Overstappen naar een warmtepomp: zo weet je of het wat voor jou is

Nu de temperatuur zakt en de vraag naar milieuvriendelijkere manieren om je huis te verwarmen toeneemt, vraag je je misschien af of het ook wat voor jou is. Zéker met de stijgingen van de gasprijzen het afgelopen jaar, kan een warmtepomp misschien wel een knus en budgetproof alternatief zijn. We helpen je ontdekken of dat voor jou het geval is.

Voordelen van een warmtepomp

In plaats van traditionele verwarmingssystemen zoals cv-ketels die fossiele brandstoffen verbranden, haalt een warmtepomp zijn energie uit duurzame bronnen, zoals warmte in de lucht, bodem of het grondwater. Hierdoor zijn ze niet alleen energiezuiniger, maar ook milieuvriendelijker. Warmtepompen kunnen heel efficiënt zijn en meer warmte leveren dan ze aan elektriciteit verbruiken. Omdat er geen verbranding aan te pas komt, produceren warmtepompen minder uitstoot van broeikasgassen, wat ook een beetje bijdraagt aan een groener huis. En hoewel de initiële investering misschien hoog lijkt, kunnen de besparingen op lange termijn zeker opwegen tegen de kosten.

Stel jezelf deze 6 vragen

Wanneer je denkt aan overstappen op een warmtepomp, zijn dit een paar belangrijke vragen die je jezelf kunt stellen om te bepalen of een warmtepomp wat voor jou is.

  1. Is je huis goed geïsoleerd? Goede isolatie van je huis is belangrijk om optimaal rendement voor warmtepompen te garanderen. Hoe beter geïsoleerd, hoe meer voordeel je hebt.
  2. Hoe belangrijk vind je een groener huis? Als het verminderen van je ecologische voetafdruk en het verbeteren van de energie-efficiëntie bovenaan je to-do-lijstje staan, is een warmtepomp zeker wat voor jou. De lagere impact op het milieu weegt dan zwaar mee in je beslissing.
  3. Hoe lang gaat je huidige verwarmingssysteem nog mee? Kijk goed naar de leeftijd en conditie van je bestaande verwarmingssysteem. Als het systeem het einde van zijn levensduur nadert, kan een warmtepomp een slimme langetermijninvestering zijn die extra comfort en besparingen met zich meebrengt.
  4. Heb je de ruimte? Warmtepompen zijn er in verschillende soorten en maten. Kijk goed of je huis voldoende ruimte heeft voor de installatie, rekening houdend met zowel de binnen- als buitencomponenten. Bij een appartement zonder buitenruimte wordt het bijvoorbeeld moeilijk.
  5. Hoe belangrijk is het geluidsniveau? Warmtepompen zijn er met verschillende geluidsniveaus. Als rust en stille belangrijk voor je is, kies dan een model met een minimaal geluidsniveau. Die bestaan tegenwoordig zeker!
  6. Kom je in aanmerking voor subsidies? Zoek uit of je in aanmerking komt voor subsidies of kortingen voor het installeren van warmtepompen. Profiteren van deze mogelijkheden: zo wordt je beslissing meteen kosteneffectiever.

Waar moet je op letten bij het kopen van een warmtepomp?

De kogel is door de kerk: het wordt een warmtepomp. En dan? Hoe weet je wat een geschikte warmtepomp is voor jou? Een aantal belangrijke dingen waar je zeker naar moet kijken bij het vergelijken van warmtepompen:

  • Type warmtepomp. Er zijn grofweg 2 soorten warmtepompen: een hybride warmtepomp die samenwerkt met je cv-ketel of een volledig elektrische warmtepomp.
  • Energie-efficiëntie. Het is niet zo dat je een warmtepomp koopt en meteen automatisch geld bespaart op je energierekening. Kijk daarom ook goed naar de energie-efficiëntie.
  • Maat. Warmtepompen variëren in grootte en capaciteit. Zorg ervoor dat je er een kiest die past bij de grootte en indeling van je huis. Een pomp met de verkeerde afmetingen kan een hoop problemen veroorzaken: van slechte temperatuurregeling tot onnodige slijtage van de pomp.
  • Lawaai. Warmtepompen stonden ooit bekend om hun lawaai, maar technologische verbeteringen hebben geleid tot veel stillere systemen. Bekijk wel altijd even de reviews om er zeker van te zijn dat je nieuwe systeem je ’s nachts niet wakker houdt.
  • Installatiekosten. De installatieprijzen variëren niet alleen afhankelijk van het model en de grootte van de unit, maar ook van de installateur. Vraag een expert naar de kosten die gepaard gaan met de installatie van bepaalde warmtepomp-modellen.
  • Merk. Er zijn tegenwoordig veel verschillende merken warmtepompen op de markt. Sommige staan bekend als betrouwbaarder dan andere.
  • Garantie. Wat gebeurt er als je warmtepomp het al na een jaar begeeft? Informeer bij aanschaf altijd goed naar de garantie om er zeker van te zijn dat je niet voor verrassingen komt te staan als je pomp defect raakt.
  • Aanschafkosten vs. besparingen op lange termijn. Zet de initiële kosten van de aanschaf en installatie van een warmtepomp tegenover de potentiële besparingen op je energierekening op de lange termijn.

Warmtepomp budgettips

Hoewel overstappen op een warmtepomp een flinke investering kan zijn, zijn er natuurlijk altijd nog manieren waarop je het budgetproof kan doen. Doe je voordeel met onderstaande tips om de overstap budgetvriendelijker te maken.

Vraag meerdere offertes aan voor de installatie

Neem geen genoegen met de eerste offerte die je ontvangt. Neem contact op met verschillende partijen om prijzen te vergelijken en de meest budgetvriendelijke installatieservice voor je warmtepomp te vinden.

Bekijk financieringsopties

Veel leveranciers van verwarmingssystemen bieden financieringsopties aan. Bekijk deze opties om de initiële kosten op te splitsen in termijnen die bij je budget passen. Neem eventuele rente natuurlijk altijd mee in je berekening.

Regelmatig onderhoud

Houd je warmtepomp in topconditie door regelmatig onderhoud uit te (laten) voeren. Dit zorgt er niet alleen voor dat hij als een zonnetje werkt, maar verlengt ook de levensduur van het systeem. Sommige onderhoudstaken vereisen professionele aandacht, maar er zijn ook simpele taken die je zelf kunt uitvoeren, zoals het regelmatig schoonmaken of vervangen van filters. Dit kan de onderhoudskosten weer verlagen.

Maak gebruik van subsidies

Kijk of er overheidssubsidies of -kortingen beschikbaar zijn voor het installeren van energie-efficiënte verwarmingssystemen. Deze kunnen de totale kosten van je warmtepomp aanzienlijk verlagen.

Verbeter je energieverbruik

Gebruik programmeerbare thermostaten om het energieverbruik van je warmtepomp te optimaliseren. Dit verbetert niet alleen de efficiëntie, maar kan ook leiden tot een lagere energierekening.

Doe het samen met andere woningverbeteringen

Als je andere woningverbeteringen hebt gepland, overweeg dan om deze te bundelen met de installatie van je warmtepomp. Misschien krijg je zo bundelkorting of hoef je minder werkuren of voorrijkosten te betalen, waardoor je op de lange termijn geld bespaart.

Tweedehands opties

Kijk ook eens naar een gebruikte of gereviseerde warmtepomp. Hoewel het belangrijk is dat je zeker weet dat de pomp in goede staat is, kan dit een voordeligere manier zijn om van de voordelen van een warmtepomp te genieten.

Onderhandel over garantie en service

Onderhandel bij het afronden van je aankoop over gunstige garantievoorwaarden en servicecontracten. Dit kan je gemoedsrust geven en onderhoudskosten verlagen.