Naar de huidtherapeut voor mijn pigmentbaard

Op het moment dat dit artikel online gaat heeft de zon (gelukkig) weer een paar daagjes gestraald. Nadeel voor mij is dat m’n ‘pigmentsnor’ dan hoe dan ook op komt zetten. De foto bij dit bericht is de meest milde vorm in tijden. Inmiddels doet de zon zijn werk: de ‘bruinsnor’ is terug. Wat een ellende. Haha.

‘Ik heb een pigmentbaard.’ Huh, waar heb je het over? Meer pigment onder en boven mijn mond waardoor dit deel van mijn gezicht – als ik niet als een idioot blijf insmeren met zonnebrand factor 50 – een stuk donkerder wordt dan de rest. Ik noem het altijd het Homer Simpson-effect. Dan kun je je er iets bij voorstellen. Ik vind het lelijk en ik wil er vanaf. Misschien denk je ‘mens waar heb je het over?’ of misschien is het je weleens opgevallen. Momenteel heb ik er niet bijzonder veel last van omdat ik het – so far so good – deze lente nog goed onder controle heb kunnen houden. Zelfs met de wintersport ging het okay-ish.

Ik ben het laatste jaar bewust uit de zon gebleven en dit is dan ook de meest milde versie van m’n ‘snor’. En nee, het is geen echte snor, ik heb blonde haartjes. Het gaat hier echt om pigment.

Melasma; het fancy woord voor mijn moustache

Waar ik het over heb heet Melasma. Een donkere verkleuring in het gezicht, die vooral optreedt bij vrouwen die zwanger zijn (no worries, niet het geval) of hormonen gebruiken. De anticonceptiepil valt hier ook onder. Tot een paar jaar geleden had ik er nooit last van, en pats boem: daar was het ineens. Wist je trouwens dat pigment in de onderste huidlaag van de opperhuid aangemaakt wordt en dan kleur afgeeft aan de lagen daarboven? Even wegscrubben is er dus niet bij in dit geval.

Naar de huidtherapeut bij Acura Medisch Centrum

Op uitnodiging ging ik naar de huidtherapeut bij Acura Medisch Centrum voor een intake en een oriënterend gesprek. Even de mogelijkheden bespreken. Acura heeft vestigingen in Amsterdam, Eindhoven en Weert en bieden heel wat verschillende behandelingen aan die je (weer) mooi maken. Denk bijvoorbeeld aan ooglidcorrecties, injectables én behandelingen voor de huid. Dat laatste is natuurlijk waar ik voor langsging.

Helemaal niet vervelend, zo’n wandelingetje naar de kliniek.

Hoe werkt dat, naar de huidtherapeut?

Op een zonnige middag werd ik door huidtherapeute Marisa ontvangen in de lichte en moderne vestiging in Amsterdam, aan de IJburglaan. We bespraken mijn ‘probleem’ en de eventuele oplossingen. Er werd uitgebreid naar mijn huid gekeken waarbij ik zelf kon aangeven wat – wat mij betreft – mijn ‘probleemzones’ waren. Ik kreeg uiteraard ook uitleg over verschillende behandeling en bijbehorende producten. Allemaal heel rustig en er werd duidelijk te tijd genomen. Erg prettig. Ik was zelf niet opperbest voorbereid want er werd mij gevraagd welke gezichtsproducten ik allemaal gebruik, en ik wist niet eens te noemen welke reinigingsmelk ik op dat moment gebruikte. Oeps. Een voordeel en nadeel van een eigen blog tegelijk: je ontvangt zoveel spulletjes dat je niet eens altijd meer weet wat je op je gezicht smeert. Oeps. Waarom vroegen ze naar de producten die ik op dagelijkse basis gebruik? Of te kijken of dit wel de juiste producten voor mijn huid waren én of er misschien ook bestanddelen inzitten waar ik juist baat bij kan hebben. Zo zouden producten die de pigmentproductie ‘blokkeren’ fijne producten voor mijn snor zijn.

Wat wordt mijn behandeling?

Ik zou baat kunnen hebben bij verschillende peelingbehandelingen (mela peel + TCA 20% en melkzuurbehandeling) in combinatie met voorbereidende/verzorgende producten. Hoe het werkt? Je moet je huid op zo’n peeling eerst voorbereiden, o.a. met exfoliating cleansing foam en skin toning cream. Vanzelfsprekend moet je je huid na de behandeling ook goed verzorgen met een moisturizer. Hoeveel behandelingen heb ik nodig? 3-6 behandelingen per peelingsoort is gemiddeld. En wat kost het? Afhankelijk van de hoeveelheid pigment en het type aandoening kun je deze behandeling zelfs vergoed krijgen van je (aanvullende) verzekering. Zo niet, dan kost het een flinke duit, maar dat is niet erg als je iets kunt behandelen waar je zelf heel erg mee zit natuurlijk.

  • Mela peel 30 minuten €153
  • TCA 20% 30 minuten €131
  • Melkzuurbehandeling 30 minuten €109

Mocht ik hiermee aan de slag willen, dan is het verstandig om hier na de zomer mee te beginnen. Logisch, want als je je pigment gaat blokkeren/aanvallen en je gaar daarna in de zon zitten in de zomer, dan ben je weer net zover van huis. Ik ga er nog eens goed over nadenken, want (ongeveer) 12 behandelingen is een flinke commitment.

Ben jij weleens naar de huidtherapeut geweest?

One thought on “Naar de huidtherapeut voor mijn pigmentbaard

  1. Heb je microdermabrasie overwogen? Ik had altijd een enorme pigmentvlek op mijn voorhoofd maar die hebben ze helemaal weg kunnen poetsen. Gaat niet zo maar natuurlijk en ik houd het goed bij dus ga ongeveer 1x per 8 a 10 weken voor een microdermabrasie naar de schoonheidsspecialiste.Voor mij was het 2 vliegen in 1 klap, lekkere huidbehandeling en ook nog eens van mijn pigmentvlek af.

Comments are closed.