Zo organiseer je een budgetproof tuinfeest met festivalthema

Waren de kaartjes voor je favoriete festival in no time uitverkocht of kun je wel fluiten naar kaartjes voor ‘het festival van het jaar’ dankzij de rode cijfertjes op je bankrekening? Organiseer zelf een tuinfeest in festivalstijl voor een klein budget en laat iedereen bijvoorbeeld iets meenemen. Deze tips heb ik in samenwerking met Ledkoning voor je verzameld:

Als budget geen probleem is, kun je natuurlijk volledig uitpakken. Denk suikerspinmachines, een hotdogkraam, livemuziek, een waarzegger, tipi’s, een vreugdevuur en vuurwerk … misschien, zelfs een bubbelbad of jacuzzi! Maar ook wie geen onbeperkt budget heeft kan eenvoudig een festivalsfeer in eigen tuin creëren. Hier een paar ideeën die maximale impact hebben voor een minimaal budget.

Chillhoekjes

Creëer knusse hoekjes en nisjes die uitnodigen om achterover te leunen en te ontspannen. Bijvoorbeeld met een stapel kussens, boomstammetjes of een hooibaal. Gooi er een vrolijk deken over voor de ultieme festivalsfeer. Tipi’s en wigwams zijn perfect voor tuinfeesten in festivalstijl, maar best een investering. Tenzij je er eentje kunt lenen of zelf kunt maken met stokken en lakens. Net zo leuk en een stuk makkelijker is een klamboe aan een boom ophangen er daar een paar kussens in leggen. Superknus!

Menu

In plaats van zorgen te maken over de hapjes, kun je een buffet maken en iedereen vragen iets mee te nemen om het buffet te vullen (American style). Bereid bijvoorbeeld zelf een grote, eenvoudige feestmaaltijd voor zoals pastasalade of cheese fries van zoete aardappels. Iemand anders zorgt voor de barbecue, de drankjes of het toetje. En vergeet de marshmallows niet voor boven het kampvuur!

Lichtjes

Verlichting is een van de belangrijkste en meest effectieve manieren om een buitenruimte gezellig te maken. Combineer led verlichting op batterijen kaarsen met solar tuinverlichting en fairy lights: wees creatief! En lampjes voegen het hele jaar door een klein beetje magie aan je tuin toe, dus zijn de investering waard. Je kunt ook potjes en lantaarns met kaarsjes op verschillende hoogtes in een boom ophangen. Cute!

Als je de tijd hebt, kan je als leuk DIY-project zelf fairy lights op een hoepel wikkelen om een unieke kroonluchter voor buiten te maken.

Zorg dat je een kampvuur ready to go hebt als de zon ondergaat en het koud begint te worden. Om het veilig te houden kun je het beste kiezen voor een vuurkorf.

 

Drankjes

Het laatste dat je op je eigen feestje wilt, is je zorgen hoeven maken over iedereens drankje. Je blijft bezig en het verandert je in een gestreste gastvrouw/-heer. Investeer in een paar grote limonadetaps en vul deze met je favoriete drankjes zodat iedereen lekker zelf kan tappen.

Maak de drankentafel compleet met wegwerpbekers (scheelt weer opruimen), rietjes, emmers met ijs en vers fruit zoals citroen- en limoenschijfjes. O, en ijsblokjes met stukjes fruit. Zó leuk, en supergoedkoop.

Entertainment

Voor de ultieme festivalervaring vraag je muzikale vrienden om een showtje te geven op je tuinfeestje. Geen muzikale helden binnen je vriendenkring? Regel een versterker en maak een afspeellijst. Zorg dat alle liedjes offline beschikbaar zijn, dat scheelt een hoop gehannes. Vergeet de photobooth niet met gekke accessoires en grappige rekwisieten. En als je crazy tante wil optreden als waarzegster… graag!

Decoratie

Maak het festival helemaal af met kleurrijke decoraties (of juist in één neutraal thema voor een vleugje chique)! Decoraties hoeven niet duur te zijn om een grote impact te hebben; met fairy lights, papieren lantaarns en grote kleurrijke versieringen zoals pom poms of slingers met kwastjes kom je een heel eind. En ze kunnen jaar na jaar worden gebruikt!