Lekkere hapjes bij whisky

De meningen zijn nogal verdeeld over whisky combineren met eten, maar geen feestje is compleet zonder hapjes. Toch?! Steeds vaker worden er boys’ (of girls’) night in met whisky georganiseerd, want dit vloeibare goud is weer helemaal hip. Maar wat serveer je bij dit gouden drankje? Dit zijn een aantal eenvoudige en betaalbare hapjes bij whisky.

Wat is lekker bij whisky?

Bij whisky is het belangrijk dat noch de whisky, noch het eten overheerst qua smaken. In plaats daarvan moet je proberen combinaties te maken die elkaars smaak aanvullen. De algemene vuistregel is dat lichte whisky’s goed samengaan met zeevruchten en pittige maaltijden en medium whisky’s passen goed bij maaltijden met een hoog eiwitgehalte. Volle whisky’s gaan juist weer goed samen met stevige gerechten met een hoog vetgehalte.

Kaas

Kaas is altijd een goed idee, want er zijn zoveel verschillende smaken dat je er altijd wel eentje lekker vindt! Een nootachtige kaas zoals een Gruyere of een oude Cheddar zal een smoky whisky aanvullen. Serveer een sterkere kaas, zoals een stinkkaas met een pittiger whiskydrankje. Probeer bijvoorbeeld een zachte, romigere Brie-kaas of misschien een Camembert.

Geen idee welke kaas bij jouw wisky past? Zet een selectie neer en laat je gasten zelf combintaties maken om te ontdekken welke varianten goed bij elkaar passen. Serveer bij de kaas een selectie van noten, fruit (probeer vijgen, dadels of druiven) en honing én een lekker vers stokbroodje. Dat kan niet meer mis!

Chocolade

(Bijna) al je gasten zullen enthousiast worden van deze zoete traktatie. Wie houdt er nou niet van chocolade? En het past goed bij whisky. Hoewel je misschien geneigd bent om te kiezen voor de super-zoete chocolaatjes, zal chocolade met een hoger cacaopercentage het beter doen met de drankjes. Truffels en donkere chocolade benadrukken de verschillende tonen van whisky volgens de experts.

Van de grill

Whisky wordt vaak als het ultieme mannendrankje gezien, dus het leent zich ook ideaal voor dé cliché mannenavond met een groot barbecuefestijn. Maar kies niet voor een snelle hap met kip en groenten, maar ga voor ultra-sappig varkenvlees of spareribs met barbecuesaus in combinatie met whisky. Bovendien maakt een gevulde maag de volgende ochtend al snel wat minder pijnlijk!

Goedkope wisky

Whisky budgetproof? Een goede fles is niet bepaald goedkoop, maar deze fles Oban single malt via drankdozijn.be wordt beoordeeld als een fijne single malt voor een bescheiden prijs. Daarbij geniet je al sippend van een whisky en heb je lang plezier van een mooie fles.

Artikel i.s.m. met drankdozijn.be.