Originele budget-stedentrip: 7 kleinere steden die er perfect voor zijn

Heb je Londen, Barcelona, Parijs, Rome en Berlijn al gezien? En wil je er dit najaar tussenuit maar niet te ver weg én wil je niet de hoofdprijs betalen voor je hotel en je food? Ga dan eens een keer citytrippen in een iets kleinere stad. Dat is lekker rustig, romantisch, en stukken minder duur dan een bekende stad. Benieuwd welke plaatsen zich uitstekend lenen voor een zo’n leuke stedentrip? Skyscanner tipte Budgetproof.nl met de volgende 7 bestemmingen.

7 leuke citytrips in kleinere steden

San Sebastian, Spanje

Hou je van lekker eten? Dan moet je een stedentrip naar San Sebastian op je verlanglijstje zetten. Deze stad ligt helemaal in het noorden van Spanje, om precies te zijn in Spaans Baskenland. San Sebastian heeft een aantrekkelijk historisch centrum en je kunt er op veel plekken lekker eten. De leukste manier om de lokale keuken te ervaren is tijdens een tour langs de verschillende pinchos-restaurants. En sowieso is Spanje in vergelijking met Nederland stukken goedkoper om uit eten te gaan.

Heidelberg, Duitsland

Heidelberg is een echte studentenstad en als stedentripper kijk je er je ogen uit. De stad heeft een historisch centrum vol romantische straatjes en mooie architectuur, en je camera maakt gegarandeerd overuren. Als bestemming voor een stedentrip is Heidelberg nog niet echt bekend, maar dat komt de sfeer juist ten goede. Wat je zeker niet mag missen tijdens een stedentrip Heidelberg? Breng een bezoek aan het oude kasteel en neem een kijkje in het apothekersmuseum.

Aarhus, Denemarken

Het Deense Aarhus was in 2017 de culturele hoofdstad van Europa en staat ook wel bekend als de gelukkigste stad van Denemarken. Reden genoeg dus voor een bezoekje en stedentrip naar de tweede stad van Denemarken. Aarhus staat bekend om haar grote aanbod van restaurants, maar je komt er ook op cultureel gebied aan je trekken. Een van de bekendste bezienswaardigheden van de stad is het ARoS Aarhus Art Museum.

Graz, Oostenrijk

Graz is de tweede stad van Oostenrijk, maar onder stedentrippers nog vrij onbekend. Dat heeft zo zijn voordelen, want het is er verre van toeristisch en je kunt er nog lekker ontspannen rondkijken. Tegelijkertijd valt er genoeg te zien en te doen. Wist je bijvoorbeeld dat Graz de grootste middeleeuwse binnenstad van Europa heeft? Het centrum staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en dwalen door alle mooie steegjes is een van de leukste dingen om te doen. Andere hoogtepunten in Graz zijn het Kunsthaus museum voor moderne kunst, het Arnold Schwarzenegger Museum en het jaarlijkse Aufsteiern festival, een folklorisch festijn dat te vergelijken valt met het Oktoberfest.

Brno, Tsjechië

Vergeet Praag en ga in plaats daarvan naar Brno! Een originele bestemming voor een stedentrip, want er zijn maar weinig mensen die koers zetten naar de tweede stad van Tsjechië. Onbegrijpelijk, want er is zoveel leuks te zien en te doen. Brno is een gezellige studentenstad en het stikt er dan ook van de terrasjes, betaalbare restaurants en levendige pleinen. In de zomer speelt het leven zich grotendeels af op straat en is er altijd wel een leuk festival of evenement te bezoeken, maar ook wat betreft bezienswaardigheden zit je hier zeker goed. Bekijk alle UNESCO-architectuur en neem ook een kijkje in het Ossuarium, een ondergrondse kapel vol menselijke schedels.

Metz, Frankrijk

Het letterlijke hoogtepunt van een stedentrip naar Metz is een bezoek aan de Kathedraal Saint-Etienne. Deze imposante kathedraal is vanuit de hele stad te zien en vormt een indrukwekkende bezienswaardigheid. Maar Metz heeft meer te bieden voor een stedentrip. Zo moet je zeker een bezoek brengen aan Centre Pompidou, dat een dependance is van het museum in Parijs. Ook leuk: lekker eten op de overdekte markt van Metz. Deze kun je vinden naast de kathedraal en is dé plek om de lekkerste streekproducten te proeven. Doe inkopen voor een picknick en strijk neer in een van de vele stadsparken.

Beeld: WikiCommons Szs, CC BY-SA 3.0.

Bologna, Italië

De Italiaanse stad Bologna wordt ook wel de ‘Buik van Italië’ genoemd en wat ons betreft is dat een prima excuus voor een stedentrip. Het is de geboorteplaats van de pasta bolognese, maar de stad heeft op culinair niveau nog veel meer in het verschiet. Je kunt er namelijk aanschuiven voor de lekkerste borreltraditie van heel Italië en elke middag genieten van de ‘aperitivo’. Bologna heeft daarnaast een tal van bijzondere bezienswaardigheden en sfeervolle winkelstraten.