Verhuizen: met welke kosten moet je rekening houden?

Verhuizen naar een nieuwe stek is één groot avontuur, dat altijd gepaard gaat met de nodige financiële overwegingen. Wij begrijpen als geen ander hoe belangrijk het is om goed voorbereid te zijn op alle kosten die komen gaan, zodat de overgang soepel verloopt zonder dat je budget onder druk komt te staan. We helpen je op weg met het plannen van je verhuisbudget en een budgetproof verhuizing.

Voordat de eerste doos is ingepakt, is het belangrijk om een verhuisbudget op te stellen. Zet alle mogelijke uitgaven op een rijtje, van verpakkingsmateriaal tot transportkosten, van professionele verhuizers tot gas, water en licht. Want als je weet wat je kunt verwachten, kun je effectief plannen, op zoek gaan naar budgetproof alternatieven en tijdens het hele proces budgetbewuste keuzes maken.

Verpakkingsmateriaal en dozen

Verpakkingsmateriaal lijkt misschien een kleine uitgave, maar de kosten kunnen snel oplopen. Bekijk wat je hebt en ga op zoek naar budgetvriendelijke opties. Overweeg bijvoorbeeld:

 • Gratis dozen: Zoek bij lokale bedrijven, supermarkten of online platforms zoals Marktplaats naar gratis dozen.
 • Herbruikbare verpakkingen: Schaf duurzame, herbruikbare verpakkingen aan voor besparingen op de lange termijn.
 • Doe-het-zelf-verpakkingsmateriaal: Ga creatief aan de slag met kranten, dekens en kleding om breekbare of kwetsbare spulletjes in te pakken.

Professionele verhuizers vs. doe-het-zelf-verhuizing

De keuze tussen professionele verhuizers en een doe-het-zelf-verhuizing is van grote invloed op de kosten. Vergelijk de opties:

 • Professionele verhuizers: Hoewel handig, hangt er een prijskaartje aan. Vraag offertes aan bij meerdere bedrijven, informeer naar bijkomende kosten en lees reviews om er zeker van te zijn dat je waar voor je geld krijgt.
 • Doe-het-zelf verhuizing: Als je de uitdaging aandurft, kan je met een doe-het-zelf-verhuizing geld besparen. Overweeg zelf een kleine vrachtwagen of een busje te lenen of huren, de hulp van vrienden in te roepen en de logistiek te organiseren voor een budgetproof verhuizing.

Transportkosten

Je hele hebben en houwen van A naar B vervoeren is een belangrijke kostenpost. Maak een uitsplitsing van de transportkosten:

 • Huur (kleine) vrachtwagen of busje: Als je voor de doe-het-zelf-verhuizing kiest, zoek dan de verhuurprijzen uit, vergelijk de tarieven en reken de kilometerkosten mee.
 • Brandstofkosten: Maak een schatting van de brandstofkosten op basis van de afstand en de brandstofefficiëntie van het gehuurde voertuig.
 • Bijkomende kosten: Houd rekening met bijkomende kosten, zoals parkeerkosten en eventuele onvoorziene kosten zoals ontheffingen.

Algemene voorzieningen en aansluitkosten

Een verhuizing naar een nieuwe plek brengt ook nieuwe contracten voor algemene voorzieningen met zich mee. Denk gas, water, licht, internet, etc. Vergelijk niet alleen de prijzen voor de diensten, maar kijk daarbij ook goed naar aansluitkosten of de kosten voor het opzetten of overzette van de diensten.

Schoonmaak en reparaties

Het is niet alleen beleefd om je vorige woning in goede staat achter te laten, maar het kan ook gevolgen hebben voor je borg. Houd rekening met:

 • Schoonmaakmiddelen: Kosten voor schoonmaakmiddelen of eventueel het inhuren van een schoonmaker.
 • Reparaties: Als je huurcontract of verkoopcontract reparaties voorschrijft, maak dan geld vrij om eventuele schades te repareren.

Je nieuwe huis woonklaar maken

Bij aankomst in je nieuwe huis moet je ook nog rekening houden een aantal basiskosten, om het woonklaar te maken. Denk aan:

 • Meubels: Als je nieuw meubilair nodig hebt, plan en spaar dan voor mooie stukken en geef prioriteit aan functionaliteit.
 • Keuken en huishoudelijke benodigdheden: Vul de voorraadkast met producten die je vaak gebruikt, natuurlijk bij voorkeur zonder te veel uit te geven: check dus voorafgaand aan je verhuizing de folders voor aanbiedingen.
 • Overweeg de nodige veiligheidsmaatregelen, zoals nieuwe sloten of een beveiligingscamera.

Door deze verhuiskosten uit te splitsen, krijg je een duidelijk beeld van je financiële verplichtingen. Zo kun je het verhuisproces met vertrouwen tegemoet zien en is een budgetvriendelijke verhuizing een fluitje van een cent!