Tips voor een rijk leven met een klein budget

Veel mensen zijn in de veronderstelling dat je niet comfortabel kunt leven met een klein budget. Maar waarom zou dat niet kunnen? Er zijn genoeg manieren waarop je alsnog een heel rijk leven kunt hebben met een klein budget. Bijna alle mooie dingen in het leven zijn namelijk gratis. En zelfs de dingen die wél geld kosten, kun je natuurlijk op de voordeligste manier aanpakken.

Op die manier hoef je niets te merken van jouw kleine budget en wordt het zelfs leuk om bespaarmogelijkheden aan te pakken. Niet alleen omdat het financieel anders niet mogelijk is, maar simpelweg om jezelf uit te dagen en te verrassen als het wél lukt. 

Ben jij benieuwd hoe jij jouw leven kunt verrijken en tegelijkertijd zo min mogelijk geld kunt uitgeven? Hier zijn enkele tips!

Investeer in duurzame producten 

Dit klinkt misschien een beetje tegenstrijdig. Hoe kun je rijker leven met een klein budget, als je eerst geld moet investeren? Als je het geld wél hebt, maar op de lange termijn wilt besparen, is dit echter een prima tip. Veel mensen kopen namelijk goedkope producten, maar moeten deze vervolgens ook weer heel snel vervangen. Goedkoop is op de lange termijn vaak duurkoop. Daarom is het beter om één keer goed te investeren in duurzame producten (die lang meegaan dus). Hier heb je jarenlang profijt van, waardoor je uiteindelijk goedkoper uit zult zijn. 

Dit geldt voor grote producten, maar ook voor kleine dingen die dagelijks worden gebruikt. Denk al alleen maar aan iets eenvoudigs zoals een Parker pen. Die kost inderdaad meer dan iedere andere gewone pen, maar je doet er ook veel langer mee. Zo zorg je voor een fikse besparing op de lange termijn. En dat is best een investering waard, nietwaar? 

Budgetproof uitstapjes 

Leven met een klein budget hoeft natuurlijk geen reden te zijn om geen uitstapjes meer te maken. Een uitstapje hoeft immers niet direct te betekenen dat je tientallen euro’s uitgeeft. Zeker niet met kleine kinderen. Zij zijn al net zo gelukkig als je samen naar de kinderboerderij gaat of een rondje door het bos maakt. Het hoeft echt niet altijd veel geld te kosten om plezier te hebben. Er zijn genoeg budgetproof uitstapjes om volop van te genieten. 

Budget cadeaus 

Nu de mooiste tijd van het jaar er weer aan komt, zoek je logischerwijs ook naar manieren om te besparen op cadeaus. Besef goed dat het geven van cadeaus niet direct betekent dat je honderden euro’s uit moet geven. Juist de kleine dingen zijn vaak het aantrekkelijkst. Het gaat immers niet om het cadeau, maar om de gedachte er achter.

Je kan iemand al heel blij maken met een Mont Blanc pen. Daar hoef je niet het duurste en grootste cadeau tegenover te zetten. Het is zelfs mogelijk om gewoon iets zelf te maken. Laat je creativiteit de vrije loop! 

Leg je pinpas weg 

Een pinpas is natuurlijk hartstikke makkelijk in gebruik. Tijdens het winkelen haal je deze met alle gemak uit je portemonnee en je geeft al snel meer geld uit dan je had gepland. Het gevaar van de pinpas is dat je niet direct ziet wat er uit gaat. Daarom is het beter om iedere maand de balans op te maken en uit te rekenen hoeveel je maximaal kunt uitgeven. Dit bedrag pin je en gebruik je in de winkels. Zo weet je precies wat je uit kunt geven en ga je hier niet meer zomaar over heen. Laat je pinpas vooral thuis liggen, zo word je ook niet in de verleiding gebracht om deze toch nog even snel te gebruiken.