Parfum kopen: zo hou je het betaalbaar

Het kopen van parfum is vaak best een investering. Wil je wel elke dag een lekker geurtje dragen en het toch betaalbaar houden? Door slimme keuzes te maken kan je toch jouw favoriete parfum kopen. Parfums zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen en tijdens Black Friday zijn diverse parfums vaak flink afgeprijsd. Maak voor die tijd jouw keuze en hou de aanbiedingen in de gaten. Dat scheelt je heel wat euro’s!

Het verschil tussen eau de toilette en eau de parfum

Een eau de toilette is goedkoper dan een eau de parfum. Waarom dat prijsverschil en waar kies je voor? Het prijsverschil wordt veroorzaakt door de samenstelling van het parfum. De geurstoffen worden opgelost in een mengsel van alcohol, water en oplosmiddelen. Nadat je je geurtje hebt opgespoten verdampen de alcohol en het water en blijft de geur achter. Eau de toilette is wat wateriger van samenstelling en ruikt wat minder intens. Na een paar uur is de geur verdwenen en moet je de eau de toilette opnieuw opbrengen. Eau de parfum bevat meer geurstoffen en daarom blijft de geur langer hangen. De geursamenstelling verschilt per merk en daarom kan het ene parfum sterker ruiken dan het andere. Dit is een kwestie van uitproberen.

Parfums testen

Er zijn zoveel geuren en het is nog best lastig om een parfum te kiezen. Je wilt voorkomen dat je een miskoop doet en een parfumfles onaangeraakt bij jouw in de kast blijft staan. Parfum monsters helpen je hierbij. Zo kan je op een voordelige manier verschillende parfums uitproberen. De geur test je door het parfum op je polsen te spuiten en tien minuten te wachten. Daarna komt de geur tevoorschijn die het langste blijft hangen. Testen kan je beter ’s avonds doen, omdat je dan het beste ruikt. Probeer niet meer dan twee tot drie geuren tegelijk uit, want de daaropvolgende geuren ruik je niet meer goed. Door tussendoor aan koffiebonen te ruiken neutraliseer je je reukvermogen weer en kan je de volgende geurtjes uitproberen.

Hoe breng je jouw favoriete geurtje op?

Heb je een lekker geurtje gevonden? Breng je parfum meteen na het douchen op als je huid nog een beetje vochtig is. Breng je parfum niet alleen aan op je polsen, maar ook op je enkels, decolleté en in je knieholtes. Meer dan twee tot drie keer sprayen is niet nodig om optimaal te genieten van jouw nieuwe geurtje.

Je parfum bewaren

Je wilt dat jouw aankoop zo lang mogelijk mee gaat. Dan is het belangrijk dat je je parfum op de juiste manier bewaart. Je parfum bewaar je op een koele en een donkere plaats. De koelkast is een goede plek om je parfum te bewaren. Eventueel kan je je parfumflesje ook wikkelen in aluminiumfolie en in een afgesloten kast zetten. Zo blijft de geur het beste behouden. De meeste parfums gaan drie tot vijf jaar mee.