Of je nu net bent verhuisd of je huis een opknapbeurt wilt geven, vloeren maken vaak het verschil. Maar, laten we eerlijk zijn: het inrichten en aankleden van je huis kan een flinke duit kosten. Een (nieuwe) vloer kan de kamer een hele andere look en feel geven voordat je zelfs de muren zelfs maar van een lik verf hebt voorzien, maar het is vaak een grote uitgave.
Tóch kan je – door het slim aan te pakken – een nieuwe vloer uitzoeken zónder dat je direct blut bent. Doe je voordeel met deze tips die ik samen met vloerenspecialist Floorhouse.be voor je op een rijtje heb gezet.
1. Meet zorgvuldig en reken goed uit wat je nodig hebt
Door precies de juiste hoeveelheid van een vloer te kopen, kan je de kosten zo laag mogelijk houden. Zo koop je nooit te veel of te weinig, waardoor je geen extra geld kwijt bent omdat je bijvoorbeeld een extra pak moet kopen of juist veel overhoudt. Houd rekening met verspilling en weet dat veel harde vloeren, zoals laminaat, per doos worden verkocht. Vergeet ook niet te kijken naar de prijs en het aantal vierkante meter per doos. Zo zie je al snel of een vloer echt goedkoper is of dat je er misschien wel veel minder vloer mee kan bedekken en het dus over het algemeen duurder uitpakt.
2. Plan
Naast dat je extra kosten voorkomt door goed te meten, is planning ook essentieel. Door goed te plannen en van te voren onderzoek te doen, kun je eventuele verborgen kosten vermijden of ten minste op de hoogte zijn van extra kosten. Plan ook goed zodat je bijvoorbeeld hoge bezorgkosten kunt voorkomen.
3. Koop in bulk
De beste kortingen krijg je vaak op bulkbestellingen. Soms krijg je als je een grote hoeveelheid koopt net zoveel korting als handelaars bij de leverancier. Maar niet alle leveranciers verkopen direct aan particulieren. Winkeliers in de winkelstaten zijn vaak duurder, dus online scoor je de beste koopjes. Vaak is het zo dat hoe meer je koopt, hoe meer je bespaart. En durf gewoon om korting te vragen als je een grote aankoop doet.
4. Kijk naar kwaliteit, niet alleen naar prijs
Voor echt waar voor je geld, kijk je niet alleen naar de prijs, maar ook naar de kwaliteit van de vloer. Kijk naar wat de vloer uniek maakt en check de specificaties. Een vloer van betere kwaliteit kost misschien iets meer dan een basisvariant, maar gaat waarschijnlijk wel langer mee. En dat bespaart je geld op de lange termijn.
5. Maak optimaal gebruik van gratis bezorgopties
Let op besparingen als het gaat om de levering van je nieuwe vloer. Zoek goed uit hoeveel je moet bestellen om in aanmerking te komen voor gratis levering. Soms loont iets meer bestellen omdat je dan verzendkosten bespaart en extra vloer daarvoor in ruil krijgt.
6. Kies voor bewerkt hout
Bewerkt hout is vaak een stuk goedkoper massief hout en kan de prijs drastisch verlagen zonder dat het af doet aan de looks. Ook laminaat is vaak een mooi en goedkoper alternatief voor een houten vloer. Valt laminaat nog buiten je budget? Kijk dan eens naar vinyl. Je hebt de keuze uit ontelbaar veel varianten met verrassend realistische effecten voor een fractie van de prijs.
7. Welke ruimte heeft prio?
Als sommige van de vloeren in je woning nu prima leefbaar zijn, geef dan prioriteit aan ruimtes die meer urgent zijn. Hoewel je mogelijk bulkkorting misloopt, kan je zo wel de kosten spreiden en voor een volgende ruimte sparen. Dat is soms een fijnere optie voor je portemonnee. Kies in dit geval wel voor een vloer waarvan je weet dat hij over een tijdje nog leverbaar is. Het zou zonde zijn als je door een grote uitgave uit te stellen niet overal de vloer van je dromen kan leggen.
8. Gebruik een ondervloer
Het gebruik van een ondervloer is essentieel voor duurzaamheid, isolatie en meer. Als je echter echt op de centen let, overweeg dan om concessies te doen aan de dikte en kwaliteit waar er maar weinig over de vloer gelopen wordt. Ga voor een hoge kwaliteit ondervloer waar er veel gebruik gemaakt wordt van de ruimte.
9. Doe het zelf
Als je een beetje handig bent, is het zelf leggen van je vloer een voor de hand liggende manier om wat geld te besparen. Ga je bijvoorbeeld voor laminaat? Dan hebben deze vloeren vaak een makkelijk verbindingssysteem waardoor iedereen een vloer kan leggen. Ook vinyl vloertegels zijn zeker goed te doen voor de beginnende doe-het-zelver. Tapijt kan wat lastiger zijn, maar met het juiste gereedschap is het haalbaar als je vastbesloten bent om de kosten laag te houden.
10. Shop rond voordat je de klus uitbesteedt
Besluit je om een specialist in te huren om de vloer te leggen? Kijk dan goed rond waar je de beste prijs krijgt en lees altijd reviews om ervoor te zorgen dat het vakmanschap de klus waard is. Vaak kom je via-via aan de beste mensen.