Must-have gereedschap voor huiseigenaren en huurders

Met een goed gevulde gereedschapskist kun je alle klussen in huis aan: van kleine dagelijkse klusjes tot grote make-overs. Zo is het juiste gereedschap onmisbaar voor het in elkaar zetten van nieuwe meubels of het zelf uitvoeren van reparaties (om zo geld te besparen). Lees verder om meer te weten te komen over het beste basisgereedschap voor thuis. 

Tip van experts: Je krijgt meer waar voor je geld door gereedschap dat je relmatig nodig hebt los te kopen in plaats van meteen een hele kist vol af te rekenen. Stel bijvoorbeeld je eigen kist samen met gereedschap bij Mastertools.nl. Met de onderstaande 12 basis handgereedschappen en accessoires kun je met – zo goed als – elke klus aan de gang.

Schroevendraaiers

Schroevendraaiers gebruik je misschien wel het meest van allemaal: voor het aandraaien van scharnieren tot het installeren van lichtschakelaars en het openen van verfblikken. Zorg dat je in ieder geval een paar kruiskopschroevendraaiers en sleufschroevendraaiers hebt in gangbare maten.

Rolmaat

Of je nu zeker wilt weten dat de bank past voor je ‘m online bestelt of het middelpunt van de muur wilt bepalen om een schilderij op te hangen: een meetlint is onmisbaar. Zelf als je denkt dat je iets best ‘op het oog’ kan doen, kan het nog even nameten een hoop tijd en geld besparen.

Hamer

Een 16 oz klauwhamer met glad oppervlak is een mooie mix van gewicht en veelzijdigheid. Ideaal als je met hout en spijkers aan de slag gaat. De schuine klauw is handig voor het verwijderen van spijkers die je krom hebt geslagen. Want dat gaat ongetwijfeld gebeuren.

Tip: wil je een Ikea-kastje in elkaar zetten? Gebruik dan een blokje hout tussen de hamer en de kast. Het blokje hout vangt de klappen op en voorkomt deuken in je nieuwe kast.

Ductape

Handig voor snelle reparaties in en om het huis. Ductape hecht zich namelijk en vrijwel alles. Je scheurt het stevige plakband gemakkelijk op de juiste lengte af om bijvoorbeeld gescheurde dekzeilen, kapotte emmers en andere dingen even snel (tijdelijk) te repareren.

Zaklamp

Met een oplaadbare zaklamp hoef je niet op zoek te gaan naar nieuwe batterijen als de stroom uitvalt of je in de kruipruimte moet zijn. Ga voor een heldere lamp met genoeg lumen en meerdere standen, zodat je de lamp kan aanpassen aan verschillende niveaus van duisternis.

Verschillende tangen

Gebruik ze om verbogen stekkers van elektriciteitskabels recht te buigen, de douchekop te vervangen, bedrading door te knippen of om een goede greep te krijgen op zowat alles. Met een griptang, zijsnijtang en langbektang kom je een heel eind.

Stanleymes

Je zult dit gereedschap steeds weer nodig hebben om dozen te openen, kluspotloden te slijpen of gaten te markeren. Geef iets meer uit voor een exemplaar met een comfortabele ergonomische handgreep en een stevig vergrendelbaar mes. En als het even kan ook een paar reservemesjes, zodat je kan wisselen als het mesje bot begint te worden.

Plamuurmes

Een must om vulmiddel uit te smeren, gaten in de muur af te vlakken of behang af te schrapen. 

Handzaag

Een handzaag is een stuk minder intimiderend en kan je sneller gebruiken dan een zaag met motor. Zo’n handzaag is hartstikke handig voor het inkorten van timmerhout of lijstwerk. Ga voor een zaag met een dik blad en een brede, ergonomische handgreep.

Verstelbare moersleutel

Een verstelbare moersleutel kan je goed gebruiken voor loodgieterswerk, om schommels te monteren en meer. Kies voor een langere handgreep als je extra kracht nodig hebt om een vastzittende moer los te draaien. Ga voor een kortere handgreep als je weinig ruimte hebt.

Waterpas

Een waterpas is onmisbaar voor het ophangen van schilderijen, het installeren van kasten of het leggen van een terras.

Gereedschapskist

Bewaar je verzameling schroevendraaiers, tangen en meer in een gemakkelijk te vervoeren gereedschapskist. Bij voorkeur met een uitneembare binnenbak. Zo houd je alles overzichtelijk bij elkaar, neem je het makkelijk mee en heb je elke tool zó gevonden.

Gereedschapscollectie uitbreiden

Heb je in de loop der jaren al heel wat reparaties uitgevoerd, maar ben je nu toe aan wat ambitieuzere projecten? Je kan je gereedschapscollectie natuurlijk uitbreiden naarmate je meer nieuwe projecten hebt of je beter wordt in klussen. Dan kan je bijvoorbeeld kijken naar een multibit schroevendraaier, een accu-boormachine, cirkelzaag, moeren- en doppenset en nietpistool.