Verkoop van je openstaande facturen: zo kies je een passend factoring-bedrijf

Soms heb je als onderneming niet de kans om te wachten tot de verzonden facturen eindelijk zijn betaald. Je wilt het geld weer kunnen investeren in je bedrijf of je moeten salarissen uitbetalen bijvoorbeeld. Kom je om die reden wel eens geld tekort? Dan is het wellicht goed om te weten dat daar een oplossing voor is.

Je kunt namelijk een factoring-bedrijf inschakelen dat al binnen 24 tot 48 uur jouw facturen uitbetaalt, nog vóórdat het factoring- bedrijf het geld terugvordert bij jouw klanten. Je verkoopt als het ware jouw openstaande facturen aan het bedrijf. Zo kan jij alvast verder met de uitbetalingen en investeringen. Het kost je uiteraard wel een klein percentage van het bedrag, maar dat weegt vaak niet op tegen de voordelen. Maar hoe kies je het juiste factoring-bedrijf?

Kosten

De factoringkosten kunnen per bedrijf erg verschillen. Een factuur verkopen aan een factoring-bedrijf kost je gemiddeld tussen de 1% en 5% van het factuurbedrag. Kijk dus goed naar de verschillende bedrijven en hun tarieven, want het kan je zomaar een hoop geld schelen. Sommige factoring-bedrijven bieden extra services aan waarmee ze zich goed onderscheiden. Denk hierbij aan de mogelijkheid tot rood staan, waarbij je een rekening-courant aangeboden krijgt.

Hartstikke leuk natuurlijk al die mogelijkheden, maar als je die niet nodig hebt en de prijs loopt daardoor op, dan kun je beter voor een simpele aanpak kiezen zonder poespas. Wellicht vind je die mogelijkheden juist wél handig en scheelt het jou man-uren, waardoor je op die manier toch weer flink wat kosten bespaart.

Uitbetaling

Het termijn van de uitbetaling kan ook verschillen. Uiteraard proberen de meeste factoring-bedrijven zo spoedig mogelijk de uitbetaling te doen, want anders heeft het weinig nut voor jou als ondernemer om een factoring-bedrijf in te schakelen. Maar waar de een er nog geen 24 uur over doet om het factuurbedrag aan jou uit te betalen, doet de ander er 3 dagen over. Ook de manier hoe het bedrag wordt uitbetaald is fijn om te weten. Zo kan het zijn dat je bij een factoring-bedrijf een rekening moet openen, terwijl de ander het gewoon op jouw eigen zakelijke rekening stort.

Gebruiksgemak en services

Tenslotte speelt ook gebruiksgemak een belangrijke rol in het uitzoeken van het juiste factoring-bedrijf. Te beginnen bij hun website en platform. Als deze niet erg overzichtelijk zijn of als je niet precies weet hoe het bedrijf te werk gaat, dan klik je natuurlijk automatisch al snel door naar het volgende bedrijf. Daarnaast is het fijn om te weten welke services ze allemaal aanbieden, want dat kan sterk verschillen. Denk hierbij aan garantie tot uitbetaling. Ook als de klant zelf niet betaalt. Lees altijd goed de kleine lettertjes, zodat je nooit voor verrassingen komt te staan.