Tips voor een gezond ontbijt van ontbijtexpert Denise Kortlever

Ontbijt. Ook wel bekend als de belangrijkste maaltijd van de dag. Brandstof voor je lichaam. Toen ik tijdens de ibis breakfast club een nachtje in het ibis-hotel Amsterdam Centre Stopera verbleef, werden we ’s ochtends verblijd met een ontbijtpresentatie van breakfastexpert Denise Kortlever. Hotelketen ibis heeft namelijk het ontbijtbuffet een make-over gegeven. Meer (gezonde) keus, het ziet er beter uit en jouw dag start nu mega fijn aan het ibis-buffet. Niet voor niets is hun slogan ‘Cheers, to a good start of your day’. En we weten allemaal hoe blij ik word van hotelontbijt. Ik heb er zelfs een complete blogserie aan gewijd.

Nederland is klaar voor all-day breakfast

Ontbijten of brunchen buiten de deur is booming. Niet alleen meer in een megahippe, vooruitlopende stad als New York. Nee, ook in ons eigen kikkerlandje. Steeds meer mensen gaan regelmatig buiten de deur een ontbijtje scoren. In menig cafeetje of eettentje kun je tegenwoordig zelfs de hele dag door ontbijt bestellen. Ik ben persoonlijk groot fan! Yes.

Gezond ontbijt tips Denise schreef het boek ‘All-day breakfast’. Het idee spookte al een aantal jaar door haar hoofd, maar Nederland was nog niet rijp voor de ‘ontbijtcultuur’ die destijds in New York heerste. Toen er ook in Nederland steeds meer ontbijtzaakjes openden, vond ze het tijd om haar boek met 80 ontbijtrecepten te publiceren! Inmiddels kan het ook zomaar zo zijn dat je bij het populaire Coffee & Coconuts in Amsterdam 30 minuten moet wachten op een plekje.

Ontbijtinspiratie

In haar boek vind je een fijne combi van hartig en zoet. Van ontbijtjes to-go tot complete ontbijttafels. Van gezonde recepten tot guilty pleasures. Ik ben zeker geïnspireerd om meer tijd in mijn ontbijt te investeren. Mijn ontbijt doordeweeks is namelijk enorm saai! Ik neem een paar crackers mee naar werk en kletter daar een dot smeerkaas of wat kipfilet met huttekäse op en klaar is Kees Marloes. Gezond ontbijt tips

Simpele ontbijttips van Denise

Een fijner, beter en gezonder ontbijt hoeft helemaal niet lastig te zijn. Dit zijn de tips van Denise:

  • Voorbereiding Een goede voorbereiding is het halve werk. Maak in het weekend bijvoorbeeld een plaat met zelfgemaakte granola en houd het vers in een weckpot. Een yoghurtje me granola voordat je naar werk gaat is zo doordeweeks in een minuutje gepiept.
  • Notenrepen to go Geen tijd voor ontbijt? Onzin! Besteed in het weekend even wat tijd in de keuken. Bijvoorbeeld aan een lekkere en handige notenreep. Hier heb je niet eens een over voor nodig. Zo’n semi-gezonde notenreep gooi je gewoon ’s ochtends in je tas en kun je desnoods achter het stuur of aan je bureau opeten.
  • Ontbijtmuffins of bananenbrood invriezen Nog een optie voor een lekker ontbijtje zonder dat je ’s ochtends hoeft te gaan staan kokkerellen: ontbijtmuffins of bananenbrood. Maak ze in ’t weekend en vries ze in. Iedere ochtend ontdooi je dan een plakje brood of een muffin en jij kunt er weer tegenaan!
  • Smoothies en shakes Kun je ’s ochtends echt niets door je keel krijgen en houd je gewoon niet zo van ontbijt? Kies dan voor een smoothie of een shake om toch je voedingsstoffen binnen te krijgen. Houd wel de verhouding groente/fruit in de gaten. Meer groente dan fruit is vanzelfsprekend gezonder. In fruit zit veel suiker.
  • Maak dingen zelf Ik de meeste etenswaren zit zoveel rommel. Weet wat je eet en probeer dus zoveel mogelijk zelf te maken. Het hoeft niet moeilijk te zijn. Dat bewijzen de bovenstaande ontbijtopties.
  • Let op je ontbijtverhouding Kies bij je ontbijt voor langzame koolhydraten waar je een tijdje op kunt teren. Zoals havermout bijvoorbeeld. Combineer dit met eiwitten en goede vetten.
  • Groenten kunnen ook ’s ochtends Ook bij je ontbijt kunnen groenten prima. Lekker gezond. Denk bijvoorbeeld aan een groentemuffin, een stukje courgettebrood, een groene smoothie of zelfs shakshuka.
  • Varieer met je ontbijt Afwisseling houdt het leuk en het zorgt ervoor dat je verschillende voedingsstoffen binnenkrijgt.
  • Gun jezelf het ontbijt waar je gelukkig van wordt Hoewel croissantjes, chocoladebroodjes en pancakes niet per se heel goed voor je zijn, moet je niet vergeten om jezelf zo nu en dan een ontbijtje te gunnen waar je extreem gelukkig van wordt. Zie vooral mijn ontbijt bovenaan deze blogpost. Haha. Als ik voor een hotelontbijtbuffet sta kan ik me nooit inhouden.
  • Aandacht En de laatste tip van Denise: neem de tijd. Eet met aandacht. Proef wat je eet en geniet ervan.

Gezond ontbijt tips

Foto’s maken van je ontbijt

Stiekem willen we allemaal zo nu en dan een goed gelukt ontbijtje op Instagram delen. Maar die prachtige foto’s maken. Hoe doe je dat? Denise maakte alle fantastische, smakelijke foto’s voor haar boek (en voor het 2e boek dat op komst is: All-day bowls) zelf. Haar ultieme tip? Gebruik daglicht! Altijd! (Of een daglichtlamp). Ik ben heel nieuwsgierig hoe jij ontbijt! Eet jij iedere dag een gezond ontbijtje? Verorber je regelmatig croissants of ben je iemand die het ontbijt het liefst overslaat?