Tips om het maximale uit een kleine badkamer te halen

Dat je badkamer niet groot is, betekent niet dat je hem niet mooi kunt maken. Het gaat erom wat je met je ruimte doet, in plaats van hoeveel ruimte of geld je hebt. Kan je wel wat goede ontwerptips en ideeën voor kleine badkamers gebruiken? Er zijn veel dingen die je kunt doen om je badkamerruimte te maximaliseren, dus lees vooral verder voor onze tips!

Gebruik lichte kleuren

Dit is een van die ontwerptips die voor elke ruimte geldt: lichtere kleuren geven een ruimte een meer open gevoel. Lichte kleuren zijn vooral ook een goed idee als je – zoals in menig badkamer – geen raam hebt waar licht door binnenkomt en het alleen met kunstmatig licht hebt te doen.

Ga voor een enkele wastafel

Zelfs als er plaats is voor 2 wastafels in jouw kleine badkamer, overweeg dan toch om voor een enkele wastafel te kiezen om meer ruimte over te houden. Bijvoorbeeld voor een ruimer wastafelmeubel met werkbladruimte. Zo kan je je toch samen tegelijk klaarmaken ’s ochtends. Want zeg nou eerlijk… de meeste mensen maken meer gebruik van het werkblad van het wastafelmeubel dan de wastafel zelf, toch?!

Maak de ruimte optisch groter met spiegels

Niets reflecteert licht beter dan spiegels, dus dat maakt ze ideaal om op een goedkope manier de ruimte groter te laten lijken. Probeer de juiste plek te vinden voor een zo groot mogelijke spiegel om de kamer meer diepte te geven, of overweeg om een groot deel van een van de muren volledig met spiegels te bekleden. Een grote spiegel boven de wastafel of een spiegelend medicijnkastje is al een geweldige, supersimpele manier om je ruimte voor het oog groter te laten lijken.

Hang een medicijnkastje boven het toilet

Een medicijnkastje boven het toilet is een leuk alternatief voor grote kasten. Met een (spiegelend) medicijnkastje boven je toilet heb je nog ruimte boven de wastafel voor een mooie spiegel. En boven het toilet zit hij niet in de weg, terwijl je toch die extra opbergruimte hebt. Handig, als je geen ruimte hebt voor een wastafelmeubel of een badkamerkast.

Gebruik open kasten

Ga voor open kasten en rekken om handdoeken of andere spulletjes op te bergen die gezien mogen worden. Je moet je handdoeken en wc-papier toch ergens kwijt… Berg het op in trendy manden in een open opbergkast. Er is bijna altijd wel plek voor een plank of twee, zelfs als een volledige kast niet zou passen. En door de mooie dingen naar de open kasten te verplaatsen, komt er ruimte vrij in andere kasten voor al die niet-zo-knappe badkamerbenodigdheden. Een ander voordeel van open kasten en opbergrekken is dat ze vaak ook nog eens lekker betaalbaar zijn. Win-win!

Plaats een glazen douchewand

Minimaliseer visuele obstructies met een glazen douchewand. Dat geeft gelijk een ruimtelijk gevoel! Wil je toch wat meer privacy? Ga dan voor een mat exemplaar. Zo houd je het licht niet tegen en gaat het meer ruimtelijke effect niet verloren.

Tegel tot het plafond

In een kleine ruimte kunnen horizontale lijnen de ruimte breken, waardoor de badkamer kleiner aanvoelt. Door de tegels tot aan het plafond te laten doorlopen, creëer je een gevoel van hoogte. En witte keramische tegel is een betaalbare, klassieke optie voor deze look.

Houd het eenvoudig

Less is more. Ook in de badkamer. Houd het bij een maximum van 3 verschillende hoofdmaterialen. Ga bijvoorbeeld voor wite tegels met een grijze voeg, grijs marmer en whitewash houten details. Om maar een voorbeeld te noemen. Door het simpel te houden en te focussen op kwaliteit kan je uiteindelijk een elegante badkamer ontwerpen die niet overvol aanvoelt.