Je uitvaart; je moet er niet aan denken. Of toch wel?

Je uitvaart. Je wilt er waarschijnlijk nog niet aan denken, maar toch is het goed om dat wel te doen. Waarom? Omdat wanneer je komt te overlijden jouw nabestaanden een uitvaart moeten verzorgen. En dat is niet goedkoop. En een gemiddelde uitvaart kost al gauw tussen de € 6.500,- en € 11.000,-. Yup, héél veel geld.

Gastartikel.

Voor zo’n flink bedrag wil je jouw nabestaanden niet laten opdraaien. En dat vinden meer Nederlanders, want ruim driekwart is verzekerd voor hun uitvaart. Met een uitvaartverzekering regel je de financiering en laat je nabestaanden niet met onverwachte kosten achter. Maar waar moet je op letten als je een uitvaartverzekering wil afsluiten? We zetten de belangrijkste stappen voor je op een rij.

  1. Bedenk wat je wensen zijn

De een wil worden begraven, de ander gecremeerd. De een wil een uitgebreide dienst met veel mensen en een borrel achteraf, de ander kiest voor een sobere uitvaart in besloten kring. Die persoonlijke wensen zorgen ervoor dat de kosten van een uitvaart zo verschillen. Als je een passende uitvaartverzekering wil afsluiten, is het dus slim om je wensen van dat moment op een rij te zetten. Zo weet je zeker dat je een verzekering afsluit die bij jouw situatie past.

  1. Bereken de kosten van je uitvaart

Je uitvaartwensen helpen je om een goede schatting te maken van de kosten van je uitvaart. Hier bestaan goede tools voor. Met de hulp van de uitvaartkostenmeter zie je bijvoorbeeld wat de mogelijkheden van een uitvaart zijn en wat dit je gaat kosten. Jammer alleen dat je van zo’n ‘laatste feestje’ niets meer mee gaat maken.

Om je een idee te geven: voor 30 rouwkaarten ben je al snel €100 kwijt, een goedkope kist heb je voor €450 en voor de koffie en cake kun je al snel €250 aftikken. En dan hebben we het nog niet gehad over het basistarief van een uitvaartverzorger (€1250) en gebruik van een aula en condoleanceruimte; €1250. Cijfers: Nibud.
  1. Sluit een verzekering af die bij jou past

Als je weet hoeveel je uitvaart ongeveer gaat kosten, kan je een zorgvuldiger besluit maken over welke uitvaartverzekering bij jou past. Er zijn namelijk verschillende verzekeringen. Zo heb je bijvoorbeeld een pakketverzekering; hiermee ben je verzekerd voor een aantal vaste diensten en krijgen nabestaanden een aanvullend bedrag wat zij vrij kunnen besteden aan je uitvaart. Wil je liever geen vaste diensten afkopen? Dan past een kapitaal- of koopsomverzekering misschien beter bij jou.

  1. Schrijf kinderen gratis bij

Heb je een uitvaartverzekering afgesloten? Dan is het verstandig om te checken of je bij jouw verzekeraar ook je kinderen kunt bijschrijven. Bij Monuta kan dit met kinderen tot 18 jaar zelfs gratis. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen, is de kinderen op jouw polis bij te schrijven.

  1. Leg je uitvaartwensen vast

Het klinkt misschien wat gek, maar nu je toch over je uitvaart hebt nagedacht, kun je jouw wensen net zo goed gelijk vastleggen. Zo hoeven nabestaanden zich niet af te vragen wat jij nou eigenlijk zou willen. Er zijn verschillende opties. De meest laagdrempelige is om je wensen online vast te leggen. Een meer serieuze optie is om een afspraak te maken met een uitvaartverzorger bij jou in de buurt of je wensen vastleggen bij de notaris. Wanneer je voor de laatste optie kiest, zijn nabestaanden verplicht om zich aan jouw wensen te houden.

Heb je alle vijf stappen doorlopen? Dan weet je zeker dat je jouw afscheid (financieel) goed geregeld hebt en kun je ongestoord genieten van alle mooie jaren die je nog voor je hebt. Dat het nog maar heel lang mag duren!

Dit is een samenwerking.