Tijdens elk buitenavontuur lekker warm blijven? Zo pak je laagjes dragen het beste aan

Je bent er helemaal klaar voor om de frisse buitenlucht in te trekken, maar als je denkt dat je de kou kunt overwinnen in elke outfit, kun je wel eens voor een ijskoude verrassing komen te staan. Dat is waar je kleding in laagjes dragen om de hoek komt kijken! Of je nu gaat wandelen, boarden op de piste of kamperen onder de sterrenhemel: zo blijf je warm tijdens elk buitenavontuur.

Alleen interesse in 10% korting op je outdoor of skikleding? Scroll dan naar beneden voor de Protest kortingscode.

Waarom laagjes dragen?

Stel je outfit voor als een lekker broodje, en elke laag is een ingrediënt met zijn eigen eigenschappen. Laagjes dragen is net als het perfecte broodje samenstellen, maar in plaats van mayo en mosterd gebruik je stoffen en isolatiematerialen. De natuur kan grillig zijn. Het ene moment is het een en al zonneschijn en het volgende moment is het ijzig koud. Laagjes geven je de flexibiliteit om je aan te passen aan welke weersverandering moeder natuur ook voor je in petto heeft.

Basislagen, isolerende lagen en buitenlagen

  1. Basislagen houden je droog en comfortabel door zweet af te voeren.
  2. Isolerende lagen houden warmte vast, zodat de warmte niet kan ontsnappen.
  3. Buitenlagen beschermen je tegen wind, regen en sneeuw.

1. De basislaag

Dit is de laag die het dichtst bij je huid zit. Het draait allemaal om vochtafvoer en het behaaglijk houden. Zie het als je tweede huid, of het nu een nauwsluitende thermo of een vochtafvoerend shirt is. De belangrijkste taak van de basislaag is het reguleren van vocht, en dat doet hij goed. Als je op pad gaat – of je nu gaat wandelen of de ultieme sneeuwpop bouwt – zul je je in het zweet werken. En dat is waar de basislaag te hulp schiet. Die houdt je droog en comfortabel.

Materiaal // Het kiezen van het juiste materiaal kan het verschil maken. Wol is superzacht, ademend en heeft natuurlijke vochtafvoerende eigenschappen. Bovendien is het een geschenk van moeder natuur aan avonturiers in koud weer omdat het je warm houdt, zelfs als het nat is. Synthetische stoffen zoals polyester, nylon of polypropyleen zijn fantastisch in het afvoeren van vocht, drogen sneller dan je denkt en zijn meestal budgetvriendelijker.

Maat en pasvorm // Je wilt niet dat het te strak zit, maar dit laagje mag ook niet wapperen in de wind. Dan ontsnapt de warmte namelijk.

Tip // Voor alle outdoor heren- of dames-kleding geldt: pas het kledingstuk voordat je het koopt (of zorg dat je het kan ruilen of terugsturen). Zorg dat het goed zit, maar niet verstikkend is. Je wilt dat het dicht op je huid zit, zodat het zijn vochtafvoerende werk goed kan doen. Let ook op de mouwen en de lengte. Je wilt niet dat je basislaag oprolt.

2. De isolerende laag

De belangrijkste taak van de isolerende laag is simpel: het houdt je lichaamswarmte vast. Als je buiten bent in koud weer, werkt je lichaam hard om je warm te houden. Maar die warmte kan gemakkelijk ontsnappen als je niet oppast. En dat is waar de isolerende laag te hulp schiet. Dus of je nu de piste op gaat of gewoon een winterse wandeling maakt, je isolerende laag is je beste vriend in de strijd tegen de kou. Isolerende lagen zijn er in verschillende soorten – van donzig tot high-tech synthetische materialen.

Materiaal

  • Fleece: Zacht, lichtgewicht en kan uitstekend warmte vasthouden. Bovendien is het ademend. Protest heeft bijvoorbeeld leuke heren- en dames-vesten die fijn zijn als isolerende laag.
  • Dons: Jassen met dons zijn ongelooflijk licht en makkelijk mee te nemen, waardoor ze perfect zijn voor mensen die het behaaglijk willen hebben zonder al te veel gewicht.
  • Synthetische stoffen: Ze bootsen de warmte van dons na, maar blijven zelfs effectief als ze nat zijn.

Dikte

Niet alle isolatielagen zijn gelijk, en het kiezen van de juiste dikte hangt af van je activiteit en de weersomstandigheden.

  • Dunne isolatie: Perfect voor activiteiten met een hoge intensiteit, zoals skiën of wandelen. Het biedt warmte zonder dat je oververhit raakt.
  • Middelmatige isolatie: Ideaal voor dagelijks gebruik en veelzijdig genoeg voor verschillende activiteiten en temperaturen.
  • Dikke isolatie: Ideaal voor superkoude dagen of activiteiten met een lage intensiteit zoals ijsvissen of het bouwen van een sneeuwpop.

3. De buitenlaag

De buitenlaag is je pantser tegen wind, regen, sneeuw en wat de natuur nog meer je kant op kan gooien. Compleet met waterdichtheid, winddichtheid en ademend vermogen. Een goede buitenlaag zorgt ervoor dat je droog en warm blijft, wat er buiten ook gebeurt. Als het op buitenlagen aankomt, heb je opties in overvloed! Hier zijn er een paar om je op weg te helpen:

  • Jacks: De klassieke keuze voor de meeste outdooravonturen. Jacks zijn er in verschillende stijlen, van gestroomlijnd en stijlvol tot robuust, en ze zijn perfect om je warm te houden en toch mobiel te zijn:  
  • Soft shells: Lichtgewicht en superveelzijdig, shells zijn je beste vriend als je bescherming nodig hebt zonder aan bewegingsvrijheid in te leveren. Ze zijn vaak waterdicht, winddicht en ademend, waardoor ze geschikt zijn voor laagjes.
  • Jassen: Voor de extra koude dagen of als je langere tijd buiten bent, is een betrouwbare winterjas de beste keuze: uitzonderlijke isolatie en bedekking zorgen ervoor dat je iedere situatie aan kan.

Deze eigenschappen maken een goede buitenlaag écht fijn:

  • Waterdicht: Hij houdt je droog, zelfs in de zwaarste regenbuien.
  • Winddicht: Winddichte materialen houden de kou buiten, zodat je de elementen kunt trotseren.
  • Ademend vermogen: Ademende buitenlagen laten vocht ontsnappen, voorkomen dat je klam wordt en houden je comfortabel.
  • Verstelbaar: Ga op zoek naar een jas met verstelbare manchetten, capuchon en zomen. Zo kun je jouw buitenste laag aanpassen aan je specifieke behoeften, of het nu motregent of sneeuwt.

Accessoires zijn ook belangrijk

Mutsen, handschoenen, sjaals en sokken maken van jou de meest comfortabele skiër, kampeerder of hiker.

Mutsen // Mutsen zijn niet alleen stijlvolle fashion statements; ze zijn essentieel om je koppie warm te houden. Waarom? Nou, je hoofd is als de schoorsteen van je lichaam – er ontsnapt veel warmte via je hoofd. Dus zet een knusse beanie op of een chique baret, en blijf lekker warm. Kies voor wol, fleece of een knusse mix voor je muts. Deze materialen houden warmte vast en laten je hoofd toch ademen.

Handschoenen // Koude handen kunnen van elk avontuur een ijskoud fiasco maken. Handschoenen zorgen er niet alleen voor dat je vingers niet aanvoelen als ijspegels, maar ook dat je ze kunt gebruiken. Kies tussen wanten voor ultieme warmte of handschoenen voor betere beweeglijkheid. Zoek naar geïsoleerde handschoenen met een waterdichte of waterbestendige buitenkant. Voor ultieme warmte ga je voor handschoenen gevoerd met fleece of dons.

Sjaals // Ze houden je niet alleen behaaglijk, maar voorkomen ook dat die koude tocht zich een weg baant door je kledinglagen. Bovendien zijn ze een geweldige manier om een vleugje stijl aan je winterlook toe te voegen. Wol, kasjmier en acryl zijn uitstekende keuzes. Zoek sjaals die lang genoeg zijn om rond je nek te wikkelen en in je jas te stoppen voor extra bescherming.

Sokken // Koude voeten kunnen een serieuze domper zijn voor je outdoorplezier. Investeer daarom in thermische of wollen sokken om je voeten warm te houden. En vergeet niet om ook hier laagjes te dragen – een dunne vochtafvoerende sok in combinatie met een dikkere isolerende sok is de winnende combinatie voor warme voeten. Merinowollen sokken zijn een topkeuze. Ze zijn warm, ademend en voeren vocht goed af.

Accessoires als extra laagje

Ook wat betreft accessoires draait het allemaal om warmte vasthouden en knus blijven. Begin met je basislagen en voeg dan je accessoires toe. Zorg ervoor dat je handschoenen over je mouwen gaan, je muts je oren bedekt en je sjaal het gat tussen je jas en je nek dicht. Zo creëer je een cocon die warmte vasthoudt en die je het gevoel geeft dat je bij de open haard zit, zelfs in de buitenlucht.

Welke laagjes draag je voor welke activiteit?

Wandelen

Als je een stevige wandeling wilt maken, kleed je je zo goed aan:

  1. Basislaag: Begin met een vochtafvoerende basislaag. Deze houdt je droog, zelfs als je je onderweg in het zweet werkt.
  2. Isolerende laag: Voeg een isolerende tussenlaag toe, zoals een fleecevest. Dit houdt je warm als je hoger klimt, in de bergen bijvoorbeeld.
  3. Buitenlaag: Eindig met een lichtgewicht, ademende buitenlaag. Als het koud of winderig is, rits je je jas dicht en blijf je warm. Als je het warmer krijgt, rits je hem open voor ventilatie.

Tip: Neem een reserve-basislaag mee in je rugzak voor het geval je halverwege je avontuur snel een andere laag nodig hebt. Niemand houdt van wandelen in doorweekte kleren!

Skiën

Voor een dag op de piste heb je maximale warmte en flexibiliteit nodig:

  1. Basislaag: Ga voor een aansluitende, vochtafvoerende basislaag, compleet met thermische legging.
  2. Isolerende laag: Gebruik een isolerende ski-jas en -broek. Zoek naar exemplaren met ventilatieritsen om je temperatuur te reguleren.
  3. Buitenlaag: De beste dames- of heren-skikleding is waterdicht en winddicht. Houd je skijas en skibroek dichtgeritst om kou en sneeuw buiten te houden.

Tip: Vergeet je helm en skibril niet voor de veiligheid, en overweeg verwarmde handschoenen of handwarmers voor extra comfort.

Kamperen

Kamperen in de kou vereist lagen die zich kunnen aanpassen aan wisselende temperaturen:

  1. Basislaag: Begin met een vochtafvoerende basislaag die je van top tot teen bedekt.
  2. Isolerende laag: Voeg warmte toe met een knus donsjack en een thermische legging. Vergeet een warme muts en dikke wollen sokken niet!
  3. Buitenlaag: Je vertrouwde weerbestendige soft shell houdt je droog bij onverwachte regen of sneeuw.

Tip: Laagjes dragen gaat ook over veelzijdigheid. Neem extra lagen mee die je kunt toevoegen of verwijderen als de temperatuur overdag en ’s nachts verandert.

Protest kortingscode

Gebruik de Protest kortingscode budgetproof10 voor 10% korting op je outdoor- en skikleding in de Protest webshop. Deze code geldt voor alle collecties tot en met 31 maart 2024.

Alle foto’s zijn van Protest Sportwear: deze nieuwe collectie druppelt nu langzaamaan binnen op de site, dus zorg dat je jouw maat snel in het winkelmandje klikt.