Verduurzaam je bedrijf met deze tips & quick wins

Verduurzaming is een steeds urgenter onderwerp: ook voor bedrijven. Of misschien júist wel voor bedrijven. Zeker met de huidige inflatie en (mogelijke) energiecrisis in het vooruitzicht, kan het verduurzamen van jouw bedrijf een slimme zet zijn. Zo help je niet alleen de natuur een handje, maar bespaar je ook veel geld. Win-win? Met deze tips wel!

1.   Kleine stappen

Verduurzaming klinkt als een groot project, wat het in feite ook is, maar je kan ook altijd klein beginnen. Noem het quick wins waar je met kleine stapjes al mooie resultaten behaalt. Het zit ‘m vaak in de kleine dingen. Gaan de verwarming en het licht bijvoorbeeld uit als het laatste personeelslid het gebouw verlaat? Ook is het vaak geen extra moeite om het afval te scheiden. Gaan papier, glas en groen afval netjes in aparte bakken?

Dit kun je nog een diepere laag geven, door oude laptops en mobiele telefoons een tweede leven te geven en te recyclen. Wat dacht je verder van spaarlampen en notitieblokken van gerecycled papier? Of kies voor duurzame energie bij een groene energieleverancier. Daarnaast is het altijd goed om te kijken of het pand goed geïsoleerd is. 

2.         Stekkeren maar

Naast deze quick wins kun je altijd eens een strenge blik op de parkeerplaats werpen. Rijdt iedereen nog rond in diesels zonder elektrische ondersteuning? Voor de verduurzaming kun je daar met strenge eisen of regels verandering in brengen. Kijk alleen al naar de prijzen aan de pomp: tijd om elektrisch te rijden! Dit scheelt ook nog eens flink in de bijtelling voor jouw leaserijders. Men betaalt dit jaar namelijk nog steeds 16% bijtelling (over de eerste €35.000) in plaats van de reguliere 22% over de hele nieuwprijs. Maandelijks scheelt dat toch een heleboel. 

Daarbij zou je overigens eerst nog een stap terug kunnen doen: heeft iedereen überhaupt nog een leaseauto nodig? Of kan men ook prima op een leasefiets naar kantoor komen? Moet men toch vaak op pad? Dan kun je ook eens kijken of je één (elektrische) bedrijfsauto kunt delen.

3.         Hulp!

Blijft het voor jou een uitdaging om te verduurzamen? Dan kun je ook op meerdere vlakken hulp inschakelen. Wist je bijvoorbeeld dat er tal van subsidies zijn voor het innoveren van bedrijven? Zelfs al voor het berekenen van de verduurzaming kun jij subsidie krijgen.

Je kunt een wbso subsidie aanvragen of een slim regeling aanvragen. Stuk voor stuk subsidies die jou een stuk verder helpen met vergroenen van het bedrijf. Zodra het je een lastige zaak lijkt om deze subsidies te regelen, kun je met gemak bij verschillende bedrijven aankloppen voor wat hulp. Zij bieden diverse consultants die jou verder helpen. Zeker het overwegen waard dus!