Tips voor horlogeliefhebbers (m/v) met een klein budget

Dol op luxe horloges maar kan je ze niet betalen? Heb je het gevoel dat alle coole uurwerken die je mooi vindt buiten je budget vallen? Gefrustreerd als mensen met meer geld en minder smaak dan jij genieten van de fijnere horloges in het leven? Je bent echt niet de enige! Mijn vriend verlekkert zich al jaren aan de echt mooie klokjes, terwijl ik hartstikke blij ben met mijn Casio en Cluse horloges.

Het is best mogelijk om een serieuze horlogeliefhebber te zijn terwijl de cijfertjes op de bank het misschien in eerste instantie niet toelaten. En daar hoef je echt geen horlogeblogger voor te worden! Het kost misschien wat meer tijd en energie, maar dan heb je wel een horloge waar je mee gezien mag worden. Doe je voordeel met deze tips die ik online verzamelde.

Verwissel je horlogebandjes

Ervaren horlogefans weten als geen ander dat je een oud horloge of een horloge waar je een beetje op bent uitgekeken weer kunt pimpen met een nieuw bandje. Veel goedkopere horloges worden trouwens geleverd met niet zulke mooie bandjes, en door zo’n bandje te vervangen voor bijvoorbeeld een echt lederen exemplaar ziet je horloge er in een klap een stuk beter uit!

Struin eBay en Marktplaats af

We weten stiekem allemaal; als iets ‘te mooi om waar te zijn’ lijkt, dan is dat het meestal ook. Vooral op Marktplaats en eBay. Je vindt er geen mega goedkope, luxe horloges, maar wel goede deals. Dan moet wel goed research doen en onderzoeken hoe je jouw droomhorloge van nep onderscheidt … want voor je het weet koop je een kat in de zak. Een trucje voor eBay is je zoekopdracht opslaan. Zo krijg je een mailtje van eBay wanneer een horloge dat aan jouw criteria voldoet online is verschenen. Zo hoef je niet avond na avond de giga-grote site af te struinen. Dankzij een opgeslagen zoekopdracht krijg je ook al snel in de smiezen voor hoeveel geld jouw droomhorloges verkocht worden, wat ze waard zijn en hoeveel er worden verkocht. Zo kun je beter ‘het juiste moment’ inschatten en zodat je niet teveel betaalt.

Japanse horloges

Japanse horloges veroveren je hart heel gemakkelijk en ze zijn ook nog eens een stuk betaalbaarder meestal. Een mechanisch horloge onder de €500? Kijk dan eerst eens bij horlogemakers zoals Seiko, Orient en Citizen. Deze Japanse bedrijven produceren de beste ‘goedkope’ mechanische horloges voor een topkwaliteit; qua beweging, maar ook qua bandjes en wijzerplaten bijvoorbeeld.

Japanse horloges zijn vaak de eerste ‘echte’ horloges die de meeste horlogeliefhebbers aanschaffen, en veel mensen (ook al zijn ze serieus into luxe, Zwitserse horloges) kopen jarenlang Japanse exemplaren.

Tweedehands horloges

Vanzelfsprekend kun je altijd op zoek gaan naar een tweedehands horloge. In veel gevallen sluit dat beter bij je budget aan, mits je natuurlijk niet op zoek gaat naar de echte klassiekers. De tweedehands horlogewereld werkt een beetje hetzelfde als de occasion-wereld. De waarde van een horloge daalt na de eerste aankoop, maar een goed horloge behoudt altijd nog een bepaalde waarde zodat je ‘m later kunt verkopen aan een particulier of een dealer.

Een tweedehands horloge kan een uitstekende manier zijn om het horloge dat je al tijden zoekt voor minder geld te krijgen, en vaak is de horloge in een staat waar je prima mee kunt leven. Je koopt natuurlijk geen splinternieuw horloge, en de fabrieksgarantie is meestal al verlopen, maar in veel opzichten is de ervaring van de aankoop net zo mooi!

Ps. nee, niet alle foto’s bij deze blogpost zijn luxe horloges. Heb je iets moois gezien ;)?