Tips om te besparen op je maandelijkse rekeningen

Het is nu het leven in rap tempo duurder wordt, fijner dan ooit om te weten dat je op de maandelijkse kosten kunt besparen. Niet alleen heb je hierdoor meer geld over om uit te geven aan andere leuke dingen, maar je hebt ook nog eens wat meer geld over om te kunnen sparen of beleggen. Gelukkig zijn er vandaag de dag verschillende erg simpele tips waar je meteen mee aan de slag kunt. Is je interesse gewekt en kom je hier erg graag meer over te weten? Lees snel verder!

Breng eerst in kaart waar je maandelijks geld aan kwijt bent

Voordat je aan de slag gaat met het besparen op je maandelijkse kosten, is het natuurlijk belangrijk dat je als eerste goed voor jezelf in kaart brengt waar je iedere maand kosten voor maakt. Denk daarbij aan je vaste lasten zoals de hypotheek, internet, gas en water. Maar ook andere kostenposten zoals het abonnement voor je telefoon, de kinderopvang en het abonnement voor de sportschool zijn zeker het onderzoeken waard.

Kun je abonnementen schrappen of de kosten ervan verlagen?

Heb je eenmaal de kosten helder voor jezelf in kaart gebracht die je maandelijks kwijt bent? Dan kan het zomaar zo zijn dat je de conclusie kunt trekken dat je sommige abonnementen kunt verlagen of schrappen. Denk daarbij aan het gebruik van VPN apps, het abonnement van de sportschool verlagen of betaalde streamingsdiensten opzeggen.

Ga voor duurzame alternatieven in huis, om zo op kosten te besparen

Daarnaast kiezen ook meer en meer mensen ervoor om wat meer duurzame alternatieven in huis te halen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor zonnepanelen, een warmteboiler en de ramen vervangen door HR++ glas. Wat de beste investering is, hangt deels af van het energielabel van je woning en het budget dat je hier graag voor vrijmaakt. Door je wat verder te verdiepen in alle duurzame alternatieven die er zijn, kun je net even wat beter een gerichte keuze maken.

Geef jezelf een vast weekbedrag dat je mag uitgeven

Wil je maar al te graag per maand een extra bedrag overhouden dat je bijvoorbeeld weer kunt sparen of beleggen? Misschien werkt het dan net even wat fijner voor jezelf om een vast weekbedrag met jezelf af te spreken. Dit bedrag kun je bijvoorbeeld weer uitgeven aan je boodschappen, aan het plannen van een leuk uitje in het weekend of aan de nodige investeringen voor je eigen woning. Door iedere week met hetzelfde vaste bedrag te werken voor de kosten die je maakt, houd je op het einde van de maand net even wat makkelijker meer geld over. Misschien is dit in het begin nog een beetje onwennig om mee aan de slag te gaan, maar je kunt waarschijnlijk niet meer zonder op het moment dat het een vaste routine voor je is geworden.

Probeer je boodschappenbudget zo laag mogelijk te houden

Een andere grote kostenpost waar je iedere maand rekening mee moet houden, zijn de boodschappen. Misschien denk je daar niet altijd over na, maar hier kun je ook aardig wat kosten in besparen. Kies er bijvoorbeeld voor om wat vaker boodschappen te doen bij een wat goedkopere supermarkt en houd verschillende aanbiedingen goed in de gaten. Door dit voor te bereiden voordat je een bezoek brengt aan de supermarkt, zul je merken dat de bon een stuk lager kan uitvallen. En dat is wel zo prettig om te weten, toch?

Met slechts een paar kleine aanpassingen kun je al veel verschil maken

Door slechts een paar kleine wijzigingen door te voeren, kun je al vanaf het eerste moment een groot verschil maken. Het is dus een goed idee om snel te starten met het in kaart brengen van de kosten die je op maandelijkse basis kwijt bent. En door op een creatieve manier om te gaan met de kosten die je maakt en daar op te besparen, blijven er iedere maand aardig wat euro’s over.