In Nederland gaat de centrale verwarming doorgaans in oktober in en staat deze dagelijks te loeien tot maart of april. Het lekker warm houden thuis zorgt voor meer dan 70% van het energieverbruik van de meeste huishoudens. Door dit te verlagen – terwijl je het huis natuurlijk wel lekker knus houdt – gaat niet alleen de energierekening omlaag, maar draag je ook een steentje bij aan koolstofreductie. Zo doe je dat.
Gebruik je gordijnen slim
Warmte van de zon is gratis, dus maak daar gebruik van om je huis gedurende de dag gratis op te warmen. Wordt het donker? Doe dan juist de gordijnen dicht om warme binnen te houden. Je gordijnen zijn een extra isolatielaag. Zorg er ook voor dat warme lucht nergens kan ontspannen of koude lucht (tocht) door kieren binnenkomt. Dat helpt ook om condensatie te verminderen.
Timen van de warmte
Het Centrum voor Duurzame Energie tipt dat het goedkoper is om je cv-ketel zo te programmeren dat de verwarming iets eerder aan gaat (bijvoorbeeld 30 minuutjes voordat je ’s ochtends opstaat) maar op een lagere temperatuur. Of je de verwarming nu op 20 of 25 graden zet, de ketel warmt op een constante temperatuur op. Maak niet de fout om de verwarming dag en nacht aan te laten staan, dan betaal je ook voor warmte wanneer je deze niet nodig hebt. Bijvoorbeeld wanneer je op je werk bent.
Verplaats je bank
Het voelt misschien heerlijk om je favoriete stoel of de bank voor de verwarming te zetten, maar het absorbeert warmte en blokkeert de warme luchtstroom zodat de warmte zich niet goed door de ruimte kan verspreiden. Zet je stoel of bank iets verder van de radiator en de lucht kan beter circuleren. Hetzelfde geldt voor je gordijnen of kleding die uit de wasmachine komt – houd ze uit de buurt van de radiator zodat je het meeste uit je warmtebron kunt halen.
Infrarood verwarming
Infrarood verwarming is helemaal hot en happening en een energie-efficiënt manier van verwarmen. Het kent – naast dat het er supermooi uit kan zien – vele voordelen. Het is onzichtbaar en zuivert de lucht. Met infrarood verwarming wordt de lucht niet verwarmd, maar warmte de straling de muren, het plafond, de vloer of meubels op. Eigenlijk precies zoals de zon de aarde verwarmt.
Met infrarood verwarming circuleert de lucht niet. Hierdoor verplaatsen stofdeeltjes, huisstofmijt, pollen en bacteriën zich minder in de ruimte. En doordat de lucht niet wordt verwarmd maar de ruimte zelf (vloeren, wanden, plafonds, etc.) heb je geen last meer van ‘droge lucht’.
Je kunt de verwarming voor elke ruimte afzonderlijk regelen, waardoor je het optimale uit je verwarming haalt en de kosten laag houdt.
Draai de knop omlaag
Dit voelt misschien een beetje gek, maar draai de thermostaat lager. De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert een ideale temperatuur van 21°C in de woonkamer, maar onderzoek wijst uit dat 18°C en een warme trui net zo goed werkt. Daarbij bespaar je tot wel 10% op stookkosten als je de thermostaat 1°C lager zet.
Blokkeer de tocht
Zelfs een eenvoudige oplossing, zoals het zelf maken van een tochtstrip helpt de warmte binnen te houden. Bespaart je zo weer een paar tientjes per jaar. Zelfklevende rubberen afdichtingen rond deuren en ramen en tochtstrips zijn relatief goedkoop en eenvoudig zelf te installeren. Het is dus de moeite waard om je huis tochtvrij te maken voor de winter begint.
Upgrade de ketel
Als de cv-ketel meer dan 10 jaar oud is, is het misschien tijd om deze te vervangen door een nieuw, efficiënter model. Afhankelijk van je oude keteltype en huis kun je tot honderden euro’s besparen met een energiezuinige ketel. Nieuwe ketels verbruiken minder energie om dezelfde hoeveelheid warmte te produceren. Een nieuwe ketel kost een flinke duit, maar dat bedrag heb je er vaak snel uit. Een moderne ketel betekent ook minder kans op problemen tijdens de koude dagen.