Inboedelverzekering: wat is het, heb je ’t nodig en waarom geld aan besteden?

Je moet er toch niet aan denken dat iemand er met jouw fijne spulletjes vandoor gaat? Ik zou echt keihard huilen als er bij mij ingebroken wordt en een dief er met m’n iMac, m’n lipstickcollectie (die kans is minder groot, haha) of camera vandoor gaat. Of net zo erg: als er brand uitbreekt of je een lekkage hebt en je schade hebt aan belangrijke spullen. Onder meer daarom heb ik een inboedelverzekering.

Ik merk dat niet iedereen dit even logisch vindt. Vooral mensen van mijn leeftijd (of vaak jonger) laten het links liggen. Daarom vandaag een praktisch artikel over wat een inboedelverzekering is en waarom je er iedere maand een klein bedrag in moet investeren. 

Het verschil tussen een opstalverzekering en een inboedelverzekering

Een inboedelverzekering en opstalverzekering (ook weleens woonhuisverzekering genoemd) worden vaak door elkaar gehaald. Eigenlijk is het verschil heel simpel. Een opstalverzekering dekt schade aan je huis en alle dingen die vastzitten aan je woning. Denk aan leidingen, sanitair, het dak of je centrale verwarming bijvoorbeeld. Een opstalverzekering is voor al je spulletjes die ‘niet aard- en nagelvast zitten’, zoals ze dat zo netjes noemen. Dingen die meestal achter de (roze) voordeur zitten. Je meubeltjes, het kliklaminaat, de koelkast (niet inbouw, anders valt ‘ie onder opstal) en dat soort dingen. Maar ook andere waardevolle dingen zoals je computer, je camera, televisie, sieraden, whatever. Heb je veel geld in huis? Houd er dan rekening mee dat dit altijd beperkt (of soms helemaal niet) verzekerd is.

Als je een huis of appartement koopt, is een opstalverzekering vaak verplicht. Of je een inboedelverzekering aanschaft is geheel je eigen keuze. 

inboedelverzekering tips

Wanneer dekt je inboedelverzekering schade?

Je hoopt het nooit mee te maken, maar bij brand, overstroming, lekkage (wateroverlast in ’t algemeen), bij bliksemschade, ontploffing, storm, als er iets (bijvoorbeeld apparatuur) gesmolten is of als er wordt ingebroken kun je bij je verzekeraar aan de bel trekken als je schade hebt. En dan bedoel ik natuurlijk schade in de letterlijke zin, maar ook als iets gewoon ‘foetsie’ is. Vanzelfsprekend wordt je schade niet gedenkt als je deze zelf hebt veroorzaakt of als er sprake is van achterstallig onderhoud.

Verschillende soorten dekkingen: allrisk of niet

Als je besluit een inboedelverzekering af te sluiten, houd dan rekening met verschillende type dekkingen. Zo kun je voor allrisk gaan of niet (niet allrisk noemen ze vaak ‘extra uitgebreid’, lekker misleidend). En die verschillen tussen die 2 kunnen best groot zijn! Kies je niet voor allrisk, dan dekt de verzekering alleen de voorvallen die ook daadwerkelijk in de polisvoorwaarden beschreven staan. Ga je voor allrisk? Dan worden bijna alle schadegevallen gedekt.

Kijk goed naar de voorwaarden en uitsluitingen

Verzekeringsvoorwaarden lezen? Ik lees liever een goed boek. Of nog beter: besteed m’n kostbare tijd ergens anders aan. Maar neem van mij aan: het loont. Lees goed wat de voorwaarden zijn en welke items en voorvallen uitgesloten zijn van verzekering. Alleen zo kun je de verzekering kiezen die het beste bij je past.

goedkope inboedelverzekering

Hoeveel krijg je vergoed?

Stel er gebeurt iets met of in jouw huis waardoor je computer, garderobe of je kostbare sieraden vergoed moeten worden. Houd er altijd rekening mee dat je er nooit beter van wordt en zeker niet de volle mep voor alles ontvangt. Op alle spullen die je bezit, wordt meteen afgeschreven. Verzekeraars hanteren een nieuwwaarderegeling. Dit betekent vaak dat je de nieuwwaarde terugkrijgt als je spullen nog niet op 60 procent van hun levensduur zijn. Let ook altijd op wat het eigen risico van jouw verzekeraar is. Je wilt natuurlijk dat dit bedrag zo laag mogelijk is.

Korting op je inboedelverzekering

Grappig – en logisch – genoeg krijg je bij sommige verzekeraars korting op je inboedelverzekering als je huis goed beveiligd is tegen inbraak. De inbraakpreventie moet dan wel voldoen aan het Politie Keurmerk Veilig Wonen (PKVW). En je huis veilig genoeg maken kun je meestal ook – lekker budgetproof – zelf doen. Denk aan alle deuren en ramen beveiligen met gecertificeerd hang- en sluitwerk, rookmelders in de slaapkamers ophangen en een lamp plaatsen bij de voor- en achterdeur.

Goedkope inboedelverzekering: waarom je geld waard?

Je denkt misschien dat je niet veel spulletjes van waarde hebt, maar bij elkaar is het een flink bedrag. Stel je voor dat je hele huiskamer in vlammen opgaat. Een nieuwe bank, nieuwe tv, nieuwe kunst aan de muur: dat telt nogal op. Of wat als je hele kledingkast niet meer bruikbaar is door schade? Huilen! En een compleet nieuwe garderobe kost een flinke duit. Voor een klein bedrag per maand (als ik mijn premie bereken kost het met €8,89 per maand) verzeker je jezelf al voor deze ellende. Bijvoorbeeld met HEMA Woonverzekering en HEMA Inboedelverzekering die maar een habbekrats kost en waarbij het eigen risico slechts €100 per schadegeval is. Dat geeft mij in ieder geval een fijn gevoel! Want stel je hebt geen inboedelverzekering en de buren laten een pannetje te lang op het vuur staan met enorme schade aan jouw appartement als gevolg? Als ze geen aansprakelijkheidsverzekering hebben, kun je wel fluiten naar je geld. En mooier nog. Even een geheimpje verklappen: de inboedelverzekering (mits je de juiste hebt gekozen) vergoedt altijd meer dan een aansprakelijkheidsverzekering.

Heb jij een inboedelverzekering?

artikel ism HEMA