Tips om meer uit je elektrische fietsaccu te halen

Zeker wanneer de buitentemperatuur in de winter langzaam omlaag gaat, merken veel mensen met een elektrische fiets dat de accu niet meer het gewenste bereik heeft. Vaak wordt de oorzaak direct in het verslijten van de accu gezocht, wat na enkele jaren gebruik zeker een rol speelt. Er zijn echter diverse mogelijkheden om meer kilometers uit je huidige accu te halen, zonder dat het nodig is een vervangende fietsaccu te kopen. Met deze tips haal je meer uit je elektrische fietsaccu en hoef je (nog) geen nieuwe accu te kopen.

Omgevingsfactoren

Met het zakken van de buitentemperatuur neemt tegelijkertijd het bereik van een elektrische fietsaccu af. Dit heeft ermee te maken dat een gemiddelde lithium accu onder een temperatuur van 10 graden Celsius niet optimaal meer kan presteren (het verschil in bereik kan wel oplopen tot 20%). Houd er ook rekening mee dat de helling van het parcours en tegenwind een zeer grote impact hebben op de energie die de motor van de accu vraagt. Het verbruik neemt dus toe, waardoor de fietsafstand kleiner wordt.

Actieradius vergroten

Ondanks dat deze externe factoren een bepalende rol spelen voor het energieverbruik van de accu, heb je er zelf natuurlijk weinig invloed op. Gelukkig zijn er diverse aspecten waar je zelf wél invloed op hebt en waarmee je ook in de winterperiode een hoop kunt compenseren:

1. Zorg voor voldoende bandenspanning

Het is bij een e-bike belangrijk om de invloed van rolweerstand zo veel mogelijk te beperken. Bij veel elektrische fietsen die momenteel rondrijden is de bandenspanning te laag. Op de meeste fietsbanden staat op de zijkant de maximale druk in bar aangegeven.

2. Kies de juiste ondersteuningsstand

Maak zo veel mogelijk gebruik van middelzware tot lichte ondersteuning wanneer het kan en gebruik zware ondersteuning enkel wanneer de omstandigheden zwaar zijn. De meeste e-bikes hebben een turbostand voor maximale ondersteuning. Ondanks dat het af en toe prettig is om een extra zetje in de rug te krijgen, is het aan te raden om deze stand zo weinig mogelijk te gebruiken. Doordat de motor tijdelijk piekprestaties vraagt, heeft het gebruik van de turbostand nadelige gevolgen voor de levensduur van de accu.

3. Ga zorgvuldig om met het laden van de accu

Wacht niet met opladen tot de accu volledig ontladen is, want dit is op termijn slecht voor de levensduur van de accu. Vermijd ook onnodig laden door de accu voortdurend aan de netstroom te laten of na minimaal gebruik op te laden. Gebruik je de accu gedurende de winterperiode nauwelijks? Laad de accu dan minstens 1 keer per maand bij en zorg in de tussentijd voor een minimale restlading van 50%.

Merk je dat de accu zelfs met deze maatregelen niet meer de gewenste prestaties kan leveren? Het is normaal dat een e-bike accu na meer dan 5 jaar volledig is opgebruikt. Dit wil niet zeggen dat de accu waardeloos geworden is. Tegenwoordig bestaat er namelijk de mogelijkheid om een versleten accu op te knappen en een tweede leven te geven. Het herstellen wordt ook wel ‘reviseren van een fietsaccu’ genoemd en vaak is het mogelijk om dit te laten uitvoeren voor een fractie van het bedrag dat een nieuwe accu zou kosten.