Voordelen van led
Levensduur. Ledlampen gaan veel langer mee dan andere lampen, en dat is al een groot voordeel op zich. Al is het alleen al omdat je jezelf die vervelende taak van ‘een ladder zoeken om de lamp te vervangen’ kan besparen. Led is dus ook handig voor moeilijk bereikbare plekken waar een lamp vervangen niet zomaar is gepiept.
Sneller meer licht. Ledlampen geven niet alleen méér licht, maar ook sneller licht. Sommige lampen hebben een tijdje nodig om hun volledige potentieel te bereiken. Heel irritant, omdat je ogen zich moeten aanpassen. Met led heb je – KABOEM – in een keer veel licht.
Duurzaamheid. Een ander groot voordeel van ledlampen is dat ze – mits je het goede merk koopt – lekker lang mee gaan en wel tegen een stootje kunnen. Zo zijn je kids en huisdieren ook een stuk veiliger zijn thuis.
Koeler. Ledlampen zijn koeler dan andere lampen, waardoor ongelukjes waarbij je naar een veel warme lamp grijpt verleden tijd zijn. Mocht een ledlamp omvallen, dan hoef je niet bang te zijn voor schroeiplekken of brandgevaar.
Kleur. Ze zijn er in verschillende kleuren, die net dat beetje extra geven in je interieur. Dus nee, ze zijn er niet alleen met felblauw licht. Gewone lampen hebben een beperkte variëteit, maar met leds kan je all-out. Wil je zo’n leuke led strip kopen voor achter je tv-meubel? Doen! Superleuk om mee te experimenteren.
Makkelijke installatie. Installeren is een fluitje van een cent. Tegenwoordig hebben ook veel lampen en apparaten ingebouwde ledverlichting. Dan hoef je helemaal niets meer te doen voor de komende 10 jaar. Heerlijk!
Milieuvriendelijk. Een andere goede reden om alleen nog maar ledlampen te gebruiken, is dat ze bepaalde schadelijke stoffen – zoals kwik – niet bevatten. Én ze kunnen gerecycled worden. Wist je dat de kleur van hun licht afkomstig is van de fosfor? En die is milieuvriendelijk.
Energiezuinig. Ledverlichting verbruikt doorgaans minder energie dan andere lampen. Dat komt door het hoge lichtrendement. Ze geven dus meer licht voor de hoeveelheid stroom die ze gebruiken.
Alle soorten en maten. Ledlampen zijn er, in tegenstelling tot andere lampen, in alle soorten en maten. Hierdoor zijn ze buitengewoon veelzijdig. Van strip tot bolletjes, de keuze is reuze.
Kosten-efficiënt. Leds zijn in de aanschaf duurder, maar kosten-efficiënt. Doordat ze langer meegaan en energiezuiniger zijn, wijst een klein rekensommetje al snel uit dat ze overall goedkoper zijn dan andere lampen. Vooral op de lange termijn.
Nadelen van led
Aanschafkosten. Het eerste nadeel is het meest bekende: ze zijn relatief duur in de aanschaf. Het is waar dat ze erg kostenbesparend zijn, maar de initiële investering is hoger dan bij een typische gloeilamp.
Temperatuurgevoelig. (Overmatig) gebruik van ledlampen bij hele hoge of lage omgevingstemperaturen kan leiden tot slechte prestaties.
Verschillende kleurwaarneming. Ledlampen hebben een ander kleurenspectrum dan een gloeilamp of de zon. Daarom kunnen kleuren anders worden weergegeven.
Spanningsgevoelig. Ledlampen zijn nogal verwend qua stroom en spanning die ze nodig hebben om optimaal te presteren. Het kán dus zijn dat je een klein verschil merkt wanneer je meer van je stroomnetwerk vraagt.
Lichtverdeling. Een ander nadeel van leds is dat ze geen sferische lichtverdeling geven, waardoor ze niet aan te raden zijn voor enorme, open ruimtes.
Vermoeide ogen. Het wordt steeds duidelijker dat ledverlichting, met name blauwe ledlampen, teveel blauw licht afgeven. En we weten allemaal dat je daar vermoeide ogen van kan krijgen.
Elektrische polariteit. Om een ledlamp te laten branden, hebben ze de juiste elektrische polariteit nodig, in tegenstelling tot gewone lampen. Niet iets om je zorgen over te maken voor huis-, tuin- en keukengebruik.
Zo. De voor- en nadelen van ledverlichting liggen op tafel. Je ziet, de uiteindelijke beslissing hangt af van je leefsituatie en budget. Gebruik je ze niet professioneel, dan kan je de meeste nadelen al direct wegstrepen. Kortom; in een gemiddeld huis bieden ze heel veel voordelen, maar probeer wel een goede deal te scoren, zodat de kosten niet afschrikken.