Wanneer je een nieuwe auto hebt gekocht, dan is een autoverzekering afsluiten stap 2. Als een echte budgetbewuste consument, doe je dat natuurlijk nooit zonder te vergelijken. Zo weet je zeker dat je de verzekering kiest die bij jou en je budget past. Kijk daarbij altijd goed naar de nieuwwaarderegeling. Waarom? Een goede nieuwwaarderegeling bespaart je een hoop kopzorgen én geld, mocht je auto gestolen worden of total loss zijn.
Auto verzekeren tegen nieuwwaarde
Heeft je allrisk autoverzekering een nieuwwaarderegeling? In het kort betekent dit dat je je auto verzekert tegen nieuwwaarde. Mocht je de auto total loss rijden of een dief ermee vandoor gaan, dan krijg je voor een bepaalde periode de actuele nieuwwaarde vergoed. Die periode verschilt per aanbieder, dus kijk hier goed naar.
Hoe ze dat bepalen, die nieuwwaarde? Dat is meestal simpelweg de cataloguswaarde. Dat betekent: het bedrag dat de auto nieuw kostte toen je hem kocht + btw + bpm + accessoires. Met het bedrag dat je vergoed krijgt, kan je dan weer een gelijkwaardige auto kopen. Goed om te weten: je eigen risico en de restwaarde van de auto worden vaak van het bedrag dat je vergoed krijgt afgetrokken. Zoek dus vooral naar de goedkoopste autoverzekering, maar check ook goed wat je daar precies voor krijgt. De voorwaarden verschillen namelijk per verzekeraar.
Hoe werkt nieuwwaarderegeling?
De meeste verzekeraars hebben een nieuwwaarderegeling van één jaar. Rijd je de auto total loss of ben je de dupe van autodiefstal, dan krijg je binnen dat jaar de nieuwwaarde (of aanschafwaarde, afhankelijk van de verzekeraar) terug op je rekening gestort.
Nieuwwaarderegeling voorbeeld: Stel, je koopt een nieuwe auto van 20.000 euro. Na 10 maanden karren met je nieuwe bolide, rijd je flinke schade en blijkt de schade meer te zijn dan wat je auto kost. Kortom: total loss. De dagwaarde wordt door de verzekeraar bepaald op 13.000 euro, maar gelukkig heb jij een autoverzekering met nieuwwaarde. Je krijgt dus de nieuwwaarde van 20.000 euro vergoed. Wanneer je dit niet zou hebben, had dat je zomaar 7.000 euro gekost. De nieuwwaarderegeling scheelt je dus een hoop geld.
Nieuwwaarderegeling tips
- Ga je autoverzekeringen vergelijken? Kijk dan of je kan filteren op nieuwwaarderegeling. Zo vind je eenvoudig de goedkoopste autoverzekering die de nieuwwaarde van je auto vergoedt, mocht je de pech hebben dat hij total loss of gestolen is.
- Er zijn ook autoverzekeringen die standaard 2 jaar nieuwwaarderegeling hebben of zelfs 3 jaar. Die laatste optie is vaak tegen een hogere premie. Kijk daar goed naar bij het vergelijken van autoverzekeringen. Sommige verzekeraars hanteren na het eerste jaar een afschrijvingsregeling waarbij er na het eerste jaar elk jaar een bepaald percentage van de nieuwaarde afgaat.
- Goed om te weten: veel autoverzekeraars hanteren een maximumbedrag voor de nieuwwaarde. Check dit in de polisvoorwaarden.
- Koop je een auto die bij de dealer in de showroom heeft staan pronken? Dan ben je technisch gezien niet de eerste eigenaar omdat de auto al op kenteken stond. Check goed of de autoverzekeraar van jouw keuze de nieuwwaarderegeling ook op showroommodellen biedt als je verliefd bent geworden op zo’n model.
- Benieuwd naar de nieuwwaarde van jouw auto? Voor auto’s van 2021 of jonger kan je de cataloguswaarde controleren met een kentekencheck bij de RDW. Bereken hier gratis de cataloguswaarde van je auto.