Makkelijke en goedkope kersthapjes voor kinderen

Met de hele familie genieten van het kerstdiner? De kids zijn meestal niet de meest dankbare gasten aan de kersttafel, maar van deze eenvoudige, goedkope kinderhapjes smult iedereen. Of het nu tijdens het kerstontbijt, als feestelijk tussendoortje of voorgerecht voor hét diner is.

Het mooie is, dat je deze vrolijke lekkernijen met enige assistentie van de kids in een handomdraai in elkaar flanst. Het fileermes, de keukenmachine en zelfs alle pannen mogen hiervoor in de kast blijven. Het is écht zo gepiept.

Kerstboom met worstjes en groentjes

Zo krijgen de kleintjes hun vitamientjes wel binnen. Met komkommer, tomaat en knakworstjes maak je in no time een feestelijke boom.

Ingrediënten

  • Knakworstjes
  • Komkommer
  • Cherrytomaatjes

Een kind kan de was doen. Of een kerstboom op een stokje maken in dit geval. Snijd de knakworstjes in de lengte door en de komkommer in reepjes. Begin met een ‘heel’ knakworstje en snijd zowel de komkommerreepjes als de worstjes steeds kleiner, zodat je de vorm van een kerstboom krijgt als je ze aan een satéprikker rijgt. Extra leuk is het om wat af te wisselen met de textuur en kleur. Draai de ene keer de binnenkant van het worstje naar boven en de andere keer de buitenkant. Hetzelfde geldt voor de komkommer. Het cherrytomaatje fungeert als piek. Lekker én leuk!

Sneeuwman van eitjes

Door twee hardgekookte eitjes te stapelen creëer je deze winterse leukerd.

Ingrediënten

  • Eieren
  • Wortels
  • Peperkorrels

Kook de eitjes hard, want je gaat van beide eieren de onderkant afsnijden. Stapel ze op en steek er een satéprikker door. Het hoedje maak je van een paar stukjes wortel. Net als de oranje puntneus van Mr. Snowman. Je geeft hem ogen met wat kleine peperkorrels. Ook de knopen op zijn buik creëer je eenvoudig met deze korreltjes. Het is wel aan te raden de kids te waarschuwen deze peperbolletjes niet op te eten.

Feestelijk brood voor het kerstontbijt

Op en top feestelijk effect, kleine inspanning. Dit is zeker het makkelijkste ‘recept’, maar wel eentje waar iedereen blij van wordt.

Ingrediënten

  • Wit brood
  • Bruin brood

Gebruik een simpele uitsteekvorm om de ster uit een sneetje wit brood én bruin brood te halen. Als je geluk hebt, heb je nog leuke kerstvormen in de kast liggen van eerdere koekjesbaksessies. De witte ster plaats je terug in het bruine brood en andersom. Een gegarandeerd succes tijdens het kerstontbijt. Ook lekker vers uit de broodrooster.

Geen kerst zonder chocolade

‘O, denneboom. O, denneboom. Wat zijn je takken wonderschoon.’ Hoé wonderschoon dat bepaal jij. Want die takken draai je letterlijk zelf in elkaar bij dit lekkere toetje of tussendoortje.

Ingrediënten

  • Bladerdeeg
  • Chocoladepasta

Voor 1 kerstboom leg je 2 velletjes (ontdooide) bladerdeeg klaar. Houd ze wel koud in de koelkast, zodat ze niet teveel gaan plakken. Teken op 1 van de velletjes met een mes de omtrek van een kerstboom. Deze besmeer je met chocoladepasta. Het 2e vel bladerdeeg leg je hier bovenop. Snijd nu de kerstboomvorm helemaal uit en leg de restanten bladerdeeg apart. Snijd de boom aan beide zijden in, zodat je takken maakt. Deze takken draai je dan 1 of 2 keer. In de oven ermee voor 12 minuten op 190 graden, en smullen maar.

Smakelijk kerstfeest!

Ik werkte dit artikel in 2017 uit voor AO Life maar vond het té leuk om niet te posten.