Op een eenvoudige manier energie besparen

Dagelijks wordt er gesproken over energiebesparing. Zowel voor het bedrijfsleven als voor particulieren probeert de overheid mensen te stimuleren om zuiniger met energie om te gaan. Omdat dit je ook nog eens geld kan besparen, hebben we een aantal tips op een rijtje gezet hoe je op kantoor of thuis het beste energie kunt besparen.

Verantwoord omgaan met energie

De meest voor de hand liggende manier om energie te besparen is om de verwarming iets lager te zetten. Vooral in ruimtes die je niet of nauwelijks gebruikt. Een klein verschil in temperatuur en wat extra kleding kan op jaarbasis al veel schelen. Het is belangrijk om dagelijks ramen en deuren te openen om zo vochtige lucht uit het huis te laten stromen en zo een goede ventilatie te garanderen. Door gebruik te maken van een timer bij het douchen, word je je bewuster van het energieverbruik. 

Energielabel

Kijk bij het kopen van nieuwe apparatuur naar het energielabel. Als je naar bed gaat of langer van huis bent, zet dan al je apparaten helemaal uit in plaats van ze op de stand-by stand te laten staan. Dit geldt zowel thuis als op kantoor. Veel mensen weten het niet, maar ijsvorming in de koelkast en vriezer kost extra stroom. Daarom is het verstandig om regelmatig ijs te verwijderen. Als je gaat wassen, zorg dan dat je wasmachine vol is en je op een lage temperatuur wast. Is het droog buiten? Zet de droger niet aan, maar hang de was buiten. 

Energie besparen op kantoor

Na sluitingstijd wordt de meeste apparatuur op kantoor uitgezet. Dit is natuurlijk in de meeste gevallen logisch, dus laten we bespreken wat we nog meer kunnen doen om energie te besparen op kantoor. Zodra we richting de lente en zomer gaan, wordt de buitentemperatuur steeds hoger. Het liefst zet je dan direct de airco aan, maar doe dit alleen wanneer het echt nodig is. Als alternatief kan je kiezen voor een zonnescherm, een constructie die zonlicht en warmte tegenhoudt. Bij warm weer wil je al snel de ramen en deuren openzetten, maar het is toch verstandiger om ze dicht te houden. Is alle verlichting al vervangen door ledlampen? Is dit nog niet gebeurd, zorg dan dat je dit zo snel mogelijk doet. Wanneer mogelijk, probeer zoveel mogelijk gebruik te maken van daglicht. Echter moet je dan wel rekening houden met de indeling van een ruimte. Plaats dus geen hoge kasten of meubels voor een raam. 

Samen energie besparen

Kleine besparingen kunnen samen een aanzienlijk verschil maken. Het levert je niet alleen extra geld op, maar je draagt ook bij aan een betere wereld. Het besparen van energie doe je samen. Motiveer elkaar om het gedrag te veranderen en zo bewuster om te gaan met energiegebruik. Wil je anderen laten zien dat je bedrijf duurzaam en energiebesparend is? Laat biologisch katoenen tassen bedrukken of kies voor duurzame tassen met logo en geef deze weg aan relaties en collega’s. Een toepasselijker cadeau bestaat er niet.