Tips voor een betaalbare vakantie met de hond

Zeg nou zelf: de hond is toch ook onderdeel van de familie? Waarom zou je die in een duur hondenhotel achterlaten terwijl je ‘m veel liever bij je hebt op vakantie? Lekker wandelen over de mooiste stranden en door prachtige bossen! Er zijn genoeg opties om je trouwe viervoeter mee te nemen en het is vaak nog goedkoper ook. Op vakantie mét hond? Lees de tips die ik samen met BungalowSpecials verzamelde.

Kies een accommodatie uit waar de hond (gratis) welkom is

Steeds meer accommodaties vinden het geen probleem als de hond meekomt. Gelukkig! Bij BungalowSpecials begrijpen ze bijvoorbeeld ook maar al te goed dat ook de hond een familielid is. Bekijk de Huisdier Specials: huisdiervriendelijke parken in de mooiste omgevingen van Nederland die perfect zijn voor een vakantie met hond. Goed om te weten: de hond mag hier gratis mee! Tip: neem een accommodatie met een tuin als je je hond lekker wilt kunnen laten ravotten zonder dat andere vakantiegangers hier last van hebben.

Op autovakantie met de hond

Als je de hond regelmatig meeneemt voor een ritje, kun je ‘m prima naar een vakantiebestemming dichtbij huis meenemen. Zorg wel dat je regelmatig stopt. Dat jij nog geen behoefte hebt om te plassen of je benen te strekken betekent natuurlijk niet dat die vakantiebaas achterin dat niet heeft. We hoeven je natuurlijk niet te vertellen dat je de hond nooit alleen in de auto mag achterlaten, maar helemaal waar de zon schijnt is dat geen optie! Mocht je toch wat verder rijden (denk echt ver voor een hond, zoals Frankrijk of Spanje) zorg dan dat je bekend bent met de regels voor honden in auto’s. Vaak moeten ze een speciale hondengordel om of mogen ze alleen mee in een bench.

Nog een tip van BungalowSpecials: ‘Een hond kan ook last hebben van wagenziekte. Mocht je niet zeker weten of je hond hier last van heeft, ga dan voor vertrek even naar de dierenarts voor advies met betrekking tot de juiste medicatie.’

Wil je de grens over met de hond?

Neem je de hond mee op vliegreis of rijd je de grens over? Zorg dat je goed op de hoogte bent van de ‘invoereisen’ van honden in jouw gekozen vakantieland. Een boete is een duur grapje en je wilt natuurlijk helemaal niet weer rechtsomkeert naar huis. Zo moet je hond een (Europees) dierenpaspoort hebben, moet ‘ie voorzien zijn van een chip en een inenting hebben gehad tegen rabiës (hondsdolheid) minstens 21 dagen voor de vakantie. Er zijn landen die andere regels hebben, bijvoorbeeld dat een wormenbehandeling verplicht is of een bepaald ras het land niet in mag. Vliegen is voor een hond meestal niet heel gezellig, tenzij hij zo klein is dat ‘ie in een leeftas mee de cabine in kan.

Bescherm je hond tegen de zon

Wist je dat je ook hondlief moet beschermen tegen de zon? Tenminste, de huid van de hond waar weinig of geen haar zit. Helemaal als je een vakantiebestemming kiest waar het zonnetje zich van zijn beste kant laat zien: smeer je hond in met een speciale dierenzonnebrand.

Neem alle benodigdheden van huis mee

Voeding, poepzakjes, speeltjes, mand, tekentang, kauwstokjes, de hondenriem … Pak ook voor de hond een tas in. Plaatselijk voer of andere benodigdheden moeten kopen kan prijzig uitpakken en daar wordt je viervoeter misschien ook helemaal niet blij van. Je neemt ‘m immers mee naar een andere omgeving en dat is misschien even wennen. Het is voor hem (of haar) ook vakantie! Dat betekent extra snacks, speeltjes en lange wandelingen! Maar wel thuiskomen in de eigen, vertrouwde hondenmand.

Is je hond verzekerd?

Check even of je hond verzekerd is. Kost meestal heel weinig (of zit al bij je verzekering in) en voorkomt een hoop gedoe (en geld), mocht er wel wat gebeuren. Het verschilt per verzekering of de hond ook gedekt is. Denk aan je reisverzekering, maar ook aan de inzittendenverzekering. Er zijn ook verzekeringmaatschappijen die je trouwe viervoeter gewoon meerekenen onder de afgesloten verzekering.

Heb jij nog tips voor hondenbaasjes hoe ze hun diertje (betaalbaar) mee kunnen nemen op vakantie? Laat je tips achter in een reactie!