Slim beleggen met kleine hoeveelheden geld, hoe begin je?

Beleggen wordt steeds populairder en dan vooral onder de jeugd. Overal op internet zie je jonge ondernemers praten over hoe jij financieel vrij kan worden door vroeg te beginnen met beleggen. Dit doen ze niet door duizenden euro’s tegelijk in te leggen, maar met bijvoorbeeld honderd euro per maand. Op den duur kan ook dit je een grote hoeveelheden geld opleveren. 

Begin met een strategie

Het begint allemaal met het opstellen van een slimme strategie en je daar dan ook volledig aan houden. Het is slim om, voordat je begint te, bepalen wat je uiteindelijk wil bereiken en hoeveel risico je bereid bent hiervoor te nemen. Jonge mensen kunnen vaak een groter risico nemen omdat ze relatief nog weinig vaste lasten hebben in tegenstelling tot oudere mensen.

Voor mensen met een flink lijstje vaste lasten is het bijvoorbeeld interessant om maandelijks 10% van het inkomen apart te zetten op een beleggingsrekening. Terwijl een jong iemand dit bijvoorbeeld doet met 40% van zijn inkomen, om zo een mooie buffer op te bouwen om later een huis te kunnen kopen. Maar houd er wel rekening mee dat je beleggingen ook altijd minder waard kunnen worden.

Risico spreiden

Voor beginnende beleggers is het moeilijk om te kiezen met welke aandelen ze nou precies willen starten. Het is namelijk van belang dat dit een weloverwogen keuze is. Die keuze kan je alleen maken na zelf onderzoek te doen. Buiten aandelen zijn er ook nog indexfondsen, beleggingsfondsen, ETF’s en natuurlijk niet te vergeten te cryptomunten. Kortom: genoeg mogelijkheden om jouw geld in te investeren. Het advies van deskundigen: spreid je beleggingen niet alleen over meerdere aandelen, maar ook verschillende soorten beleggingen. Zoals aandelen, ETF’s en cryptovaluta.

Na een wat langere periode kan je ook voor jezelf nagaan waar jij het meeste rendement uithaalt en je hierin specialiseren. Zo kan je dus nog doelgerichter een strategie bepalen, maar wel nog steeds de juiste spreiding houden. Zo kan je meer risico nemen naarmate je kennis over de markt toeneemt.

Je bent nooit te jongen om te beginnen

Te jong om te beginnen met beleggen? Dat bestaat niet. Mits je een weloverwogen keuze neemt. De mogelijkheden zijn eindeloos en dat worden er alleen maar meer. Goed om te weten: voor de meeste handelsplatformen moet je wel 18 jaar of ouder zijn.

De kunst is om alleen in te stappen met geld dat je kan missen. Dat geldt voor zowel jongere als wat oudere beleggers. Weet ook dat je vast fouten gaat maken. En ja, deze fouten kun je ook geld gaan kosten, maar de lessen die je hieruit leert kunnen ook heel waardevol zijn. Zie het als ‘leergeld’. Heb je geld dat je kan missen en ben je benieuwd naar de wereld van beleggen? Dan kan je vandaag nog beginnen met goedkoop beleggen. Wie weet tot wat voor moois het in de toekomst zorgt, zoals financiële vrijheid.