simpel en slim besparen? Dan vervang je deze week nog al je lampen in huis met ledlampen! Kan je per lamp weer een paar tientjes per jaar schelen. Stel dat je 5 lampen in huis vervangt door ledlampen, dan heb je weer minimaal €50 extra in je vakantiepotje.