Sieraden mooi houden: tips over schoonmaken en opbergen

Net zoals je verschillende verzorgingsmethoden hebt voor diverse soorten kleding, van wol tot nylon, zijn er ook verschillende manieren om voor je sieraden te zorgen. Maar hoe maak je goud schoon en hoe ga je om met verguld? En wat maakt het eigenlijk uit hoe je je sieraden opbergt? Samen met Trendjuwelier.nl heb ik een aantal tips voor je verzameld.

Vergulde gouden sieraden en verzilverde juwelen

Schoonmaken | Vergulde metalen slijten na verloop van tijd van nature; bijvoorbeeld als ze met je huid in aanraking komen (door de oliën). Wil je vergulde sieraden langer mooi houden, vermijd dan contact met agressieve stoffen. Doe je sieraden pas om nadat je enthousiast met parfum of haarlak hebt gesprayd. Gebruik om de paar weken een droge doek om de sieraden te polijsten.

Opbergen | Bewaar vergulde gouden sieraden in een stoffen zakje om blootstelling aan zonlicht en krassen van andere sieraden te voorkomen. Tip: gebruik een sieradenorganisator om je oorbellen, halskettingen en ringen gescheiden en mooi te houden.

Gouden sieraden

Schoonmaken | Je kostbare gouden sieraden zoals die ring van goud van je oma kun je eenvoudig schoonmaken met een paar druppels van een mild afwasmiddel en een kopje warm water. Laat de juwelen 15 minuten weken en scrub daarna voorzichtig met een tandenborstel met zachte haren.

Opbergen | Bewaar gouden sieraden in een stoffen zakje of doosje met stoffen kussentje om krassen te voorkomen.

Zilveren sieraden

Schoonmaken | Wrijf om de paar weken flink over je zilveren sieraden. Spoel ze daarna af onder koud water en poets ze op met een droge, zachte doek. Wanneer je sieraden er niet al te best aan toe zijn, kun je ze eventjes in een badje van tandpasta en baking soda leggen.

Opbergen | Bezwaar zilveren sieraden op een koele, droge plaats gewikkeld in een zachte doek of een stoffen zakje om beschadigingen te voorkomen.

Sieraden met parels

Schoonmaken | Wanneer parels in contact komen met vuil of iets zuurs, is het belangrijk dat je de parel met een mild reinigingsmiddel en een vochtige doek schoonmaakt. Zo behoud je de glans. Wanneer je een geluksvogel met een parelketting bent, voorkom dan dat er aan te ketting getrokken wordt zodat de draad niet uitrekt.

Opbergen | Parel bewaar je het beste in een doek gewikkeld.

Diamanten sieraden

Diamanten zijn high maintenance. Je verwacht ook niet anders van zo’n chique steen. Week je diamanten 1 of 2 keer per week in water met een paar druppels mild afwasmiddel. Gebruik een zachte tandenborstel om het resterende vuil te verwijderen.

Aangezien diamanten heel kostbaar zijn, wil je niet dat ze tussen je ‘fashion sieraden’ terechtkomen die je gewoon bij H&M of Zara hebt gescoord. Bewaar ze daarom op een speciale plek, in een stoffen zak.