Nieuwe camera kopen? Hier moet je op letten

Ben je niet meer tevreden over je oude fotocamera, is hij stuk, of heb je er überhaupt geen? Dan is waarschijnlijk de tijd aangebroken om een nieuwe te kopen, maar waar moet je dan op letten?

Je wilt natuurlijk geen genoegen nemen met de eerste de beste camera, maar wil ook niet de allerduurste camera kopen als je maar weinig van de functionaliteiten nodig hebt. We zetten daarom een aantal belangrijke aandachtspunten voor je op een rijtje.

1. Waar ga je de fotocamera voor gebruiken?

Het belangrijkste aandachtspunt is natuurlijk waar je de fotocamera voor gaat gebruiken. Wil je portretten gaan schieten? Wil je de natuur in? Is het voor op vakantie? Doe dus zelf onderzoek naar de beste fotocamera’s voor jouw fotografiedoel of vraag om advies. Vergeet ook niet te kijken naar de grootte van de camera – vind je het niet erg om een grote camera mee te nemen of heb je liever iets compacts?

2. Hoe goed kun je fotograferen? (of hoe goed wil je worden?)

Hoe beter je bent in fotograferen, hoe beter je zult weten waar je camera aan moet voldoen. Niet elke camera zal daarom even eenvoudig zijn, met name voor een beginner. Het is dan ook goed om jezelf af te vragen hoe goed je kunt fotograferen of hoe goed je erin wil worden. Daarop kun je namelijk ook de benodigde functionaliteiten van de fotocamera baseren.

3. Wil je de foto’s snel kunnen delen?

De meeste camera’s hebben tegenwoordig de mogelijkheid om foto’s te versturen naar je mail of kunnen via bluetooth gekoppeld worden aan je pc of telefoon. Op die manier kun je direct je foto’s delen en hoef je niet eerst met een SD-kaart of usb-kabel te werken. Je hebt dan ook direct een back-up van je foto’s en belast je het geheugen van je fotocamera minder. 

4. Wat wil je er in de toekomst mee kunnen?

Je koopt een camera niet voor de korte termijn, je wil er waarschijnlijk wel een tijdje mee vooruit kunnen. Bedenk voor jezelf dus vast wat je er wellicht in de toekomst nog mee wil doen. Het kan best zijn dat je over een maandje op vakantie gaat en daarvoor een camera nodig hebt, maar als je weet dat je ook ooit nog portretfotografie wil gaan doen of droomt van een carrière als vlogger, is het verstandig hier ook rekening mee te houden. 

5. Wat is je budget?

Ook niet geheel onbelangrijk, hoeveel geld kan én wil je besteden aan een fotocamera? Als je een wat lager budget hebt hoeft dit natuurlijk nog niet te betekenen dat je een slechte camera moet kopen. Ook in de lagere prijsklasse zijn er namelijk zat fotocamera’s van goede kwaliteit. Bovendien is het altijd verstandig kortingsacties in de gaten te houden.